Τοπικές Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Local Gourmet Festival

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το δεύτερο Local Gourmet Festival που διοργάνωσε το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και βραβείο Ελληνικής Κουζίνας εστιατόριο Noble του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa από τις 19 έως 23 Ιουλίου. Το φεστιβάλ είχε σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, και μέσω αυτής την προώθηση μικρών παραγωγών, την προβολή τοπικών προϊόντων, και φυσικά την ενθάρρυνση νέων chef να συμβάλλουν στην ανάδειξη της ροδίτικης κουζίνας. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θετική αφού οι διαθέσιμες θέσεις είχαν εξαντληθεί πολύ πριν τις βραδιές γευσιγνωσίας.

Την πρώτη ημέρα, στην εναρκτήρια εκδήλωση, προσφέρθηκαν 17 “καλέσματα” βασισμένα σε ισάριθμες παραδοσιακές ροδίτικες συνταγές, τα οποία μαγείρευαν μπροστά στους προσκλημένους μαγείρισσες από διάφορα χωριά της Ρόδου. Την ίδια στιγμή, η ομάδα του Noble πρόσφερε τα ίδια εδέσματα στην μοντέρνα εκδοχή τους, δίνοντας την ευκαιρία στους προσκεκλημένους να συγκρίνουν “το χθές και το αύριο” της ροδίτικης κουζίνας. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες, το Elysium Resort & Spa και το Noble είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν τέσσερις Έλληνες chef που διαπρέπουν σε βραβευμένα εστιατόρια του εξωτερικού: ο Θάνος Φέσκος από το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο Geranium στην Κοπεγχάγη, ο Έρικ Ιβανίδης από το βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin εστιατόριο Oak στην Γάνδη, ο Μάικ Παπαφίλης από το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο L’Ambroisie στo Παρίσι, και ο Αθηναγόρας Κωστάκος από το εστιατόριο Meraki στo Λονδίνο, με διάκριση The Michelin Plate.

Στο φετινό φεστιβάλ βασικός άξονας πάνω στον οποίο κινήθηκαν οι δημιουργίες των chef ήταν η «συνάντηση» της ροδίτικης κουζίνας με την μοντέρνα Ελληνική κουζίνα. Έτσι, οι προσκεκλημένοι chef συνεργάστηκαν με την ομάδα του Noble, με επικεφαλής τους Σταμάτη Μισομικέ (Noble head chef) και Γιώργο Τρουμούχη (Executive chef του Elysium) και συνδημιούργησαν μοναδικά μενού γευσιγνωσίας 7 πιάτων, στη λογική ενός 4-hand dinner, τρία από τα οποία προέρχονταν από τον προσκεκλημένο σεφ και ήταν βασισμένα στην μοντέρνα Ελληνική κουζίνα, τρία από την ομάδα του Noble βασισμένα στην ροδίτικη κουζίνα, καθώς και ένα πιάτο συνδημιουργίας και κοινών σημείων γαστρονομικής αναφοράς.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου, ο Θάνος Φέσκος επηρεασμένος από την απλότητα, αλλά και τους νεωτερισμούς της νέας Σκανδιναβικής κουζίνας πρόσφερε ένα εντυπωσιακό σε σύνθεση μενού από Ελληνικές γεύσεις με χαρακτηριστικό το επιδόρπιο από λευκή σοκολάτα, πράσινα λαχανικά και τσάι βοτάνων, ενώ από την ομάδα του Noble ξεχώρισε το γνωστό σουπιόριζο με μελάνι σουπιάς, σύνορο και τσίρο. Την Κυριακή 21 Ιουλίου, ο Έρικ Ιβανίδης, με εμφανείς γευστικές επιρροές από την Μέση Ανατολή, ξεχώρισε για τον μπακαλιάρο ατμού με πράσινα σπαράγγια, σάλτσα από ορό γιαουρτιού Κρήτης, και αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Από την ομάδα του Noble, τις εντυπώσεις κέρδισε το μοσχάρι με κουκουμάρια, μαρούλι και άρτυμα από φύκια. Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου ο Μάικ Παπαφίλης μετέφερε στη Ρόδο τη φινέτσα της Γαλλικής κουζίνας, με έντονο το παριζιάνικο

στυλ στις Ελληνικές δημιουργίες του. Ξεχώρισε η τσιπούρα με φρέσκα μυρωδικά και αβοκάντο κουλί φιστικιών Αιγίνης με lime. Από την ομάδα του Noble αίσθηση προκάλεσαν οι πεταλούδες με ξυλοκέρατα, μπανάνα και υδρόμελο σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση πάνω στο τραπέζι χωρίς πιάτο. Το φεστιβάλ έκλεισε ο Αθηναγόρας Κωστάκος με ένα σαφές Ελληνικό δημιουργικό στυλ όπου ξεχώρισε ο μπακαλιάρος με πουρέ αγκινάρας, σάλτσα σαβόρε, λάδι τσίλι και σταφίδες σε κρασί. Την ίδια μέρα από την ομάδα του Noble άριστες εντυπώσεις άφησε η μισοψημένη στο αλάτι λακέρδα από μαγιάτικο με αμάρανθο και γάλα από καρύδια.

Στο παράπλευρο πρόγραμμα του φεστιβάλ οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ροδίτικης γαστρονομίας. Επισκέφθηκαν τα Απόλλωνα όπου δοκίμασαν παραδοσικά εδέσματα στην ταβέρνα Παράγκα, αλλά και τοπικά κρασιά στο οινοποιείο της οικογένειας Πιπέρη. Την επόμενη ημέρα είχαν την ευκαιρία να μαγειρέψουν, σε σπίτι στην Έμπωνα μαζί με ντόπιες νοικοκυρές, γιαπράκια με λαγό, καπαμά, κατημέρια και ξυγκόπιτες. Στη συνέχεια γεύθηκαν τα αντίστοιχα πιάτα στην ταβέρνα Ηλίας, αλλά και να δοκιμάσουν τοπικά κρασιά στο οινοποιείο της οικογένειας Αλεξανδρή. Επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσουν όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής του μελεκουνιού, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Φιλήμωνα στην Αρνίθα όπου μαζί με ντόπιες μαγείρισσες έφτιαξαν ανθότυρο και πλαστά μακαρόνια όπως μάτσι, λουκούμι και σκούλουκους.

Το φεστιβάλ στήριξαν μια σειρά από επιχειρήσεις, συνεργάτες του εστιατορίου Noble και του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa, οι οποίες μέσω της χορηγίας τους απέδειξαν έμπρακτα ότι στηρίζουν την ανάδειξη και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας: Caterplus, Christodoulides, Delifrance, Kozas Food Services, Θαλασσινός Κήπος & Kamiros Fish, Afric Γενική Εμπορική, Ariston Rhodes, ΕΛΕΤΡΟ, Κωστόπουλος Horeca, Rammos Food Services, AMDA Consulting, 4Chef, CAIR, Enoteca Emery, Enoteca Di Rodi, Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, M.Z. Μισσίκος, Nespresso, Ο-life, και S.Pellegrino-Aqua Panna. Καθοριστικός σε αυτή την προσπάθεια ήταν και ο ρόλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αφού το Local Gourmet Festival 2019 ήταν μία από τις δράσεις που στήριξε η Περιφέρεια στο πλαίσιο του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019. Αναμφίβολα, μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, η ροδίτικη κουζίνα δείχνει έμπρακτα ότι είναι δυναμικά παρούσα στην ελληνική fine dining σκηνή, μέσα από παραδοσιακά πιάτα που υλοποιούνται με σύγχρονη γαστρονομική ερμηνεία αλλά ταυτόχρονα με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου