ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Spiegel: Σπάει ο πάγος μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μητσοτάκης Ερντογάν
Μέγεθος γραμμάτων

«Οι αρ­χη­γοί των κυ­βερ­νή­σε­ων Ελ­λά­δας και Τουρ­κί­ας μι­λούν ξανά» είναι ο τί­τλος δη­μο­σιεύ­μα­τος στο Spiegel Online ανα­φο­ρι­κά με την τη­λε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχαν μετά από καιρό ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης με τον Ταγίπ Ερ­ντο­γάν, κά­νο­ντας λόγο για «εν­δεί­ξεις χα­λά­ρω­σης» στις με­τα­ξύ τους σχέ­σεις. «Επί μήνες επι­κρα­τού­σε σιωπή με­τα­ξύ των κυ­βερ­νή­σε­ων. Αλλά πλέον υπάρ­χει ελ­πί­δα ότι οι δύο πλευ­ρές προ­σεγ­γί­ζουν η μια την άλλη. Του­λά­χι­στον οι δύο αρ­χη­γοί κυ­βερ­νή­σε­ων μι­λούν ξανά. ‘Για να δια­τη­ρη­θούν οι δί­αυ­λοι επι­κοι­νω­νί­ας’ ανέ­φε­ρε δή­λω­ση από την Αθήνα. Συ­νο­μί­λη­σαν για τις συ­νέ­πειες της παν­δη­μί­ας και για τον του­ρι­σμό.»

Το Spiegel στη συ­νέ­χεια κάνει ανα­δρο­μή στη δύ­σκο­λη πο­ρεία των ελ­λη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων τους τε­λευ­ταί­ους μήνες: «Τους τε­λευ­ταί­ους μήνες στις ελ­λη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις επι­κρα­τού­σε πο­λι­κό ψύχος. Ισχυ­ρές δυ­νά­μεις του ναυ­τι­κού και από τις δύο χώρες πε­ρι­πο­λούν στην ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο. Στον αέρα γί­νο­νται ει­κο­νι­κές αε­ρο­μα­χί­ες με­τα­ξύ ελ­λη­νι­κών και τουρ­κι­κών μα­χη­τι­κών αε­ρο­σκα­φών. Η τουρ­κι­κή πο­λε­μι­κή αε­ρο­πο­ρία πετά σχε­δόν κα­θη­με­ρι­νά σε χα­μη­λό υψό­με­τρο πάνω από ελ­λη­νι­κά νησιά. Oι δύο χώρες του ΝΑΤΟ εδώ και δε­κα­ε­τί­ες ερί­ζουν για κυ­ριαρ­χι­κά δι­καιώ­μα­τα στο Αι­γαίο και πι­θα­νο­λο­γούν ότι υπάρ­χουν πλού­σια απο­θέ­μα­τα φυ­σι­κού αε­ρί­ου στην ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο νότια της Κρή­της».

Το Spiegel ανα­φέ­ρε­ται επί­σης και στα γε­γο­νό­τα στον Έβρο υπεν­θυ­μί­ζο­ντας: «Τον Μάρ­τιο ο Ερ­ντο­γάν είχε δια­μη­νύ­σει ότι τα σύ­νο­ρα με την Ελ­λά­δα και την ΕΕ ήταν ανοι­χτά. Χι­λιά­δες άν­θρω­ποι τότε πήραν το δρόμο για τη Δύση. Οι ελ­λη­νι­κές δυ­νά­μεις ασφα­λεί­ας τους εμπό­δι­σαν να ει­σέλ­θουν στην ΕΕ. Εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο η επι­κε­φα­λής της Κο­μι­σιόν Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν ευ­χα­ρί­στη­σε τους Έλ­λη­νες επει­δή ήταν η ‘ευ­ρω­παϊ­κή ασπί­δα’. Στα ελ­λη­νο­τουρ­κι­κά σύ­νο­ρα επα­να­λαμ­βά­νο­νται ακόμη σκαν­δα­λώ­δη γε­γο­νό­τα.»

Πηγή: Deutsche Welle

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.