ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Μασημένα» λόγια στη σύσκεψη για την υγεία!

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Σύσκεψη υγεία βορίδης

Μερικώς ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι έφυγαν οι δήμαρ­χοι των νησιών από την προ­χθε­σινή συνά­ντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, εκτι­μώ­ντας ότι ‘ήταν χωρίς ουσία και χωρίς αντίκρισμα’.

Σύμφωνα με σχετική ανα­κοί­νωση, που δόθηκε στην δημο­σιό­τητα, ο κ. Βορίδης δεσμεύ­τηκε ότι θα κατα­βλη­θεί η µέγιστη δυνατή προ­σπά­θεια, ώστε να ενι­σχυ­θούν οι δομές υγείας της νησιω­τι­κής Ελλάδας, σε πολύωρη συνά­ντηση που είχε το βράδυ της Τετάρ­της, με το σύνολο των δημάρ­χων του Νοτίου Αιγαίου.

Σε αυτή τη συνά­ντηση συμ­με­τεί­χαν επίσης ο Πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σεων της Βουλής και βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου, Δημή­τρης Κρε­μα­στι­νός, ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου, Βασίλης Υψη­λά­ντης, ο Γενικός Γραμ­μα­τέας του Υπουρ­γείου, Π. Καλ­λί­ρης, η διοί­κηση της 2ης Υγειο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας, καθώς και διοι­κη­τές νοσο­κο­μείων.

Κατά τη διάρ­κεια της συνά­ντη­σης, οι δήμαρ­χοι παρου­σί­α­σαν ενδε­λε­χώς την κατά­σταση της δημό­σιας υγείας στα νησιά.

Ο κ. Βορίδης, από την πλευρά του, αφού τους ευχα­ρί­στησε για την ενη­μέ­ρωση, τους δια­βε­βαί­ωσε ότι θα συμ­βά­λει κατά το μέγιστο δυνατό στην εύρυθμη λει­τουρ­γία και στην ενί­σχυση των δομών υγείας της νησιω­τι­κής Ελλάδας.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Οι δήμαρ­χοι και εκπρό­σω­ποί τους από τα νησιά και κυρίως από τα μικρά νησιά της Δωδε­κα­νή­σου, ωστόσο, είχαν άλλη άποψη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κω κ. Θεοδόση Νικη­ταρά, που μίλησε προς την «δ»: «Προ­σω­πικά, πιστεύω ότι επρό­κειτο για μία συνά­ντηση…. παρωδία. Μπορεί να τέθηκαν όλα τα ζητή­ματα της υγείας και τα προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι δομές υγείας, αλλά όπως ξεκα­θα­ρί­σαμε στον κ. Βορίδη και στον κ. Κρε­μα­στινό, θα έπρεπε εδώ που ήρθαμε, να ακού­σουμε λύσεις ουσια­στι­κές και όχι απλά να επα­να­λά­βουμε τις θέσεις μας. Τα προ­βλή­ματα είναι γνωστά, τα έχουμε πει εκα­το­ντά­δες φορές, τα επα­να­λαμ­βά­νουμε και δεν έχει κανένα νόημα να τα παρα­θέ­τουμε ξανά. Με απλά λόγια, οι δήμαρ­χοι ξόδεψαν χιλιά­δες ευρώ προ­κει­μέ­νου να μετα­βούν σε αυτή τη συνά­ντηση, χωρίς λόγο. Πήγαμε 30 άτομα από τα νησιά για να πούμε πράγ­ματα γνωστά. Εμείς με τον νεο­ε­κλε­γέ­ντα δήμαρχο κ. Κυρίτση θέσαμε τα χρο­νί­ζο­ντα προ­βλή­ματα του νοσο­κο­μείου της Κω, όπου δεν υπάρχει παι­δί­α­τρος εδώ και χρόνια, όπως και άλλες ειδι­κό­τη­τες και το υπουρ­γείο Υγείας δεν έχει κάνει απο­λύ­τως τίποτα μέχρι τώρα. Τον προει­δο­ποι­ή­σαμε ότι θα μας βρει μπροστά του αν δεν προ­χω­ρή­σει σε ουσια­στι­κές λύσεις» όπως τόνισε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Ο δήμαρ­χος Αστυ­πά­λαιας κ. Πανορ­μί­της Κοντα­ρά­τος, ομι­λώ­ντας προς την «δ», εμφα­νί­σθηκε με την σειρά του επι­φυ­λα­κτι­κός: «Ο κ. Βορίδης, μας άκουσε γι’ αρκετές ώρες με ιδιαί­τερη προσοχή ενώ οι δήμαρ­χοι από τα Δωδε­κά­νησα και τις Κυκλά­δες, του παρα­θέ­ταμε μια σειρά από προ­βλή­ματα σχετικά με τις ελλεί­ψεις στις μονάδες υγείας των νησιών –κυρίως των μικρών- τα οποία είναι γνωστά τοις πάσι. Σίγουρα, το κάθε νησί έχει δια­φο­ρε­τι­κές απαι­τή­σεις και ανάγκες. Σε αυτό που συμ­φω­νή­σαμε είναι ότι ο τομέας Υγείας στα νησιά, πάσχει. Είναι άμεση ανάγκη να βρεθούν λύσεις ειδικά στα μικρά νησιά».

Ο δήμαρ­χος Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός είπε: «Συγκε­κρι­μέ­νες δεσμεύ­σεις δεν δόθηκαν αλλά του­λά­χι­στον έπεσαν στο τραπέζι κάποιες προ­τά­σεις από τους δημάρ­χους, όπως η δυνα­τό­τητα να παρέ­χουν οι ίδιοι οι δήμαρ­χοι –όποιοι θέλουν- κίνητρα στους για­τρούς όπως στέγη και σίτιση, προ­κει­μέ­νου να πηγαί­νουν στα νησιά και να στε­λε­χώ­νουν τις μονάδες υγείας. Αυτό το ζητή­σαμε μαζί με κάποιους άλλους αιρε­τούς, στο πλαίσιο της νόμιμης παρέμ­βα­σης ώστε να μην έχουμε πρό­βλημα με το Ελεγ­κτικό Συνέ­δριο και με τα εντάλ­ματα που θα ζητή­σουμε να μας εγκρί­νουν σε τέτοιες περι­πτώ­σεις».

Η πρόταση αυτή ωστόσο, βρήκε θετικό τον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από την πλευρά του ο υπουρ­γός Υγείας επι­σή­μανε προς τους αιρε­τούς πως έχει ζητήσει να αυξη­θούν οι οικο­νο­μι­κοί πόροι για την Υγεία, κάτι που θα μπο­ρέ­σει να γίνει μόνον από το 2015, αφού για φέτος οι πόροι που προ­βλέ­πο­νται από τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό είναι συγκε­κρι­μέ­νοι.

Δεσμεύ­τηκε πάντως, ότι στο μέτρο που του ανα­λο­γεί θα προ­χω­ρή­σει σε νομο­θε­τι­κές παρεμ­βά­σεις για μια σειρά από ζητή­ματα, όπως η επέ­κταση της παρα­μο­νής των επι­κου­ρι­κών γιατρών σε μια περιοχή στα 3 έτη –ίσως και παρα­πάνω, καθώς και παροχή κινή­τρων στους για­τρούς για μετά­βαση στις απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές.

Σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε εξάλλου, ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου κ. Δημ. Κρε­μα­στι­νός, ανα­φέ­ρο­νται και τα εξής;

«…Ο κ. Κρε­μα­στι­νός, απευ­θυ­νό­με­νος στον Υπουργό κ. Βορίδη, του υπεν­θύ­μισε τη δυνα­τό­τητα που του παρέχει το Σύνταγμα να προ­σθέ­σει στο νομο­σχέ­διο ειδικές δια­τά­ξεις που αφορούν απο­κλει­στικά τη νησιω­τική Ελλάδα λόγω της ιδιαι­τε­ρό­τη­τάς της, οι οποίες θα βοη­θή­σουν στην επίλυση των προ­βλη­μά­των που ανα­φέρ­θη­καν. Ο Υπουρ­γός δια­βε­βαί­ωσε τους συμ­με­τέ­χο­ντες στη συνά­ντηση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμο­διο­τή­των του για να αντα­πο­κρι­θεί στα βασικά τους αιτή­ματα».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.