Ρεπορτάζ

«Μασημένα» λόγια στη σύσκεψη για την υγεία!

Μερικώς ικανοποιημένοι έφυγαν οι δήμαρχοι των νησιών από την προχθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, εκτιμώντας ότι ‘ήταν χωρίς ουσία και χωρίς αντίκρισμα’.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί η µέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να ενισχυθούν οι δομές υγείας της νησιωτικής Ελλάδας, σε πολύωρη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης, με το σύνολο των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου.

Σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Π. Καλλίρης, η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και διοικητές νοσοκομείων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δήμαρχοι παρουσίασαν ενδελεχώς την κατάσταση της δημόσιας υγείας στα νησιά.
Ο κ. Βορίδης, από την πλευρά του, αφού τους ευχαρίστησε για την ενημέρωση, τους διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλει κατά το μέγιστο δυνατό στην εύρυθμη λειτουργία και στην ενίσχυση των δομών υγείας της νησιωτικής Ελλάδας.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Οι δήμαρχοι και εκπρόσωποί τους από τα νησιά και κυρίως από τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, ωστόσο, είχαν άλλη άποψη.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά, που μίλησε προς την «δ»: «Προσωπικά, πιστεύω ότι επρόκειτο για μία συνάντηση…. παρωδία. Μπορεί να τέθηκαν όλα τα ζητήματα της υγείας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας, αλλά όπως ξεκαθαρίσαμε στον κ. Βορίδη και στον κ. Κρεμαστινό, θα έπρεπε εδώ που ήρθαμε, να ακούσουμε λύσεις ουσιαστικές και όχι απλά να επαναλάβουμε τις θέσεις μας. Τα προβλήματα είναι γνωστά, τα έχουμε πει εκατοντάδες φορές, τα επαναλαμβάνουμε και δεν έχει κανένα νόημα να τα παραθέτουμε ξανά. Με απλά λόγια, οι δήμαρχοι ξόδεψαν χιλιάδες ευρώ προκειμένου να μεταβούν σε αυτή τη συνάντηση, χωρίς λόγο. Πήγαμε 30 άτομα από τα νησιά για να πούμε πράγματα γνωστά. Εμείς με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Κυρίτση θέσαμε τα χρονίζοντα προβλήματα του νοσοκομείου της Κω, όπου δεν υπάρχει παιδίατρος εδώ και χρόνια, όπως και άλλες ειδικότητες και το υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα μέχρι τώρα. Τον προειδοποιήσαμε ότι θα μας βρει μπροστά του αν δεν προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτης Κονταράτος, ομιλώντας προς την «δ», εμφανίσθηκε με την σειρά του επιφυλακτικός: «Ο κ. Βορίδης, μας άκουσε γι’ αρκετές ώρες με ιδιαίτερη προσοχή ενώ οι δήμαρχοι από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, του παραθέταμε μια σειρά από προβλήματα σχετικά με τις ελλείψεις στις μονάδες υγείας των νησιών –κυρίως των μικρών- τα οποία είναι γνωστά τοις πάσι. Σίγουρα, το κάθε νησί έχει διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες. Σε αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι ο τομέας Υγείας στα νησιά, πάσχει. Είναι άμεση ανάγκη να βρεθούν λύσεις ειδικά στα μικρά νησιά».

Ο δήμαρχος Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός είπε: «Συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεν δόθηκαν αλλά τουλάχιστον έπεσαν στο τραπέζι κάποιες προτάσεις από τους δημάρχους, όπως η δυνατότητα να παρέχουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι –όποιοι θέλουν- κίνητρα στους γιατρούς όπως στέγη και σίτιση, προκειμένου να πηγαίνουν στα νησιά και να στελεχώνουν τις μονάδες υγείας. Αυτό το ζητήσαμε μαζί με κάποιους άλλους αιρετούς, στο πλαίσιο της νόμιμης παρέμβασης ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με το Ελεγκτικό Συνέδριο και με τα εντάλματα που θα ζητήσουμε να μας εγκρίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις».

Η πρόταση αυτή ωστόσο, βρήκε θετικό τον υπουργό Υγείας.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας επισήμανε προς τους αιρετούς πως έχει ζητήσει να αυξηθούν οι οικονομικοί πόροι για την Υγεία, κάτι που θα μπορέσει να γίνει μόνον από το 2015, αφού για φέτος οι πόροι που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό είναι συγκεκριμένοι.

Δεσμεύτηκε πάντως, ότι στο μέτρο που του αναλογεί θα προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις για μια σειρά από ζητήματα, όπως η επέκταση της παραμονής των επικουρικών γιατρών σε μια περιοχή στα 3 έτη –ίσως και παραπάνω, καθώς και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για μετάβαση στις απομακρυσμένες περιοχές.
Σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε εξάλλου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημ. Κρεμαστινός, αναφέρονται και τα εξής;

«…Ο κ. Κρεμαστινός, απευθυνόμενος στον Υπουργό κ. Βορίδη, του υπενθύμισε τη δυνατότητα που του παρέχει το Σύνταγμα να προσθέσει στο νομοσχέδιο ειδικές διατάξεις που αφορούν αποκλειστικά τη νησιωτική Ελλάδα λόγω της ιδιαιτερότητάς της, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων που αναφέρθηκαν. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να ανταποκριθεί στα βασικά τους αιτήματα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου