Τοπικές Ειδήσεις

Εξελίσσεται υποδειγματικά στη Ρόδο η διαδικασία των εμβολιασμών

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί στο mega εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου, με στόχο μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των κατοίκων του νησιού.
Η ανταπόκριση των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από θετική και ήδη στην σχετική πλατφόρμα έχουν ανοίξει τα ραντεβού και του Ιουνίου στη διάρκεια του οποίου θα λειτουργούν και οι 24 εμβολιαστικές γραμμές του κέντρου.
Στο mega εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου λειτουργούν 8 εμβολιαστικές γραμμές με το σκεύασμα Pfizer και 5 γραμμές με το σκεύασμα Johnson & Johnson, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.
Από την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 31 Μαΐου ημέρα Δευτέρα θα λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες 11 εμβολιαστικές γραμμές, πιθανότατα όλες με το εμβόλιο Johnson & Johnson και με την ανάπτυξή τους θα εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού εντός του μηνός Ιουνίου, στο πλαίσιο εφαρμογής της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία».
Τον γενικό συντονισμό λειτουργίας του mega εμβολιαστικού κέντρου έχει ο Στρατός, ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενίσχυσε την προσπάθεια με εθελόντριες νοσηλεύτριες. Συνδράμουν επίσης και εθελοντές γιατροί της Ρόδου.
Να σημειωθεί οτι πέραν του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που βοηθά στο τιτάνιο αυτό έργο, υπάρχει και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε καθημερινή βάση, για την περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο έκτακτο περιστατικό.
Στο νοσοκομείο της Ρόδου, λειτουργούν πλέον μόνον δύο γραμμές, μια με το σκεύασμα AstraZeneca και μια με το εμβόλιο Johnson & Johnson, αποσυμφορίζοντας σημαντικά το νοσηλευτικό ίδρυμα.
Σε ό,τι αφορά στα ραντεβού, υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα από την 1η Ιουνίου για το εμβόλιο Johnson & Johnson στο mega εμβολιαστικό κέντρο καθώς ενισχύονται οι εμβολιαστικές γραμμές, ενώ περιορισμένα είναι τα ραντεβού για το Pfizer, καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τα νησιά προβλέπεται ο καθολικός εμβολιασμός όλων των κατοίκων, μονίμων και εποχικών εργαζομένων, άνω των 18 ετών, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Πρόκειται για μια επιχείρηση στην οποία το Μαξίμου δίνει μεγάλη βαρύτητα, καθώς από την τελική έκβασή της, τόσο στο εύρος του εμβολιασμού όσο και στον χρόνο που θα ολοκληρωθεί το σχέδιο, εξαρτώνται δύο άλλοι βασικοί παράγοντες: το πόσο θα ενισχυθεί ο τουρισμός στα νησιά και η υγειονομική ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.
Οι εμβολιασμοί στη Ρόδο ξεπερνούν πλέον τους 1.300 την ημέρα ενισχύοντας σημαντικά την προσπάθεια που καταβάλλεται για το τείχος ανοσίας στο νησί, στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Όπως ανέφερε στη «δ» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, με την πλήρη ανάπτυξη των εμβολιαστικών γραμμών στο mega εμβολιαστικό κέντρο από τις 31 Μαΐου, θα διπλασιαστούν οι αριθμοί των πολιτών που θα εμβολιάζονται ημερησίως φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο του εμβολιασμού του πληθυσμού εντός του Ιουνίου, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η κάλυψη των διαθέσιμων ραντεβού γίνεται με ταχείς ρυθμούς ιδίως από τις ηλικίες των 40-44 ετών.
Τα όποια διαδικαστικά προβλήματα κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του κέντρου στο Κλειστό Γήπεδο των Καλυθιών έχουν διευθετηθεί και πλέον η ροή είναι ομαλή και η διαδικασία εξελίσσεται απροσκοπία, επιταχύνοντας τους ρυθμούς εξυπηρέτησης των πολιτών. Είναι υποδειγματική η λειτουργία του mega-εμβολιαστικού κέντρου υπό την εποπτεία του συντονιστή ιατρού κ. Νίκου Παυλίδη.
Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»
Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, έως το τέλος Ιουνίου, μεταξύ των οποίων η Ρόδος, η Κως και η Κάλυμνος.
Ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε Νίσυρο, Τήλο, Λειψούς, Χάλκη, Καστελλόριζο, Αγαθονήσι, Τέλενδο, Ψέριμο, Αρκιούς και Μαράθι.
Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τα νησιά αυτά στα Δωδεκάνησα είναι: Πάτμος, Σύμη, Αστυπάλαια, Κάσος, Λέρος και Κάρπαθος.
Συνολικά στα Δωδεκάνησα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 84.000 εμβολιασμοί πολιτών με την πλειονότητα των δεύτερων εμβολιασμών να εκκρεμεί.
Ειδικότερα, συνολικά στην Π.Ε. Ρόδου έχουν πραγματοποιηθεί 43.577 εμβολιασμοί (+1.604 την 25/05/2021) εκ των οποίων 31.920 (+1.540 την 25/05/2021) με τουλάχιστον μια δόση.
Στην Π.Ε. Κω έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 17.176 (+417 την 25/05/2021) εκ των οποίων 11.147 (+354 την 25/05/2021) με τουλάχιστον μια δόση, στην Π.Ε. Καλύμνου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 16.776 (+355 την 25/05/2021) εμβολιασμοί εκ των οποίων 10.886 (+348 την 25/05/2021) με τουλάχιστον μια δόση και στην Π.Ε. Καρπάθου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 6.399 (+72 την 25/05/2021) εμβολισμοί εκ των οποίων 3.953 με τουλάχιστον μια δόση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου