Ρεπορτάζ

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΥΑ Ρόδου από 63 υπαλλήλους για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, αίτηση 63 υπαλλήλων της ΔΕΥΑ Ρόδου κατά της επιχείρησης.
Στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που υπέβαλαν, ζητούν συγκεκριμένα από την ΔΕΥΑ Ρόδου να αποδέχεται προσωρινά ως προς τον υπολογισμό της μισθοδοσίας τους τις διατάξεις του άρθρου 298 του Ν. 4738/2020 περί απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και του άρθρου 31 του Ν. 4756/2020 περί μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν.
Οι υπάλληλοι εξέθεσαν πως συνδέονται με τη ΔΕΥΑ Ρόδου με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου παρέχοντας τις υπηρεσίες τους πενθήμερο με πλήρες ωράριο από τις 07.00 έως και τις 15.00.
Σύμφωνα με τους αιτούντες, η καθ’ ης λειτουργεί με πλήρη δημοσιονομική αυτοτέλεια σε σχέση με τον Δήμο Ρόδου, αποτελεί ΝΠΙΔ, με σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινού, διεπόμενη από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
Η διοίκηση και διαχείρισή της γίνεται σύμφωνα με ιδιαίτερο προϋπολογισμό εσόδων- εξόδων, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη δημοτική διαχείριση, λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, απολαμβάνει διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και έχει ίδιους οικονομικούς πόρους.
Οι παρεχόμενες από την καθ’ ης υπηρεσίες είναι ανταποδοτικές και η λειτουργία της δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε τον προϋπολογισμό του οικείου Δήμου.
Επιπροσθέτως, όπως υποστηρίζουν, η καταβολή των αμοιβών τους δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνει το δημόσιο και η όποια περιστολή τους δεν προσφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος.
Επιπλέον, υποστήριξαν πως οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως η καθ’ ης, αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, διεπόμενα από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, διαθέτοντας ίδια διοίκηση, ανεξάρτητη ταμειακή υπηρεσία και ιδιαίτερο προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων, με βάση τον οποίο γίνεται η οικονομική διαχείριση τους, ίδια περιουσία και δικούς τους πόρους, ανεξάρτητη και αυτοτελή εσωτερική οργάνωση και λειτουργία με βάση κανονισμούς που συντάσσονται από τα όργανα διοίκησης αυτών και δεν υπάγονται στην κατηγορία των ΟΤΑ ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ακόμη, οι υπάλληλοι τόνισαν πως είναι πρόδηλη η επικείμενη περικοπή των απολαβών τους καθώς η ΔΕΥΑΡ είχε ήδη εκδηλώσει τη διάθεση και τη βούληση περί παράλειψης εφαρμογής των ευνοϊκών για αυτούς διατάξεων, οι οποίες ήδη έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις, ενώ όλοι είναι μισθοσυντήρητοι, οι περισσότεροι οικογενειάρχες με δανειακές υποχρεώσεις.
Οι εργαζόμενοι εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο κ. Δήμο Μουτάφη και η ΔΕΥΑ Ρόδου από τους κκ. Ακη Δημητριάδη και Ρόη Νικολιδάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου