Υποχρεωτική θα είναι η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, σε σούπερ μάρκετ και στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίοδρας η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ψήφισε κατά πλειοψηφία την υποχρεωτική χρήση μάσκας μετά την άρση των μέτρων, στις 4 Μαΐου σε δημόσιους χώρους, π.χ σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, κουρεία και γενικά όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Μάλιστα, θα ισχύει τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Ακόμα, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι η χρήση της μάσκας δεν θα πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της προστασίας από τον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, όπως το συχνό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού.

Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της χρήσης της μάσκας θα αφορά το διάστημα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία αναμένεται – κατά πάσα πιθανότητα – στις 4 Μαΐου.

Σταδιακά και με προϋποθέσεις το άνοιγμα των σχολείων

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. «Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά και με προϋποθέσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Για τις λεπτομέρειες σχετικά με την αποφυγή συγχρωτισμού στα σχολεία κ.λπ. έχουν συσταθεί επιτροπές. Δεν θέσαμε σαφή ημερομηνία έναρξης ούτε πώς θα γίνει. Θα γίνει σε συνεργασία με την πολιτεία. Θέλει πολλή προσοχή και μέριμνα.

Η επιστημονική θέση αυτήν τη στιγμή είναι ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο και φαίνεται να μεταδίδει και λιγότερο τον ιό. Όμως, φυσικά και υπάρχουν πιθανότητες μετάδοσης αλλά και νόσου ανάμεσα στον πληθυσμό των παιδιών, αλλά ειναι λιγότερες από τον ενήλικα πληθυσμό. Αυτή είναι μια σταθερή μόνιμη εικόνα σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι την Κίνα.

Μετά τη συζήτηση της επιτροπής και της διατύπωσης της επίσημης θέσης της, μόνο μία λευκή ψήφος υπήρξε, οι υπόλοιποι ομόφωνα τοποθετήθηκαν για το θέμα. Δεν μας ανησυχεί λιγότερο η υγεία των παιδιών μας ή η δυνατότητα μετάδοσης του ιού μεταξύ τους, ή και να αρρωστήσουν σοβαρά. Και άλλες ανεπτυγμένες χώρες έχουν τοποθετηθεί ανάλογα για έναν πληθυσμό που είναι λιγότερο ευπαθής.

Δεν είναι ένα πείραμα για τις ζωές των παιδιών αλλά μια επιστημονική πρόταση. Εμείς εισηγούμαστε, η πολιτεία θα αποφασίσει”.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ