Αθλητικά

Σε δύο «ταχύτητες» η επανεκκίνηση του αθλητισμού

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση προς ψήφιση στην Βουλή της τροπολογίας που προστέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, «Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. “Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” (Α’ 75)», η τηλεδιάσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με εκπροσώπους της ΕΟΕ και όλων των ολυμπιακών αθλημάτων, «έριξε φως» στον οδικό χάρτη που θα πρέπει να διανύσουν τα σπορ, μέχρι να επανέλθουν σε πλήρη κανονικότητα, αν κι εφόσον υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, πέραν του Λευτέρη Αυγενάκη, του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, του προέδρου και του γενικού γραμματέα της EOE, κ.κ. Καπράλου και Κολυμπάδη, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από όλες τις Ομοσπονδίες που ανήκουν στην ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις αλλά και τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο, τον χρόνο αλλά και τα δεδομένα της επανεκκίνησης του αθλητισμού στην χώρα μας.

Μέσες άκρες όλοι τους εξέφρασαν την θετική τους προδιάθεση, ωστόσο, ζήτησαν αυτή να συνδυαστεί με ένα πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας από το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με το οποίο θα κατατίθενται οι απαραίτητες «εγγυήσεις» για την επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα, χωρίς κινδύνους για την μετάδοση του κορωνοϊού. Κοινώς, ζήτησαν την ανάληψη της ευθύνης για την συγκεκριμένη απόφαση, από τον υπουργό Υγείας και πρώην καταξιωμένο μπασκετμπολίστα, Βασίλη Κικίλια, και το επιτελείο του.

Ταυτόχρονα, οι παράγοντες των Αθλητικών Ομοσπονδιών διατύπωσαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους σχετικά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τους δύο τελευταίους μήνες και η οποία φυσικά, προσθέτει έξτρα δυσκολίες στην επιστροφή στην αγωνιστική δράση.

Με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο οι χορηγοί έχουν σταματήσει να πληρώνουν, οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν «παγώσει» και οι σύλλογοι έχουν χάσει και τα έσοδα από τις συνδρομές των ακαδημιών, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για τα «μικρά έξοδα» της τέλεσης αγώνων, πόσο μάλλον για τα οδοιπορικά των ομάδων που ταξιδεύουν εκτός έδρας.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αναρωτήθηκε για το πώς το μπάσκετ μπορεί να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση, από τη στιγμή που ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνιστά κοινωνική απόσταση δύο μέτρων για όλο σχεδόν το καλοκαίρι. «Πώς είναι δυνατόν να αρχίσει να παίζεται ένα άθλημα που βασίζεται κυρίως στις επαφές των αθλητών, όταν η επιστημονική κοινότητα μας συμβουλεύει να τις αποφεύγουμε για όλο το καλοκαίρι;», σχολίασε ο 80ετής επί σειρά ετών πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα gazzetta.gr, ήταν μέχρι πρότινος υπέρ της συνέχισης και της λήξης των εθνικών πρωταθλημάτων.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού να ζητά γραπτώς μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη (29/04) την τοποθέτηση-ανάλυση των Ομοσπονδιών σχετικά με την επανεκκίνηση των προπονήσεων και των αγώνων ή όχι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουμε, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο «άνοιγμα» του αθλητισμού σε δύο «ταχύτητες».

Δηλαδή πρώτα (κατά προσέγγιση από τα μέσα μέχρι το τέλος του Μαΐου) θα επιστρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους τα ατομικά αθλήματα ή αυτά που έχουν τις μικρότερες δυνατές επαφές (τένις, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα) και σε δεύτερη φάση -με βάση πάντα και την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα- τα ομαδικά αθλήματα. Αυτή τουλάχιστον θα είναι η πρόταση του αρμόδιου υπουργού, η οποία όμως θα πρέπει να τύχει της έγκρισης από το υπουργείο Υγείας και εν συνεχεία από τον πρωθυπουργό.

Η τροπολογία που κατατέθηκε δίνει στις Ομοσπονδίες και τις διοργανώτριες αρχές των εθνικών πρωταθλημάτων, τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τις σχετικές προκηρύξεις με άμεση ισχύ και να πάρουν αποφάσεις για την τύχη των διοργανώσεων. (gazzetta.gr)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου