«Άμεσες ενέργειες για να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας και η τουριστική μας βιομηχανία. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας γιατί στο Αιγαίο οι κάτοικοι του …. «φυλάνε Θερμοπύλες»»

Στον αγώνα για την διαφύλαξη της δημόσιας υγειας έρχεται να προστεθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Είναι βέβαιο ότι πολλά θα αλλάξουν και οι αρνητικές συνέπειες του covid-19 θα είναι μεγάλες για την Ελλάδα μας και όλη την υφήλιο.

Η κυβέρνηση, μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Οι σκληρές μνημονιακές πολιτικές που επί μια 10ετία εφαρμόστηκαν, δημιούργησαν τεράστια ατομικά και κοινωνικά προβλήματα στον τόπο μας, αλλά και η βαριά μας βιομηχανία ο τουρισμός (που προσφέρει τα μέγιστα στο ΑΕΠ), η επιχειρηματικότητα και το σύνολο του κόσμου της εργασίας δέχονται νέες πιέσεις και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη.

Απαιτούνται συγκεκριμένα και στοχευμένα βήματα, κίνητρα και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων απο κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.

Είναι ανάγκη να εισακουστούν οι προτάσεις των ανθρώπων που ασχολούνται στον τουρισμό και να συνδυαστούν με τις απόψεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού που ασχολείται με τη δημόσια υγεία. Να εφαρμοστούν όλες οι καλές πρακτικές που ακολούθησαν χώρες που βγήκαν από την καραντίνα του covid-19 και αν χρειαστεί έκτακτη και στοχευμένη τουριστική προβολή .

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή. Καλή οργάνωση και ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα δε για τους πολίτες άλλων χωρών που θα μας επισκεφτούν. Επίσης να υπάρξει στήριξη – με σειρά οικονομικών ενισχύσεων – των επιχειρήσεων προκειμένου να αντέξουν οι έχοντες την ευθύνη τους και οι εργαζόμενοι. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι δήμοι μας να διαθέσουν τους περισσότερους οικονομικούς πόρους τους για να καταπολεμηθει η φτώχεια και η ανεργία.

Με δεδομένο ότι το 90% των κατοίκων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από την πορεία της τουριστικής κίνησης και η επιχειρηματικότητα είναι στο “γύψο” επί ένα δίμηνο, η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να πάρει γενναία και κοινωνικά δίκαια μέτρα. Ένα απο αυτά είναι η ικανοποίηση του παναιγαιακού και δικαίου αιτήματος επιστροφής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Να δοθεί πίσω αυτό που δικαιούται η περιοχή μας και να «διορθωθεί» η άδικη για τους νησιώτες μας απόφαση των προηγούμενων κυβερνώντων.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί γενναιότητα, διεκδίκηση και πολιτικά δίκαιες αποφάσεις. Οι νησιώτες προτείνουν, διεκδικούν και αναμένουν κοινωνική δικαιοσύνη και κυβερνητική ευαισθησία, εθνική και νησιωτική πολιτική που θα τους στηρίξει άμεσα.

Τα νησιά μας πρέπει να μείνουν όρθια.

Οι κάτοικοί τους ” φυλάνε Θερμοπύλες”!!!!

Χαράλαμπος Κόκκινος

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου/Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης

“Πνοή Δημιουργίας Νοτιου»Αιγαίου»

Αντιπρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)

Αναστασία Γαμπιεράκη

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου/Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ