Ειδήσεις

Ο επιζών του Διστόμου σε Τσίπρα και Παυλόπουλο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε ο επιζών της σφαγής του Διστόμου, Αργύρης Σφουντούρης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την τιμή και τη συγκίνησή του, όταν τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς σημείωσε ότι στην ψυχή του κ. Σφουντούρη αποτυπώνεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορία της Κατοχής και του χρέους απέναντι στη μνήμη της θηριωδίας.

«Η πολιτεία δεν ξεχνά», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. «Δεν ήμουν σίγουρος ότι η πολιτεία δεν ξεχνά, τώρα το πιστεύω», είπε φανερά συγκινημένος ο κ. Σφουντούρης.

Νωρίτερα, ο κ. Σφουντούρης πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του έδωσε ως δώρο ένα περιστέρι της ειρήνης και εκείνος του χάρισε το βιβλίο του «Πενθώ για τη Γερμανία». Επίσης ο κ. Σφουντούρης του ζήτησε να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησε -κυρίως βέβαια στο θέμα των αποζημίωσεων- «που παλεύω εγώ εδώ και 20 χρόνια και εύχομαι να ανοίξουμε το δρόμο που πάντα προσπαθούν να κλείσουν οι Γερμανοί» υπογράμμισε ο κ. Σφουντούρης.

Σε ό,τι αφορά στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τον κ. Σφουντούρη, του είπε πως θα συνεχίσει με κάθε τρόπο και ότι υπάρχει ένα διεθνές συμβούλιο από εμπειρογνώμονες που θα υποδείξουν τι μπορεί να γίνει, ώστε να βρεθεί νομικά ο καλύτερος δρόμος για την αντιμετώπιση του θέματος».

Ποιος είναι ο Αργύρης Σφουντούρης

Δίστομο, 10 Ιουνίου 1944… Ο Αργύρης Σφουντούρης, ένα αγόρι μόλις τεσσάρων ετών, παίζει με τις τρεις μεγαλύτερες αδελφές του στο σπίτι τους. Ξαφνικά, η καλοκαιρινή ηρεμία σπάει σε μια στιγμή. Τάγματα των Ες-Ες εισβάλλουν στο Δίστομο και αρχίζουν να δολοφονούν εν ψυχρώ γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους.

Στο σπίτι του Αργύρη στρατιώτες των Ναζί σπάνε την πόρτα, τραβάνε έξω τον πατέρα του και τη μητέρα του και τους εκτελούν. Μαζί με τους γονείς του, ο Αργύρης χάνει επίσης 30 ακόμα συγγενείς, ενώ ο ίδιος και οι αδελφές του σώθηκαν εντελώς τυχαία. Μαζί με τις αδελφές του, ο τετράχρονος Αργύρης καταλήγει σε ορφανοτροφείο στον Πειραιά και από εκεί, λόγω της εύθραυστης υγείας του, σε ένα μικρότερο ορφανοτροφείο στην Εκάλη.

Στα 8,5 του χρόνια καταλήγει στο παιδικό χωριό Πεσταλότσι στο Τρόγκεν της Ελβετίας και εκεί μεγαλώνει, τελειώνει το σχολείο και κατόπιν σπουδάζει στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, μαθηματικά, πυρηνική φυσική και αστροφυσική.

Το 1994, με αφορμή την 50ή επέτειο της σφαγής του Διστόμου, ο Αργύρης Σφουντούρης διοργανώνει ένα «Συνέδριο για την Ειρήνη» στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού στους Δελφούς και το 1995 μαζί με τις αδελφές του καταθέτει αγωγή εναντίον της Γερμανίας. Το παράδειγμά του ακολουθούν ακόμα 290 Έλληνες, συγγενείς και επίγονοι από το Δίστομο και από τότε δίνει σκληρές μάχες για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

71 χρόνια μετά, ο 75χρονος πλέον Αργύρης είναι ο Έλληνας επιζών του Διστόμου, ο οποίος, μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή του γερμανικού καναλιού ZDF, κατάφερε να φέρει στην πρώτη γραμμή της γερμανικής επικαιρότητας τη θηριωδία των Ναζί και να κάνει τους Γερμανούς και τους Έλληνες να δακρύσουν.

Ο κ. Αργύρης εμφανίστηκε πρόσφατα στη σατιρική εκπομπή «Die Ansalt», οι συντελεστές της οποίας παρομοίασαν την Ελλάδα με μια ταβέρνα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και έρχεται η τρόικα να την… βοηθήσει.

Στο τέλος λοιπόν αυτής της εκπομπής, γινόταν λόγος και για τις γερμανικές αποζημιώσεις και ο κ. Αργύρης εμφανιζόταν ως η ζωντανή απόδειξη για τα όσα έζησαν οι κάτοικοι του Διστόμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/και protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου