Τοπικές Ειδήσεις

Δεν ξέρει ακόμα κανείς τι θα γίνει με τη φύλαξη της Παλιάς Πόλης και της Λίνδου

Απόλυτη αβεβαιότητα επικρατεί, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, για τον τρόπο που φέτος θα γίνει η φύλαξη της Μεσαιωνικής Πόλης κι αυτό γιατί αποφασίστηκε, μετά από πολλά χρόνια, να μην ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, έκανε γνωστό στην πρόσφατη σύσκεψη για τα ζητήματα της Μεσαιωνικής Πόλης, ότι εξετάζονται άλλοι τρόποι για την φύλαξη του μνημείου, με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών και στη συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. χωρίς όμως να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί από τη δημοτική αρχή ποιος θα είναι ο νέος τρόπος φύλαξης της Π. Πόλης και τι θα γίνει με τον οικισμό της Λίνδου (το έργο φύλαξης ήταν ενιαίο), γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα δύο αυτά σημεία-ορόσημα για το νησί όπου η κίνηση παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση την θερινή περίοδο.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στη «δ», δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο στις πύλες εισόδου του Μνημείου, όσο και εντός των τειχών. Το ίδιο συμβαίνει και στη Λίνδο, όπου ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιώργος Ελευθερίου έκανε γνωστό ότι δεν έχει ενημέρωση τι θα γίνει με την φύλαξη της Λίνδου και κατά πόσο η απόφαση της δημοτικής αρχής για την Π. Πόλη θα επηρεάσει και την δική του περιοχή. «Η ανησυχία είναι έντονη διότι βρισκόμαστε στο άνοιγμα της σεζόν και κανείς δεν μας έχει ενημερώσει τι θα γίνει με τον διαγωνισμό. Η φύλαξη της Λίνδου εξαρτάται άμεσα από την φύλαξη της Μ. Πόλης διότι το έργο ήταν ενιαίο και τώρα κανείς μας δεν ξέρει τι θα γίνει. Η Λίνδος δεν μπορεί να μείνει αφύλαχτη, θα δημιουργηθεί χάος άνευ προηγουμένου. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα αναγκαστώ να προχωρήσω σε πρόσληψη φύλακα με δική μου πρωτοβουλία και έξοδα που θα καλύψουμε εμείς, μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Είναι η πρώτη χρονιά που σημειώνεται αυτή η καθυστέρηση και πρέπει να μας ενημερώσουν για το τι θα γίνει στη Λίνδο, όπου κάθε χρόνο ακόμα και με φύλακες γίνεται πανζουρλισμός. Αν δεν τοποθετηθούν φύλακες φέτος, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για όσα επακολουθήσουν;», αναρωτήθηκε ο κ. Γ. Ελευθερίου.
Καταστηματάρχες της Μεσαιωνικής Πόλης, εκφράζουν τον φόβο ότι με βάση το νέο σύστημα φύλαξης που θα βασίζεται στην τεχνολογία και όχι στον ανθρώπινο παράγοντα, είναι πολύ εύκολο η Παλιά Πόλη να μετατραπεί σε… ξέφραγο αμπέλι με ανυπολόγιστες επιπτώσεις όχι μόνο για την κίνηση αλλά και για την προστασία του ίδιου του Μνημείου.
«Ενημερωθήκαμε ότι φέτος δεν θα αναλάβει την φύλαξη ιδιωτική εταιρεία και ο έλεγχος στις εισόδους θα γίνεται ηλεκτρονικά με κίνδυνο να γίνει το μνημείο… ξέφραγο αμπέλι. Με δεδομένη την υποστελέχωση της αστυνομίας στην περιοχή μας, πώς θα ελέγχονται τα τροχοφόρα μέσα στα τείχη, αφού είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι πολύ εύκολα μπορεί κανείς να “ξεγελάσει” τα ηλεκτρονικά μέσα φύλαξης στις πύλες εισόδου; Οι πειραματισμοί στο “παρά πέντε” της τουριστικής περιόδου είναι επικίνδυνοι. Αντί να ενισχυθεί η φύλαξη ενημερωθήκαμε ξαφνικά ότι δεν θα υπάρχουν φύλακες στις εισόδους, χωρίς να μας εξηγήσει κανείς για ποιο λόγο ελήφθη αυτή η απόφαση. Περιμένουμε να μας πουν τι σχεδιάζουν αλλά ακόμα επισήμως κανείς δεν ξέρει τίποτα. Αν πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το όποιο μπάχαλο προκύψει από αυτή την απόφαση, ας το κάνουν, αλλά εγώ ως επαγγελματίας που χρόνια δραστηριοποιούμαι στην Παλιά Πόλη εκτιμώ ότι δεν θα επιτύχει αυτό το εγχείρημα», λέει στη «δ» ιδιοκτήτης καταστήματος σε κεντρικό σημείο της Π. Πόλης.
Να σημειωθεί ότι στις πρώτες σκέψεις της δημοτικής αρχής φαίνεται πως είναι ο εφοδιασμός των μόνιμων κατοίκων με ειδικά τσιπ που θα τοποθετήσουν στα οχήματά τους, σε αντικατάσταση των μπουτών που διαθέτουν σήμερα για τις ηλεκτρονικές μπάρες.
«Δίπλα από τις μπάρες που υπάρχουν στις πύλες εισόδου, τα κενά επιτρέπουν την διέλευση δικύκλων χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτά τα δίκυκλα που θα περνούν ανάμεσα από τους τουρίστες ποιος θα τα ελέγχει;», ρωτάει καταστηματάρχης ο οποίος προτείνει να μην εφαρμοστεί καμία αλλαγή στον τρόπο φύλαξης μέχρι να κατατεθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλα τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν από την απομάκρυνση της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου