Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Νέα Υόρκη, πρόσφατα, και συγκεκριμένα στον «ναό της γαστρονομίας» το James Βeard House.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η ανταπόκριση αλλά και το ενδιαφέρον που επέδειξαν τα αμερικανικά ΜΜΕ αλλά και οι άνθρωποι με καταγωγή από την Ελλάδα και τα νησιά μας, ήταν μεγάλη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» η επικεφαλής της Επιτροπής της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Χάιντι Λαζάνη, για το πρόγραμμα «Taste the Seasons» που υλοποιεί η Περιφέρεια Νοτιου Αιγαίου στο πλαίσιο του τίτλου της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019: «Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση. Ήταν η δεύτερη φορά που η ΠΝΑΙ –η πρώτη ελληνική περιφέρεια- συμμετείχε και πραγματοποίησε εκδηλώσεις στο Ίδρυμα ‘James Βeard House’ στη Νέα Υόρκη, το οποίο έχει μακρά παράδοση και πορεία στην υποστήριξη και στην προβολή για τις εθνικές παραδοσιακές κουζίνες αλλά και όλων όσων ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή και το ευ ζην, προσπαθώντας να προάγουν νέες μεθόδους στην διατροφή. Το Ίδρυμα ‘James Βeard House’ έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Δίνει υποτροφίες σε νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την μαγειρική αλλά όχι με την ‘στενή’ έννοιά της. Δηλαδή, έχει να κάνει με τις τεχνικές, με τις πρώτες ύλες, με την στροφή των ανθρώπων στην υγιεινή διατροφή και γενικότερα, ό,τι προάγει το φαγητό. Η καινοτομία που προωθήσαμε εμείς ως ΠΝΑΙ ήταν ότι επικεφαλής των σεφ ήταν η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου –Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019- καθώς επίσης και η στρατηγική συνεργασία της, με την ‘Dames d’Escoffier’ που είναι ένα κλειστό κλαμπ γυναικών, οι οποίες είναι σεφ και ασχολούνται με την διατροφή. Είναι επίσης Opinion Leaders στην διατροφή. Κάποιες από τις κυρίες αυτές είχαν ελληνική καταγωγή, όπως η Θίο Στέφανς και η Χριστιάνα Ξένος, που ήρθαν και από άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ. Για να καταλάβουμε πόσο κλειστό είναι το κλαμπ, έχει μόνον…50 μέλη σε όλη την Αμερική! Είναι σημαντικό το γεγονός πως δέχτηκαν να μαγειρέψουν με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τον Σεφ Σπύρο Κουγιό (που ήρθε 4ος σε όλη την Ευρώπη και διαπρέπει με την ομάδα του –Γιώργου Τρουμούχη και Σταμάτη Μισομικέ, ο οποίος επίσης είναι διακεκριμένος σεφ στην Ευρώπη)».
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός πως ήταν μεγάλη η ανταπόκριση στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΠΝΑΙ με τους δημοσιογράφους, εκπροσώπους κορυφαίων ΜΜΕ όπως η Wall Street Journal και οι New York Times, food bloggers και food and luxury travel opinion leaders και NBC για να δοκιμάσουν τα… «Κρυμμένα Μυστικά του Νοτίου Αιγαίου», όπως ονόμασαν τους γευστικούς θησαυρούς που παρουσιάστηκαν.
Αίσθηση επίσης έκαναν τα πιάτα που παρουσίασαν οι προσβευτές μας, που ήταν: Σαλατούρι, Φάβα, Χτυπητή, Ντοματοσαλάτα με Φουσκωτή, Κακαβιά, Ρεβυθάδα, Χταπόδι με μέλι, Αρνάκι Φρικασέ, Γιουβέτσι Μπρούσκο, Ελληνικό Μιλφέιγ με κρέμα γιαουρτιού ήταν ορισμένα από τα πιάτα που παρουσιάστηκαν και ενθουσίασαν δημοσιογράφους και κοινό.
«Οι συνταγές αυτές είχαν μακρά παράδοση στον χρόνο. Όπως χαρακτηριστικά είπε και η κα Μπαρμπαρίγου, σέρβιρε Κακαβιά –που είναι η πρώτη σούπα των αρχαίων Ελλήνων (!) ενώ αυτό που εντυπωσίασε τους δημοσιογράφους ήταν ότι τα πιάτα όλα, είχαν πίσω τους μια ιστορία πολλών ετών την οποία εξηγούσε σε όλους η Ελληνίδα σεφ» λέει η κα Λαζάνη.
Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η Κουζίνα του Αιγαίου σε ανθρώπους που είναι Βήγκαν (Vegans) –όσοι δηλαδή επιλέγουν τροφές που δεν προέρχονται από ζωικές ουσίες. Η Κουζίνα του Αιγαίου είναι πλούσια σε τέτοιες γεύσεις και αυτό εντυπωσίασε τους αμερικανούς που προσπαθούν να προωθήσουν την πολύ υγιεινή διατροφή και αγάπησαν τα ελληνικά προϊόντα –από 50 ολόκληρα νησιά.
«Μάλιστα μία από τις κυρίες που ήρθαν στις εκδηλώσεις ήταν η Νικόλ Παπαντωνίου με καταγωγή από την Κω και δήλωσε ενθουσιασμένη από την παρουσίαση» είπε η κα Λαζάνη, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση της περιφερειακής αρχής για το θέμα.
Επόμενη δραστηριότητα της ΠΝΑΙ σχετικά με την προώθηση της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 είναι, τον προσεχή Σεπτέμβριο να γίνει ένας προγραμματισμός για το επόμενο έτος.
«Κάθε κίνηση της περιφερειακής αρχής έχει σχέδιο και στρατηγική. Πήγαμε πέρσι στη Νέα Υόρκη και φέτος είχαμε στόχο να πάμε και να ξεχωρίσουμε με μια εντυπωσιακή παρουσία. Η ΠΝΑΙ συνεχίζει τις δράσεις και τώρα βρισκόμαστε σε συζητήσεις ώστε κάποιοι από τους δημοσιογράφους που ήρθαν, να επισκεφθούν φέτος τα νησιά μας με Press Trips ώστε να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο μας. Παράλληλα, θα ανακοινώσουμε και άλλες δράσεις και με τις ‘Dames d’Escoffier’ καθώς και σε άλλες ξένες χώρες. Οι δράσεις θα αφορούν και τα projects στα νησιά, και τις εκδηλώσεις για την Γαστρονομική Περιφέρεια» είπε η κα Λαζάνη.
Να σημειωθεί ακόμη, ότι η ΠΝΑΙ στηρίζει ανοιχτά διά του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη κάθε προσπάθεια πιστοποίησης των ντόπιων προϊόντων καθώς και την προώθηση της κουζίνας των νησιών μας, του Αιγαίου δηλώνοντας ανοιχτή σε κάθε σκέψη και ιδέα και προσπάθεια σε φορέα και παραγωγό σε αυτά που κάνει η Περιφέρεια για το θέμα, με στόχο την καλύτερη συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τα νησιά.
Η ΠΝΑΙ θα συμμετέχει σε μια μεγάλη έκθεση τροφίμων στην Μεγάλη Βρετανία 22 και 23 Απριλίου στο Λονδίνο, ενώ από τον Μάιο και μετά, θα ξεκινήσουν μια σειρά από γιορτές και γαστρονομικές εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά μας.
«Η Γαστρονομία είναι Πολιτισμός, προάγει την Παράδοσή μας και είναι πολύ σημαντική προβολή των νησιών μας αφού έχει αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών που επιλέγουν προορισμό σύμφωνα με το φαγητό» κατέληξε η κα Λαζάνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ