Έντονη κινητικότητα επικρατεί στην περιοχή της Ειδομένης καθώς πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στις σιδηροδρομικές γραμμές με στόχο να περάσουν τα σύνορα.

 

Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται πάνω στις γραμμές από νωρίς το πρωί. Στο σημείο δεν έφτασαν μόνο άτομα από τον καταυλισμό αλλά και από τα κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών. Ο λόγος ήταν πως από το βράδυ του Σαββάτου διαδίδονται φήμες στους πρόσφυγες περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων. 

Οι ανυπόστατες φήμες δημιουργούν πρόβλημα και στην επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο 24ωρα. Πρόσφυγες οικειοθελώς επιβιβάζονται σε λεωφορεία που έχουν φτάσει στην Ειδομένη και μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας, καθώς οι συνθήκες στον καταυλισμό είναι ανυπόφορες, ειδικά για οικογένειες με παιδιά. Έτσι πολλοί έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να αποχωρήσουν και έχουν εγγραφεί στη σχετική λίστα που δημιουργείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενημέρωση των προσφύγων.

Ωστόσο από το βράδυ του Σαββάτου έχει προκληθεί σύγχυση στους πρόσφυγες. «Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε.Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ένας νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.

Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.

Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ