Ειδήσεις

Παίζουν την «κολοκυθιά» με τον ΦΠΑ στα νησιά!

Εναλλακτικά σενάρια για την αναμόρφωση του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών για την εξειδίκευση των «μεταρρυθμίσεων» που έχει δεσμευθεί να λάβει.
Στα επίσημα κείμενα που έχει ήδη αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές έχει υποσχεθεί μεταξύ πολλών άλλων ότι «η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα παράλογες εκπτώσεις».
Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης όσες φορές έχει κληθεί να εξειδικεύσει τις αλλαγές που θα γίνουν στους συντελεστές του ΦΠΑ έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% που ισχύει για τα τρόφιμα ούτε ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που επιβάλλεται στα φάρμακα, τα εμβόλια, τη διαμονή στα ξενοδοχεία, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα λοιπά έντυπα, αλλά κι ότι δεν θα «πειραχτούν» καθόλου οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Σενάριο ενιαίου συντελεστή
Αλλες τόσες φορές ωστόσο ο πολύ ομιλητικός υπουργός Οικονομικών έχει ταχθεί και υπέρ της εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 15%-16%. Τυχόν υιοθέτηση αυτού του «σεναρίου» θα σήμαινε αυτόματα:
* την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα κ.λπ. από το 6,5% στο 15%-16% με συνέπεια την ανατίμηση όλων αυτών των αγαθών και των υπηρεσιών κατά 7,98%-8,92%!
* Την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, τις πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, τις πωλήσεις ανθέων, τις υπηρεσίες που παρέχονται από διαγνωστικά κέντρα από το 13% στο 15%-16%, με συνέπεια την αύξηση των τιμών όλων αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών κατά 1,77% έως 2,65%.
* Τη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα άλλα είδη και υπηρεσίες από το 23% στο 15%-16%, εξέλιξη η οποία θα οδηγούσε σε μειώσεις των τιμών όλων αυτών των προϊόντων και υπηρεσιών κατά 6,2%-6,5%.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και κληθείσα να διευκρινίσει ποιες αλλαγές προκρίνει η κυβέρνηση στο καθεστώς του ΦΠΑ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου αυτού μόνο για τα προϊόντα που διακινούνται και τις υπηρεσίες που παρέχονται στα λεγόμενα «κοσμοπολίτικα» νησιά των Κυκλάδων.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανέφερε η κ. Βαλαβάνη, για ορισμένα νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος και η Κως, όπου υπάρχει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα κυρίως λόγω τουρισμού, εξετάζεται να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.
Αν συνέβαινε, ωστόσο, κάτι τέτοιο, τότε ο ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά θα αυξανόταν:
– από το 5% στο 6,5% για τα φάρμακα κ.λπ.
– από το 9% στο 13% για τα τρόφιμα κ.ά.
– από το 16% στο 23% για όλα τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.
Διάψευση για νησιά
Αμέσως μόλις έγιναν ευρύτερα γνωστές οι δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει ότι εξετάζεται το σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ στα «κοσμοπολίτικα» νησιά του Αιγαίου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα όσα υποστήριξε η κ. Βαλαβάνη ως «προσωπικές απόψεις της αναπληρώτριας υπουργού».
Από την άλλη πλευρά όμως αναζωπυρώθηκε το «σενάριο» για την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος ταυτίστηκε με την άποψη του συναδέλφου του, Γ. Βαρουφάκη.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ασκήσει ήδη -επί διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ– ισχυρές πιέσεις για την εφαρμογή ενός αρκετά υψηλού ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ζητώντας επιτακτικά την κατάργηση όχι μόνο των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και όλων των άλλων χαμηλών συντελεστών του φόρου, που ισχύουν για ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσιών υψηλής ζήτησης.
Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ έχουν ζητήσει να θεσπιστεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στα επίπεδα του 19%-21% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, πλην των υπηρεσιών διαμονής που παρέχουν τα ξενοδοχεία, για τις οποίες δέχονται ο συντελεστής να καθοριστεί στο επίπεδο του 11%.
Αν η απαίτηση των δανειστών για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19%-21% γινόταν δεκτή από την κυβέρνηση, θα σήμαινε αυτόματα:
* Την ανατίμηση φαρμάκων, προϊόντων και υπηρεσιών που τώρα είναι στο χαμηλό συντελεστή κατά 11,7%-13,6%!
* Την αύξηση των τιμών σε τρόφιμα, προϊόντα και υπηρεσίες του μέσου συντελεστή κατά 5,3% έως 7%.
* Τη μικρή μείωση όλων των άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα έχουν ΦΠΑ 23%.
* Στα νησιά η ανατίμηση στα φάρμακα κ.λπ. θα έφτανε το 15%! Στα τρόφιμα το 11%, ενώ μικρότερη θα ήταν η αύξηση για τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες που τώρα έχουν μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ και είναι στο 16%.
“ΞΑΝΑΚΤΥΠΗΣΕ”
Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ!
Υπέρ της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά τάχθηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας (φωτό) σε ομιλία του στο London School of Economics, όπου τόνισε επίσης ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι για να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη πρέπει, μεταξύ άλλων, να επισπευθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, να ενισχυθούν η ανεξαρτησία και η αποδοτικότητα του φορολογικού μηχανισμού με την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου, «να επανεξεταστούν και να εξορθολογιστούν οι φορολογικές εξαιρέσεις και η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».
Η ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ
Η τ. βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η, κατά τα άλλα, “αριστερή” κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να διχάσει τους νησιώτες του Αιγαίου, προκειμένου να επιβάλλει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και να τη δικαιολογήσει στον ελληνικό λαό.
Πρώτα η κα Βαλαβάνη, ύστερα ο κ. Φίλης, κατηγορούν τους νησιώτες για τους μειωμένους συντελεστές, προχωρούν σε συγκρίσεις νησιών μεταξύ τους και φτάνουν στο σημείο να τα συγκρίνουν με περιοχές που απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας!
Θα πρέπει οι κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μας πουν αν δέχονται αυτήν την προσβολή και, το κυριότερο, αν θα ψηφίσουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Είναι πραγματικά κρίμα, τόσο νωρίς, να αποκαλύπτεται το πραγματικό και αποτρόπαιο προσωπείο της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το σκληρό μέλλον που επιφυλάσσουν για τα νησιά μας».
ΕΡΩΤΗΣΗ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση της αρμόδιας υπουργού Οικονομικών που προανήγγειλε την προσαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναλυτικά η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ.
Η Ελλάδα, με βάση τις υφιστάμενες Κοινοτικές Οδηγίες για την Νησιωτική Ευρώπη, διατηρεί ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση μέσω δημόσιας τοποθέτησης της αρμόδιας υπουργού Οικονομικών προανήγγειλε την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά αυτά. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους επαγγελματικούς φορείς και στους κατοίκους και άλλων νησιών καθώς θεωρείται εκ μέρους τους ότι θα επιβαρυνθεί το κόστος βασικών ειδών διαβίωσης όπως επίσης και του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.
Επιπλέον, οι προαναφερόμενες δηλώσεις έχουν προβληματίσει τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας καθώς θεωρούν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα οδηγήσουν τελικά στην απώλεια του ειδικού καθεστώτος στο σύνολο των νησιών.
-Επειδή η γεωγραφική θέση και η διασπορά των νησιών σε όλο το αρχιπέλαγος εξ ορισμού προκαλεί δυσκολίες στην συγκοινωνία και στο εμπόριο σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
-Επειδή τα νησιά του Αιγαίου λόγω της στρατηγικής τους θέσης έχουν ζωτική σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-Είναι δυνατός ο διαχωρισμός του φορολογικού καθεστώτος μεμονωμένων νησιών από το σύνολο του νομού ή της νησιωτικής περιφέρειας στα οποία ανήκουν;
-Στο ενδεχόμενο κατάργησης του συγκεκριμένου ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, είναι δυνατή η μελλοντική επαναφορά του στην προγενέστερη κατάσταση;

Η ΕΣΕΕ
Προσοχή στην νησιωτικότητα ζητάει η ΕΣΕΕ από τους αρμόδιους Υπουργούς και εκφράζει την αντίθεσή της στα «σενάρια» περί αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Επιστολή σε Βαρουφάκη-Βαλαβάνη.
Η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη και στην Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, με την οποία εκδηλώνει την αντίθεση του εμπορικού κόσμου στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις βαριές συνέπειες που θα έχει το μέτρο αυτό στις τοπικές αγορές και στην διατήρηση του ήδη ευάλωτου κοινωνικού ιστού των νησιών του Αιγαίου.
Το περιεχόμενο της επιστολής, έχει ως εξής:
«Ο εμπορικός κόσμος της χώρας ανησυχεί ιδιαίτερα από το γεγονός ότι στελέχη της Κυβέρνησης συζητούν στα μέσα μαζικής ενημέρωση την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ξεκινώντας από τα λεγόμενα «πλούσια» και «τουριστικά» νησιά.
Για μία ακόμη φορά, επαναλαμβάνουμε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ ούτε ισχύει χαριστικά, ούτε επιλεκτικά, ούτε δημιουργεί δύο ταχυτήτων πολίτες, αλλά αντισταθμίζει τα έξοδα που καταβάλλονται για τη μεταφορά προϊόντων από και προς την ηπειρωτική Χώρα, το περίφημο «θαλάσσιο μεταφορικό ισοδύναμο». Κατά γενική παραδοχή η οικονομική δομή των κοινωνιών αυτών, βρίσκεται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, εξαιτίας του υψηλού κόστους μεταφοράς. Ιδιαίτερα τα διάσπαρτα νησιά του Αιγαίου είναι απόλυτα εξαρτημένα από τις μεταφορές των προϊόντων σε αυτά.
Το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αποτελεί συγχρόνως έκφραση της νησιωτικότητας, που προστατεύεται από το Σύνταγμά μας, τη νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και αποτελεί αντικείμενο του Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014 – 2020, όπου η ανταγωνιστικότητα αποτελεί μια από τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επιλεκτική κατάργηση στα «πλούσια» και «τουριστικά» νησιά (με αναφορές σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο) στο τέλος δεν θα αρκεί στους Θεσμούς, οπότε η Κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί το αντίθετο και να μην επιτρέψει να συμβεί. Άλλωστε, το ειδικό καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, σύμφωνα με την σχετική κοινοτική Οδηγία 2006/112/ΕΚ αφορά σε συγκεκριμένους νομούς και νησιωτικές περιοχές και όχι σε συγκεκριμένα νησιά. Ως εκ τούτου η εξαίρεση εν λόγω νησιών από το ειδικό αυτό καθεστώς είναι πολύ πιθανό ότι θα ανοίξει την κερκόπορτα που θα οδηγήσει στην επέκταση του μέτρου εφαρμογής υψηλού συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Αν συμβεί αυτό, θα πρωτοτυπήσουμε για μία ακόμη φορά, αφού, μέχρι σήμερα, κανένα κράτος – μέλος της ΕΕ δεν έχει απεμπολήσει δικαίωμα ειδικών ρυθμίσεων στον τομέα του ΦΠΑ, το οποίο μάλιστα απέκτησε μέσω των Συνθηκών προσχώρησης, όπως έκανε και η χώρα μας για τα νησιά του Αιγαίου.
Επίσης επισημαίνεται ότι εάν χαθεί ο χαμηλότερος συντελεστής της νησιωτικής χώρας, δεν θα μπορέσει ποτέ να επανέλθει ξανά στα σημερινά δίκαια επίπεδα, επιφέροντας άμεσα την απώλεια του αντίστοιχου «μεταφορικού ισοδύναμου», όπως αποδεικνύεται και από τη Μελέτη, που έχει εκπονήσει ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) με τη συνδρομή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με θέμα: «Κρίσιμες ώρες για την Ακτοπλοΐα και τις συγκοινωνίες των ελληνικών νησιών. Το πρόβλημα και οι πιθανές λύσεις» (Φεβρουάριος 2014). Χάνοντας το μεταφορικό ισοδύναμο, οι αυξήσεις των προϊόντων θα είναι ανεξέλεγκτες. Το μέτρο θα πλήξει ακόμη και το αυξημένο τουριστικό προϊόν των «πλούσιων» και «τουριστικών» νησιών, το οποίο –να μην ξεχνάμε- είναι εποχικό και εισρέει μόνο για 3-4 μήνες το χρόνο. Τους υπόλοιπους, οι τοπικές κοινωνίες θα ζήσουν με τις επιπτώσεις των αυξήσεων.
Θεωρούμε ότι, όταν πριν λίγο καιρό συζητούσαμε την μείωση του ΦΠΑ των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας στο 6,5% για να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες των νησιών να συντηρηθούν και να συγκρατήσουμε τους πληθυσμούς τους, είναι πλέον κατάντια να μιλάμε για αύξηση του ΦΠΑ στο πιο ευάλωτο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας. Εάν η ελληνική Κυβέρνηση ανοίξει τον δρόμο στους δανειστές μας για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τότε θα δημιουργηθεί μια τεράστια ανατροπή προς το χειρότερο στην οικονομική ζωή όλων των νησιών και των κατοίκων τους.
Όταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν αντισταθεί μέχρι τώρα στην εφαρμογή του μέτρου αυτού, θα είναι τουλάχιστον σουρεαλιστικό να το εφαρμόσει η παρούσα Κυβέρνηση, με τον προσανατολισμό και τις αρχές που έχει διατυπώσει με τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες και υποσχέσεις.
Ευελπιστούμε ότι τελικά δεν θα προχωρήσετε σε μια τέτοια παραχώρηση προς τους Θεσμούς με τους οποίους συνομιλείτε και σας παρακαλούμε υπεύθυνα να καθησυχάσετε τους νησιώτες μας, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.»
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΡΡΑΓΕΣ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ομιλώντας στους δημοσιογράφους ο  περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε πως το ζήτημα με τον ΦΠΑ παραμένει ανοικτό.
«Δεν είχαμε καμία απάντηση σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που ζητήσαμε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ιωάννη Δραγασάκη.  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός με διαβεβαίωσε πως δεν περνά από το μυαλό του και δεν θα στηρίξει το συγκεκριμένο  μέτρο. Πιστεύω ότι το μέτωπο σε τοπικό επίπεδο  θα  είναι αρραγές. Καταλαβαίνω ότι  οι κυβερνητικοί  βουλευτές πρέπει να τηρήσουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό των πολιτικών τους φορέων. Εμείς ζητάμε να είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση τους στο θέμα. Οι  πληροφορίες μας  δεν είναι καλές. Δεν μας καθησυχάζει η διάψευση από το Μαξίμου γιατί είναι ανώνυμη  και δεν έχει πολιτική αξία. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Μέχρι και τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου,  θα γίνει συζήτηση για το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν στους δανειστές. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται υφεσιακά μέτρα. Το θέμα θα συζητηθεί και στο περιφερειακό συμβούλιο. Είμαστε υποχρεωμένοι να το θέσουμε. Θα μας καθησύχαζε μόνο  μια δήλωση του πρωθυπουργού ή  του υπουργού Οικονομικών”, δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.
«Δεν μπορώ να δεχθώ την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στη στιγμή που ο πρωθυπουργός κ. Α Τσίπρας δεσμεύθηκε για τη διατήρησή τους. Δεν έχουν καταλάβει πως τα νησιά προσφέρουν στον εθνικό κορβανά πολύ περισσότερα από όσο πρέπει.  Δεν μπορεί να εφαρμόζονται πολιτικές που θα  τα πλήξουν.  Θα  έπρεπε και οι άλλες μειονεκτικές περιοχές να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Εμείς όμως έχουμε απέναντι μας ένα γίγαντα. Αν αυξηθεί το κόστος των προϊόντων και των  υπηρεσιών τι θα συμβεί στον τουρισμό αλλά και στα έσοδα; Γιατί να αυξηθεί το κόστος ζωής;  Ποιός ο λόγος να πληγεί η ανάπτυξη; Εμείς δεν είμαστε η εσχατιά αλλά η πύλη εισόδου της Ευρώπης», τόνισε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι  στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών. Το ζήτημα θέτει σε κίνδυνο τα νησιά. Για το συγκριμένο  θέμα έχουμε παλέψει πολύ και καταφέραμε να  αποτρέψουμε το χειρότερο με νύχια και με δόντια. Είμαστε διαθέσιμοι  σε κάθε κοινή προσπάθεια που αφορά την προάσπιση των μειωμένων συντελεστών», δήλωσε ο  πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης.

Γ. Σταθάκης: «Ο χαμηλός ΦΠΑ στα νησιά πρέπει να διατηρηθεί»
«Επί της αρχής έχουμε συμφωνήσει ότι το ευνοϊκότερο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα διατηρηθεί και πρέπει να διατηρηθεί, συνεπώς αυτό παραμένει ως έχει», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.
Κατά της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά τάχθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας πως επί της αρχής «το ευνοϊκότερο καθεστώς πρέπει να διατηρηθεί για πάρα πολλούς λόγους».
«Επί της αρχής έχουμε συμφωνήσει ότι το ευνοϊκότερο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα διατηρηθεί και πρέπει να διατηρηθεί, συνεπώς αυτό παραμένει ως έχει», δήλωσε ο κ. Σταθάκης στον ΑΝΤ1.
«Αν υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό πρέπει να είναι ανοιχτό και αντικείμενο διαλόγου», συνέχισε, λέγοντας πάντως ότι «πρέπει να έχεις την αίσθηση του μέτρου».

Ερώτηση Ελίζας Βόζεμπεργκ για τον ΦΠΑ στα νησιά
Σχετικά με το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα ελληνικά νησιά, που συζητείται έντονα από την ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, η ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, μέλος της ειδικής ομάδας για θέματα τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προέβη σε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον αρνητικό αντίκτυπο μιας τέτοιας ενέργειας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συζητείται από την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο κατάργησης των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων στο ΦΠΑ για ορισμένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με έντονη τουριστική κίνηση. Το ευνοϊκό αυτό καθεστώς για τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας απορρέει από την κοινοτική Οδηγία 92/77/ΕΟΚ, που εξασφαλίζει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% από αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ:
-ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού τουρισμού και των παραγομένων στα νησιά προϊόντων,
-αποτελεί σημαντικό αντιστάθμισμα ως προς το αυξημένο κόστος της μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών στα νησιά,
-αποτελεί σημαντικό μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών καθώς και κίνητρο για την παραμονή των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές, και
-τονώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών νησιωτικών περιοχών που επηρεάζονται από τον τουρισμό χαμηλού κόστους που αναπτύσσεται σε γειτονικές τρίτες χώρες,
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Κατά πόσο μια τέτοια ενέργεια συμβαδίζει με τη στρατηγική της ΕΕ που αναγνωρίζει την ανάγκη για στήριξη και ανάπτυξη των εξόχως απόκεντρων περιοχών της Ένωσης με τη λήψη ειδικών μέτρων που λαμβάνουν υπόψη την ιδιαίτερη γεωγραφική τους θέση;
2. Ποιος ο αντίκτυπος αυτού του μέτρου για το ελληνικό τουριστικό προϊόν αλλά και για τις επιχειρήσεις του κλάδου που δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου