Τοπικές Ειδήσεις

Aύξηση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα της Pόδου – Nτόμινο λουκέτων!

Διαστάσεις… ντόμινο τείνουν να προσλάβουν τα λουκέτα στα σχολεία της Ρόδου λόγω κρουσμάτων της νόσου Covid-19.
Με απόφαση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, έκλεισαν από χθες και για 14 ημέρες συνολικά το 1ο και 2ο πειραματικό καθώς επίσης και το ειδικό πειραματικό δημοτικό σχολείο που στεγάζονται στο συγκρότημα της Ακαδημίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δύο μαθητές των σχολείων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και είχαν απομακρυνθεί ήδη από το σχολικό περιβάλλον από την αρχή της εβδομάδας προληπτικά, καθώς επρόκειτο για στενές επαφές κρουσμάτων. Θετικοί στη νόσο Covid-19 και δύο εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα συγκεκριμένα σχολεία. Επίσης έκλεισε προληπτικά για πέντε ημέρες το 1ο ειδικό σχολείο, καθώς οι μαθητές μεταφέρονται με το ίδιο λεωφορείο με τους μαθητές του ειδικού πειραματικού της Ακαδημίας, ενώ ανεστάλη για 14 ημέρες η λειτουργία και του δημοτικού σχολείου της Ψίνθου, καθώς εκπαιδευτικός διεγνώσθη θετική στον κορωνοϊό. Απολυμάνσεις στα σχολεία των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, θα πραγματοποιηθούν το σαββατοκύριακο με πρωτοβουλία του δήμου Ρόδου.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί, ότι έκλεισε χθες το δημοτικό σχολείο στη Θολό για απολύμανση (όπως και το κατάστημα της κοινότητας) και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτισης κρούσματος του κορωνοϊού. Το πόρισμα της διαδικασίας θα κρίνει εάν θα χρειαστεί να ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου για 14 ημέρες, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Σημειώνεται ότι, παραμένουν κλειστά από την αρχή της εβδομάδας το μουσικό γυμνάσιο, το 3ο γυμνάσιο, το 4ο ΓΕΛ, το 2ο δημοτικό σχολείο πόλεως Ρόδου, καθώς επίσης το γυμνάσιο, το λύκειο και η Γ’ τάξη του δημοτικού σχολείου του «Ροδίων Παιδεία». Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό είχε κλείσει και το 8ο δημοτικό σχολείο το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο της Ακαδημίας, λόγω κρούσματος κορωνοϊού σε εκπαιδευτικό. Ακόμη, είχε ανασταλεί η λειτουργία του 2ου και 3ου ΓΕΛ λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε εκπαιδευτικό και μαθητές.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Ψαράς, τονίζει ότι είναι απολύτως αναγκαία η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και επισημαίνει ότι η εξάπλωση των κρουσμάτων προήλθε από πιθανή αμέλεια. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Στα σχολεία εφαρμόζουμε με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ΕΟΔΥ για την προστασία της κοινότητας χωρίς καμία έκπτωση, με στόχο να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους γονείς, αλλά και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Συνιστούμε στους γονείς να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση, όπως έκαναν τόσο καιρό, να τηρούν τα μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών. Η έξαρση που εμφανίζεται στο νησί μας προήλθε από πιθανή αμέλεια κάποιων παραγόντων. Ως εκ τούτου πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να λειτουργούμε στο ίδιο πλαίσιο με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας εντός και εκτός της σχολικής κοινότητας»
Η εξάπλωση της Covid-19 στη σχολική κοινότητα έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία, τις αρχές και τους φορείς και τις επόμενες μέρες θα εκτιμηθεί η κατάσταση ώστε να παρθούν επιπλέον μέτρα. Την προσεχή Τετάρτη αναμένονται και τα αποτελέσματα των μετρήσεων ιικού φορτίου στα λύματα από τα οποία αναμένεται να σχηματιστεί συγκεκριμένη εικόνα για το επιδημιολογικό προφίλ του νησιού.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την πορεία των κρουσμάτων στο νησί και στη σχολική κοινότητα. Είμαστε πάντα σε επικοινωνία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, τους τοπικούς φορείς και την Κεντρική Διοίκηση ώστε να λάβουμε τα όποια έκτακτα μέτρα τυχόν χρειαστεί, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε τις προληπτικές απολυμάνσεις στα σχολεία. Θα εκτιμήσουμε τη συνολική κατάσταση, προκειμένου να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες», δήλωσε ο αντιδήμαρχος προσχολικής αγωγής, κ. Στράτος Καρίκης.
Ο αντιδήμαρχος αναβάθμισης σχολικών μονάδων (και πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Ρόδου) κ. Θανάσης Βυρίνης, δήλωσε ότι η εξάπλωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα, συνδέεται προφανώς με την γενική αύξηση των κρουσμάτων στο νησί και επεσήμανε ότι στη Ρόδο είχαν καταγραφεί 16 κρούσματα Covid-19 τον Ιανουάριο και 85 τον Φεβρουάριο (τα περισσότερα μετά τις 20/2).
«Πράγματι, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Είναι γεγονός πώς είχαμε χαλαρώσει το τελευταίο διάστημα καθώς η Ρόδος βρισκόταν μεταξύ των λίγων πράσινων περιοχών της χώρας. Έγιναν κάποιες συγκεντρώσεις, όπως ακούμε, οι οποίες είχαν τα αποτελέσματα που βλέπουμε όλοι», δήλωσε ο κ. Βυρίνης και συμπλήρωσε τα εξής: «O δήμος Ρόδου συνεχίζει τους προληπτικούς νεφελοψεκασμούς στα σχολεία και να σας υπενθυμίσω ότι από τον Οκτώβριο είχαν τοποθετηθεί από ιδιώτη ανάδοχο με τον οποίο συνήψε σύμβαση ο δήμος, επιπλέον καθαρίστριες, που απολυμαίνουν τους χώρους ακόμη και στις σχολικές μονάδες που παραμένουν κλειστές. Ο δήμος μας προσπαθεί να είναι αποτελεσματικός τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταπολέμησης της μετάδοσης του ιού». Τέλος, σημείωσε ότι «οι εκπαιδευτικοί είναι ευαισθητοποιημένοι και κάνουν τεστ διάγνωσης του Κορωνοϊού».
Η διαδικασία των προληπτικών νεφελοψεκασμών θα συνεχιστεί από την προσεχή Δευτέρα 01.03.2021, στις εξής σχολικές μονάδες:
1. Ε.Ε.Ε.Γ.-Λ. Ρόδου.
2. Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρόδου.
3. ΕΠΑΛ Παραδεισίου.
4. Γενικό Λύκειο Αφάντου.
5. Γυμνάσιο Αφάντου.
6. Δημοτικό, Νηπιαγωγείο Ψίνθου.
Την Τρίτη 02.03.2021:
1. Γυμνάσιο Καλυθιών.
2. 2ο ΕΠΑΛ Ρόδου.
3. 5ο Γυμνάσιο Ρόδου.
4. Δημοτικό Νηπιαγωγείο Θεολόγου.
Την Τετάρτη 03.03.2021:
1. 6ο Γυμνάσιο Ρόδου.
2. 7ο Γυμνάσιο Ρόδου.
3. 2ο Γυμνάσιο Ρόδου.
4. 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Λεωνίδας    01.03.2021 15:17

    Χε@@@@@καν για το πρόστιμο. Βάλτους ένα χρόνο στη φυλακή να σου πω εγώ.

  • mairi    27.02.2021 19:42

    Αφου ολοι ξερουμε οτι εγιναν συγκεντρωσεις και ξερουμε με ποιους. Επεβληθη κανενα γερο προστιμο, η…. μπα!!!

Σχολιασμός άρθρου