Ειδήσεις

Οι εκλογές «πάγωσαν» την ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας

Οι εκλογές «πάγωσαν» την ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας

Νέα πτώση στις τιμές των κατοικιών τα επόμενα τρίμηνα, παρά την υποχώρηση κατά 38,1% (σωρευτικά από το 2008 μέχρι το τέλος του 2014) προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες, η πτώση θα γίνει με πιο συγκρατημένους ρυθμούς, ενώ εκτιμάται ότι στη σταδιακή σταθεροποίηση της αγοράς θα μπορούσε να συμβάλει η διευθέτηση του ζητήματος των επισφαλών δανείων.

Η ΤτΕ αναφέρει ότι η κτηματαγορά δυσκολεύεται να ανακάμψει εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ανεργίας, τη φορολογική επιβάρυνση, τους περιορισμούς στην τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά και το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο (αντικειμενικές αξίες, φόρος υπεραξίας κ.λπ.). «Οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης που καταγράφονται από τους τελευταίους μήνες του 2013 και μετά, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του οικονομικού κλίμακος και των ποσδοκιών, φαίνεται να επηρεάστηκαν αρνητικά προς το τέλος του 2014 από την αυξημένη αβεβαιότητα των πολιτικών εξελίξεων». Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας, τα οποία θεωρούνται εναλλακτικές μορφές εξασφάλισης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και αποτελούν πλέον επενδυτικές επιλογές. Σ’ αυτό συνέβαλε και η μείωση στο 3% του φόρου μεταβίβασης.

Επαγγελματικά
Ενδιαφέρουσες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των επαγγελματικών ακινήτων, καταστημάτων και γραφείων. Οπως τονίζεται, υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά, σημαντική μείωση των συναλλαγών και πτωτική τάση των τιμών. Τα ενοίκια γραφείων υψηλών προδιαγραφών υποχώρησαν περίπου 31,6% την περίοδο 2010-2014. Η μείωση των τιμών η οποία περιορίζεται σταδιακά τα τελευταία εξάμηνα, ανήλθε στο 6,9% το α’ εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.

Αναφορικά με τα καταστήματα η πτώση των τιμών στις πιο εμπορικές περιοχές κατά το α’ εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010 ανήλθε σε 28,8% κατά μέσο όρο, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός της μείωσης στην Αθήνα ήταν 30,5%. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο πέρυσι η υποχώρηση ήταν 9,1%. Η αποκλιμάκωση των μισθωμάτων γραφείων συνεχιζόταν με έντονους ρυθμούς το α’ εξάμηνο του 2014 (10,7%), καθώς εντείνεται η επαναδιαπραγμάτευση των ενεργών μισθώσεων και αυξάνεται η προσφορά γραφειακών χώρων. Εκτι?άται πάντως ότι, καθώς υπάρχει ακόμη σημαντική απόκλιση του επιπέδου των μισθωμάτων των παλαιών (υφιστάμενων) μισθώσεων σε σχέση με τις νέες, θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση.

imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου