Ειδήσεις

Ελέγχονται πειθαρχικά για τις προσλήψεις στη ΔΕΥΑΙ

Ενώπιον της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνας Καλογήρου έδωσε χθες εξηγήσεις ως πειθαρχικά ελεγχόμενος για την πρόσληψη και απασχόληση 57 συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσού και πρόεδρος της εταιρείας που συγχωνεύθηκε με την ΔΕΥΑ Ρόδου, κ. Σ. Στάγκας.

Εξηγήσεις έδωσε προχθές και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Μ. Καμπουρόπουλος, ενώ από πειθαρχικό έλεγχο θα περάσουν ακόμη ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς και ο κ. Παν. Κυριακούλης.

Ο πειθαρχικός έλεγχος διενεργείται για να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ή της υπέρβασης των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με το νόμο 3852/2010, που διέπει τον Καλλικράτη.

Όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο, η κ. Χριστιάνα Καλογήρου έλαβε υπόψη την έκθεση του μέλους του ΑΣΕΠ κ. Κωνσταντίνου Σιδέρη αναφορικά με τη νομιμότητα απασχόλησης προσωπικού στη ΔΕΥΑ Ρόδου, που προέρχεται από την πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού.

Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο κ. Στάγκας αναφέρει εισαγωγικά ότι παρανόμως η έκθεση του Α.Σ.Ε.Π. χαρακτηρίστηκε ως εμπιστευτικό έγγραφο από την εταιρεία και δεν του κοινοποιήθηκε ποτέ ούτε ενημερώθηκε για τα στοιχεία που απεστάλησαν στο Α.Σ.Ε.Π. για τη διενέργεια του συγκεκριμένου ελέγχου με αποτέλεσμα να μην αποσταλεί το σύνολο των σχετικών εγγράφων που αφορούσαν την εργασιακή σχέση των εν λόγω εργαζομένων αλλά και να μην έχει τη δυνατότητα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις ενώπιον του ελεγκτού του Α.Σ.Ε.Π.

Ο κ. Στάγκας υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της μεταφοράς των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Ρόδου, επικαλούμενος και τη γνωστή πλέον γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αφορά ανάλογη περίπτωση σε άλλο δήμο.

Το Ν.Σ.Κ. δέχθηκε ότι υφίσταται τεκμήριο νομιμότητας της αναγνώρισης της εργασιακής σχέσης των εν λόγω εργαζομένων ως αορίστου χρόνου κατά την μεταφορά προσωπικού από λυθείσες ή συγχωνευθείσες δημοτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 109 του ν.3852/2010. Συγκεκριμένα, με την ως άνω γνωμοδότηση, κρίθηκε ότι τα Νομικά Πρόσωπα των Ο.Τ.Α. στα οποία μεταφέρθηκαν οι ως άνω εργαζόμενοι, δε νομιμοποιούνται να αρνηθούν και συνακόλουθα θα πρέπει άμεσα να κατατάξουν τους εν λόγω εργαζόμενους σε συσταθείσα θέση του Ο.Ε.Υ. τους σύμφωνα με τις αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Πέραν τούτου τόνισε ότι υφίσταται εγκεκριμένος ως προς τη νομιμότητά του και δημοσιευμένος στο Φ.Ε.Κ. Ο.Ε.Υ. της ΔΕΥΑ Ιαλυσού, ο οποίος προέβλεπε την δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου μετά την πάροδο διετούς υπηρεσίας στην επιχείρηση.

Ανέφερε επιπροσθέτως ότι η απόφαση του πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να ακυρώσει την υπ΄αριθ. 50/2006 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ιαλυσού, είναι μη νόμιμη, καθώς εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι υπ’ αριθμ. 198/2010, 199/2010, 204/2010 και 3/2011 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με τις οποίες απορρίπτονται οι αναγνωριστικές αγωγές των εργαζομένων, αφενός ουδέποτε επιδόθηκαν και αφετέρου, δεν παρήγαγαν έννομα αποτελέσματα ως αναγνωριστικές.

Επίσης είχαν ήδη κατατεθεί οι από 13-11-2006 και 23-11-2006 αιτήσεις ακύρωσης των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ιαλυσού, καθώς και τις εκδοθείσες επ’ αυτών υπ’ αριθμ. 2193/2008 και 2194/2008 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, σύμφωνα με τις οποίες οι αιτήσεις παραπέμφθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του, οίκοθεν τις παρέπεμψε εκ νέου προς εκδίκαση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά με αποτέλεσμα να υφίσταται εκκρεμοδικία.

Σημείωσε επίσης ότι ήταν αδήριτη ανάγκη η πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού και η μετατροπή της εργασιακής τους σχέσης σε αορίστου χρόνου, καθώς μετά από καταγγελίες που έγιναν από την Γενική Δ.νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπρεπε να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού κυρίων συλλεκτήρων και δευτερευόντων δικτύων με αποδέκτη τον βιολογικό καθαρισμό Ρόδου, μήκους 100 χιλιομέτρων.
Παράλληλα έπρεπε να γίνουν περίπου σαράντα γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιαλυσού και τρεις δεξαμενές, προκειμένου να λειτουργήσει το αποχετευτικό σύστημα και το σύστημα ύδρευσης.

Επιπλέον έπρεπε να προχωρήσουν σε άμεση ανάκληση των αδειών για τη λειτουργία των συστημάτων βιολογικού καθαρισμού ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, συνολικής δυναμικότητας 35.000 κλινών και 15.000 μονίμων κατοίκων.

Τόνισε επιπλέον ότι τυχόν διακοπή με οιονδήποτε τρόπο της εργασιακής σχέσης των εν λόγω εργαζομένων με την επιχείρηση δεν θα βυθίσει απλά σε απόγνωση 57 οικογένειες αλλά θα προκαλέσει τεράστια κοινωνική αναταραχή σε έναν ολόκληρο πρώην Καποδιστριακό Δήμο του νησιού της Ρόδου τον πρώην Δήμο Ιαλυσού στα όρια του οποίου κατοικούν οι ως άνω εργαζόμενοι.

ΤΟ «ΡΟΔΟΚΟΚΚΙΝΟ»
Από τη δημοτική παράταξη «Ροδοκόκκινο» εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Χθες ο Ροδιακός λαός παρακολούθησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μια νέα παράσταση του παραλόγου. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αφού συγκάλεσε με αίτημά του το χθεσινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, έλαμψε δια της απουσίας του. Ο δε επικεφαλής της πλειοψηφίας δήμαρχος, πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και δήμιος των 63, κλειδώθηκε στο δημαρχιακό γραφείο και αδιαφόρησε πλήρως για το τι εκτυλισσόταν μόλις μερικά μέτρα παραπέρα στον κάτω όροφο. Αν αυτό δεν ήταν μια μεγάλη πολιτική δειλία, ήταν μια πρωτοφανής υποτίμηση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Η ίδια η συνεδρίαση που έγινε, ήταν σαν να μην έγινε ποτέ, αφού έφτασε στο απίστευτο συμπέρασμα ότι εφόσον οι υπάλληλοι δικαιωθούν στα δικαστήρια, θα πρέπει να επαναπροσληφθούν!
Ενημερώνουμε λοιπόν τους συμμέτοχους – συνενόχους αυτής της κωμικοτραγικής θεατρικής παράστασης της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης ότι εφόσον τα δικαστήρια δικαιώσουν τους εργαζομένους, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη δημοτική επιχείρηση από την επαναπρόσληψή τους. Και αυτό θα είναι η δικαίωσή τους!!!

Επιπλέον, θα θέλαμε να τους πληροφορήσουμε ότι οι απολυμένοι της ΔΕΥΑΡ είναι άνθρωποι, με σάρκα και οστά, όπως και οι οικογένειές τους, και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δεν αξίζουν συμπεριφορές όπως δυστυχώς τυγχάνουν τις τελευταίες εβδομάδες. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν δικαιούνται να παραμένουν κλειδωμένοι στο γραφείο τους και οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές να λείπουν σε ταξιδάκι …‘Περιφερειακό’.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αξίζουν και δικαιούνται καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρες στάσεις αντιμετώπισης.
Υπάρχει πάντα η έντιμη επιλογή της παραίτησης για όποιον δεν μπορεί ή δεν θέλει να ανταπεξέλθει στις ευθύνες και τα καθήκοντά του.

Τέλος σ’ αυτούς που προσπάθησαν να επιβάλουν την ηττοπάθεια για ρεαλισμό, τους αφιερώνουμε τα εξής λεγόμενα του Μάνου Χατζηδάκι:
‘Κανένα σύστημα δεν θα σας υποσχεθεί την ελευθερία σας, δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα, σας είπαν ψέματα.
Μόνιμα θα διεκδικείτε ολοένα και περισσότερο αυτό που σας αρνούνται βασιζόμενοι στην κούρασή σας, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Μα, με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά.
Όσοι αντέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά’»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου