Ειδήσεις

Ερχονται βαριές καμπάνες για τις παλιές ταμειακές-Ποιες πρέπει να αποσυρθούν

Με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο κινδυνεύουν από την 1η Ιουνίου, όσοι επαγγελματίες δεν αντικαταστήσουν τις παλιές τους ταμειακές εφόσον αυτές περιλαμβάνονται σε μια μακρά λίστα 179 φορολογικών μηχανών.

Η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δίνει περιθώριο αντικατάστασης έως τις 31 Μαϊου 2020, ενώ ο Γιώργος Πιτσιλής προανήγγειλε κύμα ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και ελέγχων.

Μιλώντας στο συνέδριο e-ΘΕΜΙΣ της Ένωσης Ελλήνων Νομικών για ζητήματα Φορολογικού και Ασφαλιστικού Δικαίου ο Γ. Πιτσιλής ανέφερε πως μετά την υπογραφή της απόφασης για τις ταμειακές θα ακολουθήσει ενημέρωση μέσω του TAXISnet στις επιχειρήσεις που έχουν τέτοιες μηχανές, ώστε να τις αποσύρουν, ενώ σημείωσε πως οι αποφάσεις για τον τρόπο διαβίβασης των αποδείξεων λιανικής online, δηλαδή για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS βρίσκονται προ των πυλών.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ προωθεί:

1. Την εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης και η σχετική  απόφαση για τον μορφότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου και τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.

2. Την  εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, με τη σχετική απόφαση να βρίσκεται  σε τελικό στάδιο περιγράφοντας τη διαδικασία διαβίβασης των παραστατικών στα ηλεκτρονικά βιβλία.

3. Την  ηλεκτρονικοποίηση όλων των δηλώσεων  που υποβάλλονται με χαρτί, αρχής γενομένης από την ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ  προανήγγειλε αυτόματες διορθώσεις από τις ΔΟΥ σε λάθος εκκαθαριστικά φόρου που τυχόν εξέδωσαν,  χωρίς να απαιτούνται ενέργειες και ταλαιπωρία των πολιτών. «Έχουμε εντοπίσει ένα έλλειμμα σε σχέση με τον παλαιό κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Λείπει μια διαδικασία ακύρωσης ή τροποποίησης οριστικής φορολογικής εγγραφής, που θα επέτρεπε πρόδηλα λάθη να διορθώνονται από τις υπηρεσίες που εξέδωσαν τις σχετικές πράξεις, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να ταλαιπωρηθεί» είπε, προσθέτοντας ότι «επεξεργαζόμαστε προτάσεις που θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα αυτό».

Στο μέτωπο των ταμειακών μηχανών η απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ορίζει ότι 179 μοντέλα Φ.Η.Μ., εξαιρουμένων των Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και των ΑΔΗΜΕ Ταξιμέτρων, που έχουν λάβει άδεια καταλληλότητας σύμφωνα με τις Τεχνικές Προδιαγραφές της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1135/2005 (159Β΄) ή της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1234/09-10-2002 (136Β΄) θα πρέπει να αποσυρθούν έως τις 31 Μάϊου 2020.

Οι κάτοχοι αυτών των τύπων ΦΗΜ, υποχρεούνται να δηλώσουν μέχρι την 31-5-2020, την παύση στο υποσύστημα taxisnet (έντυπο Δ13), εφόσον έχει εκδοθεί πρόσφατο, ήτοι εντός των τελευταίων δέκα (10) ημερών, τελικό Δελτίο Ημερήσιας Κίνησης «Ζ».

 

ΠΗΓΉ euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου