Εκδικάστηκε χθες η δικαστική προσφυγή 50 εργαζόμενων του ΛΑΚΙΤΙΡΑ, κατά της διαδικασίας του πλειστηριασμού της εταιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί στην λεπτομέρειά τους, εν αναμονή της απόφασης, ο δικαστής απέρριψε το αίτημα όσων προσέφυγαν, για «πάγωμα» του πλειστηριασμού, έως ότου εκδοθεί η τελική απόφαση.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επανεκκίνηση της διαδικασίας, από την ειδική εκκαθαρίστρια Deloitte, με προοπτική ο πλειστηριασμός να πραγματοποιηθεί περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου, αν δεν υπάρξουν νέα δεδομένα.

Ήδη οι σχετικές πληροφορίες είναι σε γνώση όσων συμμετείχαν στον διαγωνισμό και  έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία.

Ως γνωστόν και όπως είχε αποκαλύψει αποκλειστικά το money-tourism.gr, στον πλειστηριασμό που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, «κατέβηκαν» έξι ενδιαφερόμενοι, οι εξής:

  • Γιάννης Χατζηλαζάρου των H Hotels
  • Κώστας Κωνσταντινίδης των ATRIUM Hotels
  • EUROBANK
  • ATLANTICA  της οικογένειας Νικολαϊδη και του κορυφαίου tour operator TUI
  • Αγγλικό fund στο οποίο συμμετέχουν ο Thomas Cook και η ξενοδοχειακή αλυσίδα Aldiana
  • Fund ισραηλινών συμφερόντων, το οποίο τα τελευταία χρόνια εξαγοράζει συστηματικά ξενοδοχειακά ακίνητα.
ksd copyright
ksd photo
ksd copyright
ksd photo

Η EUROBANK, κατέθεσε προσφορά, για να διασφαλίσει το χαμηλότερο τίμημα, ώστε τα τρία ξενοδοχεία να μην καταλήξουν σε κάποιον αγοραστή με τίμημα χαμηλότερο του δανεισμού που έχει παράσχει στην εταιρία.

Η εταιρία

Η εμπορική αξία των ξενοδοχείων ανέρχεται σε 50 εκ. ευρώ και τα δάνεια προς την βασική πιστώτρια τράπεζα EUROBANK, η οποία επίσπευσε και την διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, ανέρχονται σε περίπου 42 εκ. €, ενώ υπάρχουν και συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, εργαζόμενους, κ.λπ., περίπου 6 εκ. €.

Έγκυροι τουριστικοί παράγοντες που παρακολουθούν την διαδικασία, εκτιμούν ότι το τίμημα θα ανέβει σημαντικά, «αγγίζοντας» την εμπορική αξία, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και εκτίναξή του, καθώς τα τρία ξενοδοχεία, Lakitira Resort & Village, 4 αστέρων 239 δωματίων, Lakitira Suites, 5 αστέρων 83 δωματίων και Helona Resort, 5 αστέρων και 241 δωματίων, αποτελούν ένα ιδιαίτερα «υπολογίσμο» ξενοδοχειακό συγκρότημα, σε έναν κορυφαίο ελληνικό τουριστικό προορισμό, απασχολώντας περισσότερους από 300 εργαζόμενους. To 2017 δε πραγματοποίησε κύκλο εργασιών περίπου 11,5 εκ. € και το 2018 θα λειτουργήσει κανονικά, βάσει των συμβολαίων που έχουν ήδη υπογραφεί με tour operators του εξωτερικού.
Σημαντικά στοιχεία του συγκροτήματος και της αξίας του, είναι η μικρή απόστασή του (10 χλμ) από το αεροδρόμιο του νησιού, και οι δύο αποκλειστικής χρήσεως αμμώδεις παραλίες.data

Το ιστορικό και η δικαστική απόφαση

Οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων της ΛΑΚΙΤΙΡΑ ξεκίνησε το 2009. Η εταιρία δημιουργήθηκε από την οικογένεια Ανδριόπουλου, το 1987 και το 1988 απορρόφησε την ΝΕΑ ΛΑΚΙΤΙΡΑ ΑΕ και το 2015 την ΑΚΤΗ ΧΕΛΩΝΑ ΑΕ, με μετόχους κατά 65% τον κ. Νικ. Ανδριόπουλου, κατά 25% τον κ. Ιωάννη ΑΝδριόπουλο και κατά 10% την κα. Μαρία Ανδριοπούλου. Η αρχική δανειοδότηση ήταν από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία αποπληρώθηκε από την EUROBANK, η οποία «κατέχει» ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συνολικών χρεών της εταιρίας.
Η EUROBANK κατήγγειλε την δανειακή σύμβαση με την ΛΑΚΙΤΙΡΑ τον Απρίλιο του 2016, ενώ στην δικαστική αντιπαράθεση που ακολούθησε, η τράπεζα υποστήριξε την ύπαρξη μη νόμιμων δανειοδοτήσεων, σε ναυτιλιακές δραστηριότητες των μετόχων, οι οποίες απέτυχαν.
Εναντίον της απόφασης που έθεσε την ΛΑΚΙΤΙΡΑ σε καθεστώς εκκαθάρισης, προσέφυγε η οικογένεια Ανδριόπουλου, στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο με την απόφαση 4326/2017, τη απέρριψε.

Τα ξενοδοχεία

Τα στοιχεία του ενεργητικού που θα μεταβιβαστούν, είναι τα ακόλουθα:

Α.Ακίνητο στην περιοχή Καρδάμαινα του Δήμου Κω: (Ξενοδοχειακό Συγκρότημα Lakitira Resort & Village 4*). Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο παραλιακό οικόπεδο επιφάνειας 47.987 τ.μ.. Επ’ αυτού έχουν αναγερθεί δύο επί μέρους ξενοδοχειακά συγκροτήματα, Lakitira Resort και LakitiraVillage, συνολικής δυναμικότητας 479 κλινών και 239 δωματίων με βάση την άδεια του ΕΟΤ. Το Lakitira Resort αποτελείται από το κεντρικό κτίριο και 8 πτέρυγες δωματίων. Το κεντρικό κτίριο αποτελείται από ισόγειο, α’ όροφο και υπόγειο,στα οποία λειτουργούν οι χώροι υποδοχής, κοινόχρηστοι χώροι, αίθουσες εστίασης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικοί χώροι.

Β.Ακίνητο στην περιοχή Καρδάμαινα του Δήμου Κω : (Ξενοδοχειακό Συγκρότημα LakitiraSuites5*). Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο παραλιακό οικόπεδο επιφάνειας 23.643,30τ.μ.. Το Lakitira Suties αποτελείται από το κεντρικό κτίριο με ισόγειο και υπόγειο στο οποίο υπάρχουν οι κοινόχρηστοι χώροι, αίθουσες εστίασης, αίθουσες συνεδρίων και οι βοηθητικοί χώροι. Τα 83 δωμάτια κατανέμονται σε 5 συγκροτήματα κτιρίων διάσπαρτα σε όλο το γήπεδο. Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται με δίκτυα πεζοδρομίων, πισίνα–poolbar, παιδικήχαρά, χώρους στάθμευσης και κήπους.

Γ.Ακίνητο στην περιοχή Καρδάμαινα του Δήμου Κω : (Ξενοδοχειακό Συγκρότημα HelonaResort5*). Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο παραλιακό οικόπεδο επιφάνειας 69.290τ.μ.. Το κεντρικό κτίριο του HelonaResort αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα (2επίπεδα ανωδομή και 2 υπόγεια) και περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους και αίθουσες εστίασης, συνεδρίων και πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικούς χώρους. Τα 241 δωμάτια κατανέμονται σε 6 ομάδες κτιρίων διάσπαρτες σε όλο το γήπεδο. Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται με δίκτυα πεζοδρομίων, πισίνες, γήπεδα τένις, χώρους στάθμευσης και φυτεύσεις.

Σύμφωνα με τα λογιστικά βιβλία της Εταιρίας εμφανίζονται συμμετοχές σε λοιπές επιχειρήσεις συνολικής λογιστικής αξίας € 1,4 εκατ. περίπου και μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κατά λοιπών επιχειρήσεων ποσού € 5,0 εκατ. Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Εκκαθαριστής δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να εντοπίσει τα σώματα των μετοχών των ανωτέρω αναφερομένων συμμετοχών, καθώς και να επιβεβαιώσει τις παραπάνω απαιτήσεις.

Η Deloitte

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deloitte έχει κάνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εξαιρετική δουλειά για την πώληση του συγκροτήματος, προετοιμάζοντας έναν πλήρη φάκελλο, τόσο για τους Έλληνες, όσο και για διεθνείς επενδυτές, παρουσιάζοντας όχι μόνο το σύνολο των οικονομικών και άλλων στοιχείων του προς εξαγορά συγκροτήματος, αλλά και του ελληνικού Τουρισμού και της οικονομίας συνολικά.

.Διαβάστε περισσότερα στο money-tourism.gr

.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ