Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις λήψεως προληπτικών μέτρων προστασίας γνωστής εταιρείας από τους πιστωτές της

Με δύο αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, που εκδόθηκαν χθες με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, απορρίφθηκαν ισάριθμες αιτήσεις ενός εμβληματικού ομίλου λιανεμπορίου για την προστασία του από τους πιστωτές.
Πιο συγκεκριμένα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου συζητήθηκε η αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων (κατ’ αρθρ. 106α’ παρ. 6 του Ν. 3588/2007) που υπέβαλε, μια από τις πλέον εμβληματικές ανώνυμες εταιρείες (όμιλος) λιανεμπορίου στο νησί της Ρόδου, που δεν έμεινε αλώβητη από την οικονομική κρίση.
Το δικαστήριο είχε διατηρήσει την προσωρινή διαταγή, που είχε εκδώσει, με την οποία απαγορεύει την ατομική και συλλογική αναγκαστική εκτέλεση των πιστωτών της, τη λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της, την κήρυξη αυτής σε κατάσταση πτωχεύσεως και έκδοση προσωρινής διαταγής κατά αυτής, την δέσμευση των τραπεζικών της λογαριασμών, καθώς και την απαγόρευση διακοπής παροχής υπηρεσιών απαραίτητων για την συνέχιση της λειτουργίας και βιωσιμότητάς της και συγκεκριμένα της ηλεκτροδότησής της και των καταστημάτων αυτής από τη ΔΕΗ.
Με τις δύο αποφάσεις που εξέδωσε ωστόσο απέρριψε την αίτηση προληπτικών της μέτρων και την πρόσθετη παρέμβαση που άσκησε τράπεζα ενώ έκανε δεκτές τις κύριες παρεμβάσεις που άσκησαν η ΔΕΗ, η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ.
Η εταιρεία ξεκίνησε το 1973 όταν δύο αδέλφια μετέτρεψαν ένα μικρό κατάστημα σε σούπερ μάρκετ και το 1992 η οικογένεια εγκαινίασε το πρώτο υπερμάρκετ το οποίο επεκτάθηκε από τη Ρόδο στη Λέρο και σταδιακά σε ακόμη 3 τοποθεσίες στο νησί της Ρόδου.
Όπως προκύπτει από το ισοζύγιο της εταιρείας μηνός Δεκεμβρίου 2018, οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς όλους τους πιστωτές της ανέρχονται στο ποσό των 15.635.112,52 ευρώ. Οι οφειλές της προς την ΔΟΥ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018 ανέρχονταν σε 733.040,39 € ενώ οι αντίστοιχες οφειλές προς τους Ασφαλιστικούς Φορείς ανέρχονταν σε 596.639,16 €. Οι οφειλές προς τους εργαζομένους ανέρχονταν στα 373.003,50 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές προς τους ανέγγυους πιστωτές ανέρχονται στο ποσό των 7.477.418,93 €. Οι απαιτήσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 2.768.159,29 €. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη την συναίνεση της Αlpha Bank που συγκεντρώνει ποσοστό 27,42 % επί του συνόλου των υποχρεώσεων της για την αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων.
Όπως το σύνολο των εταιρειών στην Ελλάδα έτσι και συγκεκριμένη εταιρεία επιρεάστηκε σημαντικά από την κρίση η οποία ξεκίνησε διεθνώς το 2008 ως τραπεζική κρίση και εξελίχθηκε στην πατρίδα μας σε δημοσιονομική οδηγώντας σε μακροετή ύφεση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Ειδικότερα, η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει με νέα κεφάλαια τις επιχειρήσεις, δημιούργησε μια ασφυκτική πίεση ρευστότητας εν γένει στην αγορά, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προσπαθήσουν να επιβιώσουν χρηματοδοτούμενες ουσιαστικά από τις πιστώσεις των δικών τους προμηθευτών αλλά και σε πολλές περιπτώσεις μέσω της αναστολής πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.
Η εταιρεία εκπροσωπήθηκε στην δίκη από τους δικηγόρους κ.κ. Γιάννη Ρωμαίο και Μηνά Τσέρκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου