Ειδήσεις

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στη μακροχρόνια ανεργία

Στην Ελλάδα η ανεργία λειτουργεί ως μαύρη τρύπα από την οποία πολύ δύσκολα όποιος πέσει μέσα θα καταφέρει να ξαναβγεί, δηλαδή να βρει εργασία.

Την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι στην Ελλάδα αναδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία μόλις το 8,6% των ανέργων κατάφερε να βρει εργασία το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα βασικότερα αίτια είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας και ότι δεν υπάρχει αντιστοίχιση μεταξύ αναγκών της αγοράς εργασίας και δεξιοτήτων που έχουν οι επίδοξοι εργαζόμενοι, ενώ αρνητικά λειτουργεί και η φυγή νέων στο εξωτερικό. Εξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης και παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην ελληνική αγορά εργασίας (αποδυνάμωση πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων, μείωση μισθών, μείωση ύψους αποζημίωσης απόλυσης, αύξηση ορίου απολύσεων κ.λπ.), όποιος μείνει άνεργος στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει άνεργος επί πάρα πολλά χρόνια.

Παρόλο που τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία έχουν έντονη περιοδική διακύμανση, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η χειρότερη από αυτήν που επικρατεί σε κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. Το ποσοστό των ανέργων που βρίσκει εργασία στην Ελλάδα είναι λιγότερο από το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με αποκορύφωμα το 2013 όταν μόλις το 2,2% των Ελλήνων που ήταν άνεργοι το πρώτο τρίμηνο είχε καταφέρει να βρει εργασία το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία ανήκουν στην ομάδα των χωρών όπου υπάρχει υψηλή ανεργία και χαμηλή μετάβαση σε καθεστώς εργασίας. Αντιθέτως, υπάρχουν χώρες όπως η Κύπρος, η Κροατία και η Πορτογαλία όπου ναι μεν η ανεργία είναι υψηλή, ωστόσο είναι υψηλό και το ποσοστό μετάβασης από την ανεργία στην απασχόληση.

Κινητικότητα

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ανεργία υποχωρεί σταθερά, αν και με αργό ρυθμό, τα τελευταία τρία χρόνια. Από το σύνολο των πολιτών που ήταν άνεργοι το πρώτο τρίμηνο του 2016, το 63,2%, ή 12,6 εκατ. άνθρωποι, παρέμενε άνεργο το δεύτερο τρίμηνο. Το 19,5%, ή 3,9 εκατ. πολίτες, κατάφερε να βρει εργασία το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ενώ το 17,3% των ανέργων, ή 3,5 εκατ. άνθρωποι, έγινε οικονομικά ανενεργό (π.χ. φοιτητές, συνταξιούχοι, γυναίκες ή άντρες που ασχολούνται με τα οικοκυρικά και οι οποίοι δεν έχουν άλλη εργασία και δεν αναζητούν εργασία).

Το 97,3% όσων είχαν εργασία, ή 170,8 εκατ. άνθρωποι, κατάφερε να τη διατηρήσει. Το 1,2% όσων είχαν εργασία το πρώτο τρίμηνο του 2016, ή 2 εκατ. άνθρωποι, την έχασε το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το 1,6%, ή 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι, έγινε οικονομικά ανενεργό. Από την τρίτη κατηγορία, όσων ήταν οικονομικά ανενεργοί το πρώτο τρίμηνο του 2016, το δεύτερο τρίμηνο παρέμενε στην ίδια κατάσταση το 93,3%, ή 106,1 εκατ. άνθρωποι.

Το 3,1%, ή 3,6 εκατ. άνθρωποι, κατάφερε να βρει εργασία, ενώ το 3,6%, ή 4,1 εκατ. άνθρωποι, πέρασε στην κατηγορία του ανέργου, δηλαδή τουλάχιστον άρχισαν να αναζητούν εργασία. Σε όλη την Ευρώπη τα υψηλότερα ποσοστά μετάβασης από την ανεργία στην εργασία καταγράφονται στην Εσθονία (36,9%), στη Δανία (36,6%), στη Σουηδία (31,3%). Εκτός Ε.Ε., στην Ελβετία το ποσοστό ανέρχεται στο 33,2% και στην Ισλανδία στο 58,8%.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου