ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χειρουργεία 46 νοσοκομείων-Και της Ρόδου μεταξύ αυτών

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Χειρουργείο

Υπο­στε­λέ­χωση, υπο­χρη­μα­το­δό­τηση, έλλειψη χει­ρουρ­γι­κών υλικών και εξο­πλι­σμός που έχει περάσει την εικο­σα­ε­τία, χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες κλει­στές και χει­ρουρ­γεία που λει­τουρ­γούν με προ­σω­πικό κάτω των ορίων ασφα­λείας, είναι τα προ­βλή­ματα που κατέ­γραψε η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στα Δημόσια Νοσο­κο­μεία, σε 46 ιδρύ­ματα.

Η ΠΟΕΔΗΝ ανα­φέ­ρει ότι υπάρ­χουν λίστες ανα­μο­νής δύο ετών, ασθε­νείς δεν εμφα­νί­ζο­νται να χει­ρουρ­γη­θούν όταν έρχεται η σειρά τους, είτε γιατί χει­ρουρ­γή­θη­καν στον ιδιω­τικό τομέα, είτε, εάν δεν είχαν χρήματα, έχασαν τη μάχη για την ζωή.

«Η νοσο­κο­μειακή περί­θαλψη δεν πληροί τις προ­δια­γρα­φές ασφα­λείας. Νοσο­κο­μεία εφη­με­ρεύ­ουν χωρίς βασικές ειδι­κό­τη­τες γιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, με ανε­παρκή και κακο­συ­ντη­ρη­μένο ιατρο­τε­χνο­λο­γικό εξο­πλι­σμό», ανα­φέ­ρει η ΠΟΕΔΗΝ, προ­σθέ­το­ντας ότι «η υπο­στε­λέ­χωση των χει­ρουρ­γείων από νοση­λευ­τικό προ­σω­πικό αυξάνει τους κιν­δύ­νους για τους ασθε­νείς που χει­ρουρ­γού­νται, ειδικά όταν οι χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες είναι διά­σπαρ­τες στο νοσο­κο­μείο, σε πολλούς χώρους και μακρι­νές απο­στά­σεις». Ανα­φέ­ρει ως παρά­δειγμα, το νοσο­κο­μείο «ΑΧΕΠΑ», όπου νοση­λεύ­τρια χει­ρουρ­γείου που καλύ­πτει χει­ρουρ­γική αίθουσα ΩΡΛ, καλεί­ται να καλύψει χει­ρουρ­γική αίθουσα για περι­στα­τικά άλλων κλι­νι­κών, σε χει­ρουρ­γεία που βρί­σκο­νται σε άλλο χώρο του νοσο­κο­μείου.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, προ­βλή­ματα στα χει­ρουρ­γεία αντι­με­τω­πί­ζουν νοσο­κο­μεία στην Αττική, όπως ο «Ευαγ­γε­λι­σμός», «Αλε­ξάν­δρας», «Αρε­ταί­ειο», «Ιππο­κρά­τειο», «Γεν­νη­μα­τάς», όπου η έλλειψη προ­σω­πι­κού αγγίζει το 30% , «ΚΑΤ» (ένα χει­ρουρ­γικό τραπέζι δεν λει­τουρ­γεί), «Παίδων Πεντέ­λης», «Σισμα­νό­γλειο» (4 κλει­στές χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες από τις 10, λόγω έλλει­ψης προ­σω­πι­κού), «Φλέμιγκ» (μία χει­ρουρ­γική αίθουσα από τις 2 δεν λει­τουρ­γεί), «Έλενα Βενι­ζέ­λου» (λει­τουρ­γούν 2 χει­ρουρ­γικά τρα­πέ­ζια από 4 που δια­θέ­τει το νοσο­κο­μείο), «Άγιος Σάββας» (δεν λει­τουρ­γεί η Μονάδα Αυξη­μέ­νης Φρο­ντί­δας). Επίσης, στο νοσο­κο­μείο Νίκαιας, 4 χει­ρουρ­γικά τρα­πέ­ζια είναι κλειστά, «Μεταξά» (ένα χει­ρουρ­γικό τραπέζι κλειστό), «Αττικόν» (7 κλειστά χει­ρουρ­γικά τρα­πέ­ζια), «Θριάσιο» (από τα 12 χει­ρουρ­γικά τρα­πέ­ζια λει­τουρ­γούν τα 5 και ένα κατά περί­πτωση).

Κλει­στές χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες εξαι­τίας της έλλει­ψης προ­σω­πι­κού και υλι­κο­τε­χνι­κής υπο­δο­μής και σε νοσο­κο­μεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης κατα­γρά­φει η ΠΟΕΔΗΝ. «Γ. Γεν­νη­μα­τάς» (δύο αίθου­σες χει­ρουρ­γείων είναι κλει­στές), «Ιππο­κρά­τειο» (κλει­στές 9 αίθου­σες από τις 15), «Παπα­γε­ωρ­γίου» (κλει­στές 2 αίθου­σες χει­ρουρ­γείων), «Άγιος Παύλος» και «ΑΧΕΠΑ» (οι υπο­δο­μές και ο υλι­κο­τε­χνι­κός εξο­πλι­σμός χρειά­ζο­νται συντή­ρηση).

Ανάλογη εικόνα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ παρα­τη­ρεί­ται και σε  νοσο­κο­μεία της περι­φέ­ρειας, όπως Καβάλας, Ξάνθης, Κομο­τη­νής,  Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, Λει­βα­διάς, Λάρισας, Χανίων, Αγίου Νικο­λάου, «Βενι­ζέ­λειο», «Χατζη­κώ­στα», Πρέ­βε­ζας, Τρι­κά­λων, Χαλ­κί­δας, Άμφισ­σας, Ικαρίας, Κέρ­κυ­ρας, Ρόδου, Ρίου, Αιγίου, Σαντο­ρί­νης.

ΕΘΝΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.