Το διαχωρισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από την επίλυση της προσφυγικής κρίσης ζητούν με γραπτή ερώτηση και επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την Αντιπρόεδρο και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντέρικα Μογκερίνι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές.

Η Εύα Καϊλή και ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την ανησυχία τους για την αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους δύο μήνες η Τουρκία υποχωρεί σχεδόν σε όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, και κάνουν και λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της Έκθεσης Προόδου.

Συγχρόνως, ρωτούν οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές την Κομισιόν αν και κατά πόσο συνδέεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τη συνεργασία της τελευταίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης όπως αυτό εκφράστηκε από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία και κατά πόσο αληθεύει ότι κάποια σημεία της Έκθεσης τροποποιήθηκαν λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα, η κα. Καϊλή και ο κ. Ανδρουλάκης συνυπέγραψαν, μαζί με άλλους ευρωβουλευτές – ανάμεσά τους και η εισηγήτρια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας κ. Κάτι Πίρι – επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ και προς την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο κα Μογκερίνι, στην οποία επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως «οι προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε. για τη διεύρυνση δεν θα πρέπει να μετατρέπονται σε πολιτικό μέσο για την αντιστάθμιση μίας αποτυχημένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης “, και επιπλέον καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή” να προχωρήσει στην έκδοση της έκθεσης προόδου για την Τουρκία πριν τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου ».

Τέλος, στην επιστολή επικρίνεται η καγκελάριος της Γερμανίας και για τη χρονική στιγμή που επέλεξε να κάνει το πρόσφατο ταξίδι της Τουρκία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου της χώρας, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιδιαίτερα ατυχής”.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ