Ειδήσεις

Πρόσβαση στο Taxis αποκτούν οι τράπεζες

Πρόσβαση στο Taxis, απ’ όπου θα μπορούν να αντλούν στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών και από τα μητρώα του υπουργείου Οικονομικών, αποκτούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η διαδικασία θα γίνεται μέσω της «Τειρεσίας Α.Ε.», ενώ οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Στις συζητήσεις εμπλέκεται και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η online άντληση φορολογικών δεδομένων από τις τράπεζες εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης του νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Σχετικά με το πώς θα ικανοποιηθεί το αίτημα των τραπεζών για πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των πολτών, η οποία μέχρι στιγμής δεν επιτρέπεται διότι αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, υπάρχουν σύμφωνα με την «Καθημερινή» δύο σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων υπό τη εποπτεία του ΥΠΟΙΚ, όπου οι τράπεζες μέσω του Τειρεσία θα συνεισφέρουν στοιχεία οφειλών, ληξιπρόθεσμων και μη, ενώ από το Taxis θα αντλούνται εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία και στοιχεία για οφειλές στην εφορία και τα Ταμεία.

Το δεύτερο σενάριο, που θεωρείται και το πιθανότερο να υλοποιηθεί, αξιοποιεί διάταξη που έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή και, για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο φορολογούμενος που θα ζητά ρύθμιση δανείου, θα καλείται να υπογράψει ο ίδιος εξουσιοδότηση πρόσβασης της τράπεζας στα φορολογικά του στοιχεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου