Απόψεις

Ιδιωτική “Δ”ΕΗ και νησιωτικότητα – Ενεργειακό Ισοδύναμο;

Σε όλες τις μάχες που δίνονται ως τώρα για τη νησιωτική πολιτική ποτέ κανένας δεν χρειάστηκε να βάλει θέμα ενέργειας στα νησιά πέρα από περιστασιακά προβλήματα συντήρησης και υποστήριξης των τοπικών υποσταθμών.

Η δημόσια ΔΕΗ φρόντισε να έχουν ρεύμα και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, έστω κι αν αυτό είχε ένα αυξημένο κόστος.

Τώρα; Τι θα γίνει, όταν την ενέργεια τα ελέγχουν οι ιδιώτες; Ή δεν θα ενδιαφέρονται για τα νησιά, ιδιαίτερα τα μικρά ή θα πρέπει εμείς οι νησιώτες να πληρώνουμε 10 και 15 φορές ακριβότερα το ρεύμα.

Μας βλέπω να ζητάμε ενεργειακό ισοδύναμο, όπως ζητήσαμε, και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μας έδωσε, το μεταφορικό ισοδύναμο.

Και όσο τα βασικά αγαθά γίνονται εμπόρευμα στα χέρια ιδιωτών, όπως το νερό, η ενέργεια, η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός κ.ά., τόσο θα αναγκαζόμαστε να ζητάμε ισοδύναμο μεταφορικό, ενεργειακό, εκπαιδευτικό, υγείας κλπ. κλπ.

Οι ανισότητες που υφίστανται οι νησιώτες στην παροχή αγαθών δεν αντιμετωπίζονται με εμπορευματοποίηση (βλέπε ιδιωτικοποίηση) αλλά με δημόσιους φορείς που μπορούν να εφαρμόζουν κοινωνική πολιτική και με μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Το ίδιο ισχύει και για την αντιμετώπιση γενικότερα των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ηλίας Καματερός

αρχιτέκτονας

πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου