Συνεντεύξεις

«Επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση στις τάξεις των συνταξιούχων, των μισθωτών και των ανέργων»

Αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην «δ» ο εργατολόγος και πρόεδρος του ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος.
Μάλιστα ασκεί σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή τις εξαγγελίες του στην ΔΕΘ και αναφέρεται στο μέλλον της μισθωτής εργασίας και στην άσκηση πολιτικής στην Ευρώπη.
• Κύριε Μητρόπουλε, να ξεκινήσουμε με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Τελικά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μπορούν να είναι ικανοποιημένοι από όσα δήλωσε και τι πρέπει να περιμένουν;
Δυστυχώς ο κύριος πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν εξήγγειλε κάτι συγκεκριμένο ούτε για τους συνταξιούχους ούτε και για τους μισθωτούς. Όλοι αναμέναμε πως θα είχε συμπεριλάβει στις… γενναιόδωρες εξαγγελίες του τους συνταξιούχους, τους δημοσίους υπαλλήλους και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αφού -και με δικές του μνημονιακές αποφάσεις- απώλεσαν τα τελευταία χρόνια το μισό εισόδημά τους! Για τον λόγο αυτό, επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση στις τάξεις των συνταξιούχων, των μισθωτών και των ανέργων.
Άλλωστε τα λιγοστά αναδρομικά που εισέπραξαν ορισμένες χιλιάδες συνταξιούχων τον Οκτώβριο του 2020 είναι αποτέλεσμα πολύχρονου δικαστικού αγώνα που κινήσαμε και πετύχαμε μια ομάδα μαχητικών νομικών. Το ίδιο και τα αναδρομικά που θα καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου 2021 σε όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Η απόφαση για την καταβολή τους αποτελεί συμμόρφωση –με καθυστέρηση δύο ετών- της κυβέρνησης προς δικαστική απόφαση και όχι κυβερνητική πρωτοβουλία ή πολιτική λύση! Είναι θλιβερό που κανένα πολιτικό κόμμα από τα επτά εντός Βουλής δεν έχει πάρει θέση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τη μη φορολόγησή τους.
Επίσης, μεγάλη απογοήτευση κυριαρχεί και στις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων αφού ούτε γι’αυτούς, ούτε για τους μακροχρόνια ανέργους, εξαγγέλθηκε κάτι από τον κύριο πρωθυπουργό. Είναι απορίας άξιον πώς ο κύριος πρωθυπουργός βλέπει μια… επερχόμενη ανάπτυξη χωρίς να μεριμνά για το εργατικό δυναμικό της χώρας!
Στα βιβλία μου χρησιμοποιώ τον όρο «φτωχογόνα» ή «ανεργιογόνα» ανάπτυξη. Ανάπτυξη δηλαδή που θα είναι μεγάλη σε αριθμούς, αλλά θα κατανέμεται άνισα («άνιση ανάπτυξη»), παράγοντας δηλαδή ταυτόχρονα φτωχούς και ανέργους. Εύχομαι να μην επαληθευτώ!
• Πολύς λόγος γίνεται για το πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Δώστε μας περισσότερες πληροφορίες.

Μετά από αλυσιδωτές αναβολές, η τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας-ΕΦΚΑ αναφέρει ότι οι αυξήσεις των κύριων συντάξεων και τα αναδρομικά σε όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, θα καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου 2021 μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου 2021, αφού -ως γνωστόν- οι συντάξεις στην πατρίδα μας προκαταβάλλονται.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε τη μεγάλη αδικία αυτής της ρύθμισης σε βάρος των γυναικών συνταξιούχων αφού αυτές στην πλειοψηφία τους, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, έβγαιναν νωρίτερα στη σύνταξη με τα ευνοϊκότερα όρια συνταξιοδότησης. Γι’αυτό εμείς ως ΕΝΥΠΕΚΚ σκοπεύουμε να προσφύγουμε για να διεκδικήσουμε αυξήσεις των συντάξεων και αναδρομικών και για όσους έχουν ασφαλιστικό βίο (κυρίως γυναίκες) κάτω των 30 ετών.
Όμως, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί και το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, από τα δύο και πλέον εκατομμύρια συνταξιούχων, των οποίων θα επανυπολογιστούν οι κύριες συντάξεις (οι αγροτικές συντάξεις εξαιρούνται του επανυπολογισμού), ΜΟΝΟ το 8% (περίπου 150.000) θα εισπράξει αύξηση στην κύρια σύνταξη και αναδρομικά ύψους 23 φορές της αύξησης αυτής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ:
-1.100.000 συνταξιούχοι με ασφαλιστικό βίο κάτω των 30 ετών, αποκλείονται από κάθε αύξηση εκ του νόμου.
-550.000 συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη της αύξησης που δικαιούνται με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αυτοί θα έχουν εικονική ή «λογιστική» αύξηση, δηλαδή θα δουν την αύξηση αλλά αυτή δεν θα είναι εισπρακτέα! Έτσι θα υπάρξει τεράστια απογοήτευση για την πολυπληθή αυτή κατηγορία παλαιών συνταξιούχων αφού με την αύξηση που δικαιούνται, απλώς θα μηδενιστεί ή θα εξαλειφθεί η προσωπική τους διαφορά.
-150.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση στην κύρια σύνταξή τους και αναδρομικά, αλλά όχι εφάπαξ. Θα λάβουν ΜΟΝΟ τα 2/5 της αύξησης επί της κύριας σύνταξης και ΜΟΝΟ το 1/5 των αναδρομικών, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι νόμοι Κατρούγκαλου-Βρούτση που κράτησαν σε ισχύ αυτές τις συνταξιοκτόνες διατάξεις.
-30.000 νέοι συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου, θα λάβουν εφάπαξ και την αύξηση της κύριας σύνταξης και τα αναδρομικά 23 μηνών.
-Τέλος, 2.500.000 κληρονόμοι, καθώς και ορισμένες χιλιάδες «σύνθετες» συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, θα λάβουν αύξηση και αναδρομικά μέχρι το τέλος του έτους.
• Παρακολουθώντας την εξέλιξη της κρίσης (συν τα 11 χρόνια Μνημονίων) που δημιούργησε η πανδημία, διαπιστώνουμε ότι χτυπήθηκε αλύπητα η εργασία, αυξήθηκε η ανεργία, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η «μαύρη» και ανασφάλιστη απασχόληση. Τελικά θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σe ποιοτικές θέσεις εργασίας που είχαμε πριν από δώδεκα ή δεκαπέντε χρόνια;
Αναφορικά με το μέλλον τής μισθωτής εργασίας, ο πλανήτης έχει πλέον εισέλθει στον αστερισμό τής «gig economy», όπου θα κυριαρχεί παντού η ελαστική, περιστασιακή, χρονικά περιορισμένη και χαμηλά αμειβόμενη (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) απασχόληση. Στο μέλλον η μόνιμη και σταθερή εργασία θα σπανίζει. Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου και των κρατικών υπηρεσιών, καθώς και η γενικευμένη τηλεργασία, θα καταργήσουν εκατομμύρια θέσεις σταθερής και καλοπληρωμένης μισθωτής ανθρώπινης εργασίας.
Έτσι, εκτός από μια μικρή «εργατική αριστοκρατία» των υψηλών μισθών και των «κλειστών» συμβολαίων, οι μισθοί και οι παρεπόμενες αυτού απολαβές, θα μειώνονται σταθερά ή θα καταργούνται. Η νέα τεχνολογία, που τρέχει με turbo ρυθμούς, θα καταργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Εξάλλου, η νέα απαξιωμένη αγορά εργασίας δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει το σημερινό επίπεδο των συντάξεων αφού οι εισφορές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα είναι μικρότερες αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός αδύναμος να ανταποκριθεί σε οικονομίες όπως η δική μας, που τα επόμενα 40 χρόνια τουλάχιστον (σύμφωνα με Διεθνείς Οργανισμούς), η ανάπτυξη δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 2%. Έτσι, στα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεγάλη μείωση όλων των συνταξιοδοτικών παροχών.
Είναι λυπηρό που κάποιες κυβερνήσεις στην Ευρώπη ετοιμάζονται να βάλουν στο τραπέζι ακόμα και το ζήτημα της κατάργησης των συντάξεων ή τη χορήγησή τους μόνο στους απόλυτα πένητες ή σε αυτούς που δεν έχουν άλλους πόρους προς το ζην.
Αντιλαμβάνεστε ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο για τη μισθωτή εργασία και τα δυσκολότερα για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι μπροστά μας.
• Κατά την εκτίμησή σας, υπάρχει περίπτωση να αλλάξει και η κουλτούρα στην άσκηση πολιτικής στα εργασιακά και στην Ευρώπη;
Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο χρόνος και οι εξελίξεις είναι σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ο σταθερός μισθός, οι παρεπόμενες απολαβές (προσαυξήσεις), οι συνταξιοδοτικές παροχές κάθε είδους, κάθε είδους επιδόματα και παροχές, στο μέλλον θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν.
Πολλές κυβερνήσεις, προβάλλοντας το ζήτημα του δημογραφικού ζητήματος (που όντως αποτελεί τη «βόμβα» του Κοινωνικού Κράτους), θα επιχειρήσουν στο προσεχές και απώτερο μέλλον να μετακυλήσουν το κόστος τής δημογραφικής γήρανσης στους ίδιους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Η αγορά εργασίας, η μαζική κατάργηση θέσεων, κυρίως λόγω της γενικευμένης και εντατικής χρήσης των νέων τεχνολογιών, θα οδηγήσουν ευρύτερα εργατικά στρώματα στη φτωχοποίηση και την ανέχεια.
Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες στα χέρια των νεοφιλελεύθερων μετά και την οριστική ήττα τής Αριστεράς και το αρνητικό κυβερνητικό υπόδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ για Ευρώπη και Ελλάδα, θα μεριμνούν μόνο για τους απολύτως ενδεείς.
Εθνικοί και περιφερειακοί μηχανισμοί ισοκατανομής τού πολλαπλάσιου τεχνολογικού πλούτου που θα εξασφαλίσουν μόνιμο εισόδημα στα θύματα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δεν φαίνεται τα επόμενα χρόνια να λειτουργούν. Στη νέα φάση των «χαοτικών αβεβαιοτήτων» οι κοινωνίες πρέπει να ετοιμαστούν για τα δυσκολότερα και να οπλιστούν με θάρρος, μαχητικότητα και κυρίως αλληλεγγύη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου