Ειδήσεις

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θέλουμε την Ελλάδα success story της ευρωζώνης

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό του πρακτορείου Bloomberg παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κάτι πραγματικά αλλάζει στην Ελλάδα. Εχουμε μια ισχυρή εντολή. Το επενδυτικό κλίμα κινείται σε σωστή κατεύθυνση, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν και υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας στην Ελλάδα που μας επιτρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα μας με επιθετικό τρόπο. Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο. Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, να κάνουμε ευκολότερο σε διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις να επενδύσουν , θέλουμε να δώσουμε λύση στο τραπεζικό μας πρόβλημα. Ο στόχος μου είναι πολύ απλός, θέλω να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης τα επόμενα 3 με 4 χρόνια», είπε μεταξύ άλλων στην πρώτη του απάντηση ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και δανείζεται ξανά, προτιθέμεθα να αποπληρώσουμε τα δάνεια μας στο ΔΝΤ, το βάρος του χρέους μας γίνεται  μικρότερο αλλά και το χρέος μας θα είναι πολύ πιο βιώσιμο εάν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», πρόσθεσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και αν έχει τεθεί στους πιστωτές θέμα μείωσής τους:

«Φυσικά και το έχουμε θέσει. Και από την αρχή έχουμε πει ότι αυτά τα πλεονάσματα είναι απομεινάρια του παρελθόντος όταν υπήρχε μικρή εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα κινούμαστε πολύ γρήγορα για να αποκαταστήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Και στην οικονομία και στην κυβέρνηση και να συζητήσουμε για μείωση αυτών των πλεονασμάτων για το 2021, όχι αναγκαστικά από το επόμενο έτος. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα πιάσουμε τους στόχους του επόμενου έτους (…)  Μπορούμε να πετύχουμε έναν συμβιβασμό που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και θα μας επιτρέπει να προωθήσουμε  την ατζέντα μας για μείωση των φόρων και να κρατήσει τη συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ενεργή. Νομίζω ότι υπάρχει καλή  δυναμική υπέρ των επιχειρημάτων μας».

Ερωτηθείς για το ρόλο που παίζουν οι τράπεζες στην ελληνική οικονομία και το αν παραμένουν εύθραυστες.

«Έχουμε κινηθεί γρήγορα ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στις τράπεζες να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να παράσχουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία. Κινούμαστε με μεγάλη αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.  Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση του θέματος των τραπεζών καθώς και την δημιουργία του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου. Αν αποκαταστήσουμε αυτούς τους τρεις πυλώνες δεν βλέπω το λόγο να μην επιστρέψει η Ελλάδα σε μια υγιή ανάπτυξη και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας είπε ότι έθεσε στον κ. Ερντογάν το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας. Η ευρωτουρκική συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win) είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου