Θέματα σχετιζόμενα με τα έργα που θα περιληφθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου για το έτος 2015 συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.
Συμμετείχαν στη σύσκεψη ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Εφαρμογών κ. Γιώργος Κακούλης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δώρος Κωνσταντίνου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Αγαπητός Πάλλας, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θεοδόσης Κολιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
«Παρουσία του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου έγινε συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2015. Το ύψος του θα ξεπεράσει τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Θα περιληφθούν στο πρόγραμμα αρκετά έργα. Θα πρέπει να γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες», δήλωσε ο κ. Γιώργος Κακούλης και πρόσθεσε πως η συζήτηση βασίστηκε στο σχέδιο που είχε συνταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
«Θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις για να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2015», δήλωσε ο κ. Γιώργος Κακούλης.
Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Εφαρμογών αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε προχθές με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Βασίλη Υψηλάντη.
«Έθεσα κάποια ζητήματα που σχετίζονται με το έργο επισκευής του Εθνικού Θεάτρου στον κ. Βασίλη Υψηλάντη. Μου υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγάλο αυτό έργο. Έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες και περιμένουμε την έγκριση τους από το ΚΑΣ. Πιστεύω πως μέχρι τον Ιούνιο του 2015 θα γίνει η δημοπράτηση», δήλωσε ο κ. Γιάννης Κακούλης.
Σε ερώτηση σχετικά με το τμήμα του Τεχνικού Προγράμματος που σχετίζεται με τη Μεσαιωνική Πόλη, ο κ. Κακούλης δήλωσε:
«Υπάρχει θέμα με τον αριθμό των έργων. Μπορεί να μην ενταχθούν όλα όσα προτάθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα. Τα συνεχιζόμενα θα υλοποιηθούν κανονικά. Το ύψος του θα φθάσει τα έξι εκατομμύρια ευρώ». Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Εφαρμογών δήλωσε ακόμα πως προτεραιότητά του είναι να μπει τάξη στη Μεσαιωνική Πόλη.
«Επιδιώκω να αντιμετωπιστούν ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα και να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Οι πάντες θα πρέπει να κατανοήσουν πως δεν γίνεται μέσα στο μνημείο να κυκλοφορούν αυτοκίνητα και δίκυκλα. Θα τεθεί σε λειτουργία και το ηλεκτρονικό σύστημα αποτροπής εισόδου όλων των τροχοφόρων. Για όλα υπάρχει κανονισμός. Δεν γνωρίζω όμως τους λόγους για τους οποίους δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Είμαι αποφασισμένος να θέσω σε εφαρμογή τους κανόνες, γιατί η Μεσαιωνική Πόλη κινδυνεύει να απενταχθεί από τον κατάλογο μνημείων της UNESCO. Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και δεν θα λογαριάσω τα «συμφέροντα». Θα μπω μπροστά και θα πράξω αυτά που πρέπει για το καλό της Μεσαιωνικής Πόλης», δήλωσε ο κ. Γιώργος Κακούλης.
«Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε το υπόγειο δίκτυο που έχει δημιουργηθεί στην Μεσαιωνική Πόλη. Έτσι θα φύγουν από τους τοίχους και τις προσόψεις όλων των κτηρίων τα αντιαισθητικά καλώδια του ΟΤΕ και των τηλεοράσεων», δήλωσε ο κ. Κακούλης και συμπλήρωσε πως δεν έχουν συνδεθεί όλοι οι καταστηματάρχες με το δίκτυο.
Σε ερώτηση σχετικά με την προγραμματική σύμβαση για την Μεσαιωνική Πόλη ο κ. Γιώργος Κακούλης δήλωσε πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής εξελίξεις.
Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Εφαρμογών δήλωσε ακόμα πως θα έχει συνάντηση στο προσεχές χρονικό διάστημα με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που λειτουργούν στη Μεσαιωνική Πόλη.
«Έχω ενημερώσει τους καταστηματάρχες για την συνάντηση που θα πρέπει να έχουμε. Χωρίς τη συνδρομή και τη βοήθεια τους δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Χρειαζόμαστε και τη συμπαράσταση των πολιτών. Θέλουμε να εφαρμοσθεί ο κανονισμός που περιλαμβάνει τα πάντα για τη λειτουργία της Μεσαιωνικής Πόλης. Οι καταστηματάρχες, αφού δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, δεν μπορούν να εισέρχονται στο μνημείο με τα αυτοκίνητά τους», δήλωσε ο κ. Κακούλης.
Σχετικά με τη λειτουργία των μπαρ, ο κ. Κακούλης υπογράμμισε:
«Θα εφαρμοσθούν και σε αυτήν την περίπτωση οι κανονισμοί. Ο νόμος είναι σαφής και δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτόν».
Σε λίγες ημέρες ο κ. Γιώργος Κακούλης θα συναντηθεί με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Φώτη Νικολόπουλο.
Επιδίωξη του αντιδημάρχου είναι να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει στη Μεσαιωνική Πόλη ένα μικρό αστυνομικό τμήμα:
«Θα συζητήσουμε για την αστυνόμευση της Μεσαιωνικής Πόλης. Ήδη γίνονται περιπολίες από τους εργαζόμενους της πρώην δημοτικής αστυνομίας. Στόχος μου είναι να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα μικρό αστυνομικό τμήμα. Η λειτουργία του θα λύσει πολλά προβλήματα στην περιοχή».
Αγώνας δρόμου για τον προϋπολογισμό
Πυρετωδώς εργάζονται οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες για την σύνταξη του προϋπολογισμού του έτους 2015.
«Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, ο προυπολογισμός θα πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή μέχρι τις 20 με 22 Οκτωβρίου. Ακολούθως θα κατατεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, το Νοέμβριο. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες διεξάγουν αγώνα ταχύτητας για να προλάβουν τις προθεσμίες», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης.
Σε ερώτηση αν θα γίνουν τροποποιήσεις στο σχέδιο που είχε ετοιμαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ο κ. Περδίκης δήλωσε:
«Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Η φιλοσοφία μας είναι διαφορετική. Η εποχή που διανύουμε δεν μας αφήνει περιθώρια για υποχωρήσεις και καθυστερήσεις».
Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα σχετικά με τα έσοδα που είχε ο Δήμος Ρόδου κατά την αιχμή της θερινής περιόδου.
«Στο τέλος του επόμενου μήνα θα γνωρίζουμε πως πήγαν οι εισπράξεις μας και που κυμάνθηκαν και τα έσοδα από το Δημοτικό Φόρο. Όλα αυτά είναι στοιχεία καθοριστικής σημασίας για τον προϋπολογισμό και γενικά για την πορεία του Δήμου», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Περδίκης.
Την ευθύνη για την σύνταξη του προϋπολογισμού έχει η προϊσταμένη του αρμοδίου τμήματος κ. Παρασκευή Καλογήρου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ