Με το υπ’ αριθμ. 49/2020 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, που επιδόθηκε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο την 20ή Αυγούστου 2020, αποφασίστηκε να μην γίνει κατηγορία εις βάρος 25 αιρετών και δημοσίων λειτουργών που θήτευσαν σε διοικητικά συμβούλια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2008 έως το έτος 2012, για τις πράξεις της υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που το έχουν εμπιστευτεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας και της απιστίας με περιουσιακή ζημία άνω των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.
Πιο συγκεκριμένα το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία εις βάρος των κ.κ. Βασιλείου Λυκούσα του Νικολάου, Δημητρίου Ερωτόκριτου του Εμμανουήλ, Κωνσταντίνου Μηνά του Μηνά, Ηλία Λάμπρου του Ανδρέα, Μιχαήλ Σπανού του Γεωργίου, Μιχαήλ Χανιώτη του Φραγκίσκου, Παύλου Πανηγύρη του Νικολάου (έχει αποβιώσει), Ιωάννη Ιατρίδη του Γεωργίου, Τσαμπίκου Τσακίρη του Στυλιανού, Ιωάννη Αργυρίου του Δημητρίου, Ελευθέριου Παπακαλοδούκα του Νικολάου, Μιχαήλ Πατρού του Αντωνίου, Νικόλαου Διμέλη του Κωνσταντίνου, Μιχαήλ Κινδυλίδη του Γρηγορίου, Φιλήμονα Καλιβούρη του Γεωργίου, Παναγιώτη Χαμουζά του Γεωργίου, Κωνσταντίνου Γιαλλουράκη του Νικολάου, Μαρίας Καμμά του Γρηγορίου, Μιχαήλ Κορδίνα του Ευγενίου, Χατζή Χατζηευθυμίου του Νικολάου, Ιωάννη Τσαγκάρη του Τσαμπίκου, Γεωργίου Ψαρομπά του Σακελλαρίου, Γεωργίου Αντώνογλου του Λεντή, Επαμεινώνδα Αξιώτη του Μιχαήλ, και Ευσταθίου Κουσουρνά του Γεωργίου.
Όπως προέκυψε από τον εισαγγελικό έλεγχο ο μηνυτής, αναφέρθηκε σε απώλεια εσόδων σε ό,τι αφορά τους διεθνείς δρομολογιακούς πλόες από Ρόδο προς Τουρκία και αντιστρόφως.
Η μη εφαρμογή των νόμων για το λιμενικό τέλος είχε ως αποτέλεσμα, στην πενταετία 2008 – 2012, απώλεια σημαντικών εσόδων για το Λιμενικό Ταμείο, τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Βάσει των στοιχείων που τηρεί η Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων του Λιμένα Ρόδου, η οποία και αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη πηγή ως προς την επιβατική κίνηση μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας στο διάστημα της πενταετίας 2008-2012 διακινήθηκαν από την Τουρκία προς τη Ρόδο αθροιστικά 568.755 επιβάτες και από Ρόδο προς Τουρκία 568.572 επιβάτες. Αυτό σημαίνει ότι με ενδεικτική μέση τιμή εισιτηρίου 15 Ευρώ ανά διαδρομή (Ρόδος – Τουρκία και Τουρκία – Ρόδος) από την εφαρμογή του ν. 3622/2007 μέχρι και τότε έπρεπε να έχουν εισπραχθεί έσοδα από το λιμενικό τέλος 5% για τους επιβάτες από Ρόδο προς Μαρμαρίς Τουρκίας 426.429 € και για τους επιβάτες από Τουρκία 426.566€.
Αντί όμως το Δ.Λ.Τ.-Ν.Δ. να εισπράξει από τη συνολική διακίνηση των 1.137.327 επιβατών 852.995 ευρώ για τα έτη 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012 έχει εισπράξει ελάχιστα προς όφελος των υπόχρεων ναυτιλιακών εταιρειών που πραγματοποιούν βραχείς διεθνείς δρομολογιακούς πλόες, μεταξύ των οποίων και οι τουρκικές οι οποίες σχεδόν μονοπωλούν τη γραμμή Ρόδος – Μαρμαρίς σε βάρος των πλοίων με ελληνική σημαία.
Ειδικότερα ο μηνυτής γνωστοποίησε ότι τα μέλη του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου δεν εισέπρατταν τα προβλεπόμενα ανταποδοτικά λιμενικά τέλη και για το χρονικό διάστημα από το 2008 έως το 2012 προκάλεσαν απώλεια σημαντικών εσόδων για το Λιμενικό Ταμείο, ποσού που υπολογίζει σε 852.995€.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο μηνυτής δήλωσε, το Λιμενικό Ταμείο έχει εισπράξει ελάχιστα, προς όφελος των υπόχρεων ναυτιλιακών εταιρειών που πραγματοποιούν βραχείς διεθνείς δρομολογιακούς πλόες, επομένως και ο ίδιος δήλωσε ότι τα χρήματα αυτά ουδέποτε εισπράχθηκαν, αποκλεισμένων ούτως των ενδείξεων ενοχής για την τέλεση της άδικης πράξης της υπεξαίρεσης, αφού ουδέποτε οι κατηγορούμενοι απέκτησαν την κατοχή των χρημάτων.
Αναφορικά δε με το σκέλος της κατηγορίας που αφορά στην τέλεση της άδικης πράξης της απιστίας κατ’ εξακολούθηση, όπως προέκυψε από το από 4.2.2014 και υπ’ αριθ. πρωτ. 449 έγγραφο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου σε σχέση με τα λιμενικά τέλη, από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν τα αρμόδια όργανα αλλά και από την αλληλογραφία που διεξήχθη μεταξύ των υπηρεσιών και βεβαιώνεται στο τελευταίο αυτό έγγραφο, προέκυψε αφενός ότι το Λιμενικό Ταμείο υπολόγιζε τα λιμενικά τέλη βάσει των καταστάσεων από τον Έλεγχο Διαβατηρίων Λιμένος Ρόδου, ήτοι τον μόνο και κατά τον μηνυτή αξιόπιστο τρόπο υπολογισμού των μεταφερομένων προσώπων και αφετέρου ότι τα μέλη του Δ.Σ. έπραξαν ότι ήταν αναγκαίο για τη διεκδίκηση από τους οφειλέτες των λιμενικών τελών, αφού από τις καταστάσεις υπολογισμού των οφειλόμενων τελών, τα φωτοαντίγραφα των αποφάσεων του Λιμενικού Ταμείου, τους χρηματικούς καταλόγους και τα σχετικά έγγραφα προς τη Δ.Ο.Υ. Ρόδου προκύπτει ότι τα οφειλόμενα λιμενικά τέλη βεβαιώθηκαν στους οφειλέτες κατόπιν των αναγκαίων και προβλεπόμενων ενεργειών των αρμοδίων υπαλλήλων και συνεπώς ουδεμία πράξη κακής διαχείρισης διαπιστώθηκε ώστε να πληρούται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας.

Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Βασίλης Καταβενάκης, Στέλιος Κιουρτζής και Άκης Δημητριάδης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ