Ειδήσεις

Τσιπρας: Εκανα λάθος, υποτιμήσαμε τη δύναμη των τραπεζών και του χρήματος – Δεν ήταν ποτέ επιλογή η δραχμή

Την απόφαση για εκλογές την πήρα στις 12 Ιουλίου, την υλοποίησα όταν πατήσαμε σε σταθερό έδαφος, τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν ήταν ποτέ επιλογή η επιστροφή στη δραχμή. Το ‘όχι’ έγινε ‘ναι’ σε μια καλύτερη συμφωνία. Πού έκανα λάθη στη διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αλλάξει.

«Αισθάνομαι ικανοποίηση που θα πάρει το λόγο ο λαός για να με κρίνει: για όσα έκανα, για όσα δεν έκανα». Ετσι απάντησε ο πρωθυπουργός στην κριτική για το γεγονός ότι παραιτούμενος οδηγεί τη χώρα ξανά σε εκλογές.

Στη συνέντευξή του στον Alpha, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι “πάλεψα όσο μπορούσα. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια και φτάσαμε σε μια σύγκρουση και μετά σε ένα συμβιβασμό. Πλέον έχω την υποχρέωση να τεθώ στην κρίση του ελληνικού λαού.”

Για το δημοψήφισμα

Ηταν μια στιγμή ανάτασης, μια τομή για τον ελληνικό λαό. Αισθάνομαι περήφανος γιατί δώσαμε τη δυνατότητα στο λαό να εκφραστεί.

Πολλές φορές τα “όχι” στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις αλλά μένουν στην ιστορία. Το “όχι” το 1940 οδήγησε στην κατοχή αλλά έμεινε στην ιστορία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε περήφανος και «για την επιλογή να μην οδηγήσω στο τέλος τον ελληνικό λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή. Σε όλα μου τα διαγγέλματα έλεγα στον ελληνικό λαό ότι ζητάω το όχι για να διεκδικήσω με καλύτερους όρους μια συμφωνία».

Το «όχι» σε μια κακή συμφωνία το έκανα «ναι» σε μια καλύτερη συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά ενέχει και προοπτική, σημείωσε. Πήραμε συμφωνία με καλύτερα μέτρα από αυτά του πακέτου Γιούνκερ, δάνειο 86 δισ. ευρώ, δέσμευση για το χρέος και δημοσιονομική προσαρμογή σε βάθος 3ετίας.

Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία αλλά δεν ήθελε επιτροπεία και εξευτελισμό. Ούτε εγώ ήθελα μνημόνιο.

Το δημοψήφισμα κερδήθηκε γιατί εγώ που ηγήθηκα της προεκλογικής εκστρατείας με όλους τους τόνους ξεκαθάρισα ότι την άλλη εβδομάδα θα φέρω συμφωνία, τόνισε.

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Στη Σύνοδο Κορυφής, έδωσα μάχη 17 ώρες μέτρο προς μέτρο. Πολλοί εταίροι ήθελαν να εκδικηθούν. Η ανάδειξη της δημοκρατίας δεν ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη που υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, υπογράμμισε.

Ηταν μια σκληρή μάχη με χώρες που ήταν συσπειρωμένες με στόχο να μας εκδικηθούν με το Grexit. Υπήρχαν και αντίβαρα, από χώρες που κατάλαβαν ότι αν εμείς φεύγαμε θα έθεταν οι αγορές το ερώτημα του ποιος θα ακολουθήσει, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είχαμε συμπαράσταση και από άλλες δυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα που φοβήθηκαν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Τόνισε ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κρίσιμη επιλογή: αν δεν υπήρχε συμφωνία θα γύριζα σαν ήρωας στο κόμμα μου και το λαό, αλλά θα υπήρχε μια απίστευτη οικονομική καταστροφή, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο. Θα καταστρέφονταν άνθρωποι που δεν έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό.

Αισθάνομαι δικαιωμένος για το αποτέλεσμα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Οι εκλογές

Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου δεν σήμαινε αυτόματα σταθεροποίηση. Επρεπε να κλείσει η διαπραγμάτευση και να γίνουν οι ψηφοφορίες στο δικό μας κοινοβούλιο και τα ευρωπαϊκά.

Την απόφαση για εκλογές την πήρα στις 12 Ιουλίου. Την υλοποίησα όμως μόλις πατήσαμε σε σταθερό έδαφος, μόλις σταθεροποιήθηκε η χώρα, υπογράμμισε.

Δεν ήταν ποτέ επιλογή η δραχμή

Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν ήταν ποτέ επιλογή μου ή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Εξω από την Ευρώπη δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παρομοίασε την Ευρώπη με ένα υπερωκεάνιο που πορεύεται σε λάθος πορεία. Κάποιοι είναι στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα και στη λάντζα. Η Ελλάδα και άλλες χώρες είναι στη λάντζα. Η λύση όμως δεν είναι να πέσεις στη θάλασσα, είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις την πορεία.

Εκανα λάθος

Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου και υποτιμήσαμε τη δύναμη των τραπεζών και του χρήματος. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το υπολογίσαμε σωστά, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Όταν μου μετέφερε ο Βαρουφάκης το μήνυμα Σόιμπλε για έξοδο από ευρώ κατάλαβα ότι το εναλλακτικό σχέδιο που έλεγαν κάποιοι ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.

Ολοι είχαν προδιαγράψει ότι η Ευρώπη δεν ήθελε διάσπαση. Στο ευρωκοινοβούλιο βρέθηκε μπροστά σε μια διχασμένη Ευρώπη. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της δικής μας μάχης. Η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια την επόμενη ημέρα.
Θα κάναμε το μεγαλύτερο χατίρι σε ακραίους κρίκους αν οικειοθελώς βγαίναμε εκτός ευρώ, σημείωσε.

Η ηθική ήττα

Είδα τους προηγούμενους να υπογράφουν χωρίς διαπραγμάτευση και να λένε ότι αν δεν υπήρχε μνημόνιο θα πρέπει να το εφεύρουμε.

Εχετε αναρωτηθεί, υπογράμμισε, γιατί θέλουν να οικειοποιηθούμε τη συμφωνία; Θέλουν την ηθική ήττα που υπέστησαν, να την μετατρέψουν σε δική μας ήττα. Την συμφωνία θα την τηρήσουμε γιατί είμαστε υποχρεωμένοι.

Θα εφαρμόσω αλλά δεν υιοθετώ τη συμφωνία, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.Θα παλέψουμε για εκσυγχρονισμό της διοίκησης, για μείωση της φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο.

Η ουσία της συμφωνίας

Ολες οι δανειακές συμβάσεις έχουν ένα μνημόνιο (MoU). Δεν σημαίνει όμως ότι είναι ίδια. Τα δυο πρώτα είχαν στόχο την εσωτερική υποτίμηση, με μειώσεις μισθών και αξιών. Πρώτο μνημόνιο, 40 δισ. ευρώ μέτρα (17 δισ. ευρώ το χρόνο). Δεύτερο Μνημόνιο 25 δισ. ευρώ μέτρα (10 δισ. το χρόνο). Το τρίτο Μνημόνιο 9 δισ. (περίπου 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο).

Οπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, το μνημόνιο που υπογράψαμε ρίχνει μεγάλο βάρος στις μεταρρυθμίσεις. Θα έχει τρεις αξιολογήσεις. Η πρώτη κρίσιμη θα είναι τον Οκτώβριο. Η δεύτερη το Φλεβάρη-Μάρτη και η τρίτη το καλοκαίρι, ίσως και λίγο πιο πριν. Για να φύγουμε από την επιτροπεία, σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανάπτυξη. Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα βοηθήσουν σε αυτό.

Η έξοδος από την κρίση

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν ο λαός και η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Σε μεταρρυθμίσεις, επούλωση των πληγών και αναπτυξιακή δυναμική.

Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αλλάξει. Είμαι από τους πολιτικούς που έλεγα ότι για τα δείνα μας δεν φταίνε μόνο οι ξένοι. Μια υπουργική απόφαση για να πάει από το ένα υπουργείο στο άλλο θέλει τρεις μήνες. Ένα μικρό έργο θέλει υπογραφές από τέσσερα υπουργεία.

Η συνήθεια στο πελατειακό κράτος, στη διαπλοκή, τα στραβά μάτια στην μεγάλη φοροδιαφυγή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είχαν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν…

«Ο Κώστας Καραμανλής, ο Κώστας Σημίτης είχαν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν και να κριθούν. Εγω είχα τη δυνατότητα να κυβερνήσω; Με το πιστόλι στον κρόταφο και με συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας;», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αυτούς τους επτά μήνες, σημείωσε, οι μάχες ήταν σκληρές. Για να τις πετύχουμε χρειαζόμαστε χρόνο και δυνατότητα να κυβερνήσουμε. Βρισκόμουν σε διαρκή μάχη για τη συμφωνία. Ως τις 12 Ιουλίου για να φτάσουμε σε συμφωνία και μέχρι τον Αύγουστο για να ολοκληρωθεί.

Σε αυτό το διάστημα κάναμε μικρές αλλά σημαντικές τομές: οι 100 δόσεις, ο νόμος για την ανθρωπιστική βοήθεια, ο νόμος για την ιθαγένεια, τα χτυπήματα σε διαφθορά και διαπλοκή. Η λίστες Λαγκάρντ ελέγχονται για πρώτη φορά και η δικαιοσύνη ανασαίνει. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ κλήθηκαν να πληρώσουν. Φτιάξαμε νόμο για τα τηλεοπτικά κανάλια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου