Ειδήσεις

Φωτιές: Αρνητικά ρεκόρ σε καμένες εκτάσεις καταγράφει η Ελλάδα

Αρνητικά ρεκόρ σε επίπεδο καμένων εκτάσεων καταγράφει αυτή τη χρονιά η Ελλάδα καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Ισπανία ως προς το συνολικό αριθμό των καμένων στρεμμάτων και πρώτη στην ΕΕ αν υπολογιστεί το ποσοστό των καμένων επί της συνολικής έκτασης της χώρας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Σύστηματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) μέσα στο 2023 έχουν καεί στην Ελλάδα 429.000 στρέμματα κάτι που καθιστά τη χώρα δεύτερη στην ΕΕ σε συνολικό αριθμό καμένων εκτάσεων.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 692.000 καμένα στρέμματα αθροιστικά. Μετά την Ελλάδα ακολουθεί στην τρίτη θέση η Ιταλία με περίπου 307.000 καμένα στρέμματα εντός του 2023.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με περίπου 214.000 καμένα στρέμματα, στην πέμπτη η Ρουμανία με 151.000 καμένα στρέμματα και στην έκτη η Πορτογαλία με περίπου 76.000 καμένα στρέμματα.

Σε επίπεδο περιβαλλοντικής καταστροφής τα πράγματα, όμως, δείχνουν να είναι  χειρότερα για την Ελλάδα με δεδομένο ότι οι εκτάσεις που έχουν καεί ήδη είναι οι μεγαλύτερες στην ΕΕ σε σχέση με τη συνολική επιφάνεια της κάθε χώρας. Ειδικότερα, στην Ελλάδα οι καμένες εκτάσεις αναλογούν μέχρι στιγμής στο 0,32% της συνολικής επιφάνειας της χώρας. Ακολουθεί  η Ισπανία με 0,14%, η Ιταλία με 0,1%, η Πορτογαλία με 0,08%, η Ρουμανία και η Ιρλανδία με 0,06% και η Γαλλία με 0,04%.

Συγκριτικά λίγες μείζονες πυρκαγιές αλλά πολλές καμένες εκτάσεις
Προβληματισμό προκαλεί, όμως, και η έκταση των καμένων σε σύγκριση με τον αριθμό των μείζονων πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Σύστηματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά έχουν ξεσπάσει 18 μείζονες πυρκαγιές (>300 στρεμμάτων).

Αντίθετα στην Ισπανία εκδηλώθηκαν 330 μείζονες πυρκαγιές, στη Γαλλία 208, στην Πορτογαλία 110, στην Ιταλία 98, στη Ρουμανία 49 και στην Ιρλανδία 30. Μένει λοιπόν να μελετηθεί για ποιο λόγο η μέση πυρκαγιά φαίνεται να προκαλεί αυτή τη χρονιά περισσότερες καταστροφές στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Ξεπεράσαμε ήδη τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκπνεύσει ακόμη ο Ιούλιος η Ελλάδα έχει υπερβεί ήδη αυτή τη χρονιά τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας σε καμένες εκτάσεις ανά έτος.

Ειδικότερα, την δεκαετία 2013-2022 ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων ήταν 289.000 στρέμματα ανά έτος και ήδη έχουν καεί μέσα στο 2023, 429.000 στρέμματα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Σύστηματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι τεράστιες καταστροφές του 2023 έχουν γίνει με «μόλις» 18 μείζονες πυρκαγιές ενώ ο μέσος όρος των μείζονων πυρκαγιών στην Ελλάδα τη δεκαετία 2013 – 2022 ήταν 52,4 ανά έτος.

Πηγή naftemporiki.gr

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου