Ρεπορτάζ

Σημείο αναφοράς η Ρόδος στον προσβάσιμο τουρισμό χάρις στο πρόγραμμα Accesible Rhodes

Σημείο αναφοράς στον προσβάσιμο τουρισμό τείνει να γίνει πλέον η Ρόδος, καθώς όλο και περισσότεροι είναι οι επισκέπτες με αναπηρίες που την επιλέγουν ως προορισμό διακοπών, έπειτα από την απήχηση που έτυχε το πρόγραμμα “Accessible Rhodes”.

To «Accesible Rhodes» (Προσβάσιμη Ρόδος) είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και ένα συλλογικό πρότζεκτ που έχει ένα και μοναδικό όραμα: Να είναι ο τουρισμός στη Ρόδο μια εμπειρία που μπορούν να την απολαύσουν όλοι. Να μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους
Το νέο αυτό κεφάλαιο άνοιξε στον τουρισμό της Ρόδου μετά την πρωτοποριακή -όχι μόνο τοπικά αλλά πανελλαδικά- σύμπραξη της Κοιν.Σεπ «Ασκληπειάδες» με το πρακτορείο τουρισμού Gem Travel, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε επισκέπτες που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, στο πλαίσιο του προσβάσιμου τουρισμού.
Από τον Ιανουάριο, που έγινε η παρουσίαση του προγράμματος μέχρι σήμερα, το project “Accessible Rhodes” (www.accessible-rhodes.gr) έχει μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό και ήδη, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός κρατήσεων από επισκέπτες που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε μορφής αναπηρία.


“Προσβάσιμος Τουρισμός» είναι ο τουρισμός και τα ταξίδια που είναι προσβάσιμα σε όλους τους ταξιδιώτες, με αναπηρία ή όχι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με την κινητικότητα, την ακοή, την όραση, γνωστική, ή την πνευματική και ψυχολογική αναπηρία, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προσωρινές αναπηρίες. Η προσβασιμότητα εκτός από κοινωνική επιταγή, έχει και ισχυρή οικονομική βαρύτητα. Με βάση σχετικές έρευνες, τα ελληνικά ξενοδοχεία μπορούν ν’ αυξήσουν τουλάχιστον κατά 35% τα έσοδά τους, εάν επενδύσουν στην προσβασιμότητα.
Σκοπός είναι η παροχή άψογων τουριστικών υπηρεσιών, όπως μετακινήσεις, εκδρομές και παροχή εξοπλισμού σε άτομα με αναπηρίες, ώστε να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο, όπως και κάθε άλλος. Παράλληλα, σκοπός είναι η ορθή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση των ατόμων με αναπηρίες σχετικά με προσβάσιμα ξενοδοχεία, προσβάσιμους προορισμούς κλπ. προσωποποιημένα και με βάση τις ανάγκες του.
Στο πλαίσιο αυτό, παρέχονται υπηρεσίες όπως εκδρομές με ειδικά διαμορφωμένο όχημα εντός και εκτός πόλης, ώστε να έχουν την ευκαιρία οι επισκέπτες μαζί με τους συνοδούς τους να επισκεφτούν αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους και ενδιαφέροντα τουριστικά σημεία του νησιού. Σε περίπτωση που οι πελάτες επιθυμούν και υπηρεσίες ξενάγησης, αυτές παρέχονται σε συνεννόηση με την Ένωση Ξεναγών Ρόδου.


Επιπλέον διατίθενται:
-Χειροκίνητα και ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια
-Ειδικό όχημα μεταφοράς ατόμου με αναπηρία στη θάλασσα, το οποίο παρέχει στο χρήστη την δυνατότητα να μπεί και μέσα στη θάλασσα για να κολυμπήσει
-Ειδική συσκευή για την διευκόλυνση χρήσης τουαλέτας και μπάνιου
-Ατομικός γερανός μεταφοράς ατόμου με αναπηρία
-Μηχανισμός που προσαρτάται στο αναπηρικό αμαξίδιο και επιτρέπει την προσέγγιση σε χώρους όπου υπάρχουν σκαλοπάτια. Αυτός ο μηχανισμός εξυπηρετεί ιδιαίτερα τα άτομα που επιθυμούν να επισκεφτούν τουριστικά αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με αναπηρία
-Πτυσσόμενες ράμπες
-Μπαστούνι τυφλού
-Νοσοκομειακά κρεβάτια
-Γερανάκι/Αναβατόριο ανύψωσης και μεταφοράς ασθενών
-Περιπατητήρας ” Π” τροχήλατος
-Περιπατητήρας ” Π”
-Πατερίτσες καναδικού τύπου.


Πρόκειται για εξοπλισμό που δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις Ατόμων Με Αναπηρίες. Όμως, όπως είπε, το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έχει ανοίξει νέους ορίζοντες διευκολύνοντας την μεταφορά και διαμονή ΑΜΕΑ στη Ρόδο, καθώς υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός προς ενοικίαση που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών, γι αυτό και το πρόγραμμα ήδη τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης από εν δυνάμει επισκέπτες, ξεπερνώντας ακόμα και τις αρχικές, αισιόδοξες, εκτιμήσεις.
Πλέον, ο στόχος να καταστεί η Ρόδος σημείο αναφοράς για τον προσβάσιμο τουρισμό είναι απολύτως εφικτός, αν συνεργαστούν όλοι οι φορείς, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα και οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό επαγγελματίες.
Στη διαδικτυακή πλατφόρμα www.accessible-rhodes.gr, την οποία ανέλαβε η «Dingo Marketing Team» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τα προσβάσιμα δημόσια κτήρια, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις παραλίες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στόχος είναι ο αριθμός τους να αυξηθεί και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο καταστημάτων και υπηρεσιών, ώστε ο τουρισμός στη Ρόδο να καταστεί «Τουρισμός Για Ολους».
H λίστα των προσβάσιμων σημείων στο νησί της Ρόδου όλο και μεγαλώνει, προσφέροντας εναλλακτικές προτάσεις στους επισκέπτες για να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Επί του παρόντος, το εγχείρημα αυτό, που αποτελεί μια σημαντική καινοτομία τοπικά, και όχι μόνο, φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του δικτύου, αρκεί και οι τοπικοί φορείς να συνδράμουν στην διαμόρφωση και στην ενίσχυσή του.
Να σημειωθεί ότι ένας στους 5 ανθρώπους έχουν κάποιου είδους αναπηρία και περίπου το 88% των ανθρώπων με αναπηρία κάνει διακοπές κάθε χρόνο, με το 12% της ευρωπαϊκής αγοράς να απευθύνεται στα άτομα αυτά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ντώνης    26.07.2019 09:17

    Μακάρι να χασι όλα τα μερη του νησιού διφκολυνσεις για τα αμεα αλλα που εδω κομα δρομους και δεν μπορουμε να σιαξουμε σωστα… βλεπετε εισοδο αφαντου απο ροδου λινδου τοσα χρονια οι ανιιιιιιιιακανοι ακομα μια ασφαλτοστρωση της προκοπης δεν εκαταφερα να καμου !!!

    Και να πεις δεν ψηφαμε φτους που εκλογονται ? ποσους συμβουλους εχουμε φκαλει που τα φαντου πρε ? δεν εμπορει ενας ενας πιο να πιεσει ωστε να ασφαλτοστρωθει ο δρομος ?

    χατε καλεμερα

Σχολιασμός άρθρου