«Τα γεγονότα και οι “ειδικές καταστάσεις” που βιώνουμε όλοι μας στην χώρα, δεν  αφήνουν περιθώρια  προβλέψεων  και σχεδίων ανάπτυξης σε κανέναν. Οι επιχειρήσεις είναι στην “εντατική”  και η επιβίωση, είναι η μόνη πολυτέλεια που μας επιτρέπεται να βάζουμε ως στόχο».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “ΒΑΠ  Π. Κουγιός ΑΒΕΕ” κ. Παντελής Κουγιός.
«Η ΒΑΠ παρά την κρίση, διατήρησε τον αριθμό των εργαζομένων της, δεν προχώρησε σε καμία μείωση μισθών και διατήρησε το κοινωνικό της έργο στα ίδια επίπεδα .Κάθε χρόνο σαν εταιρεία επενδύουμε σε έρευνα και εξοπλισμό για νέα προϊόντα και συσκευασίες, όπου βελτιώνεται η θέση μας, όχι μόνο στην τοπική αγορά, αλλά μεθοδικά και εκτός του νομού μας», εξηγεί ο κ. Κουγιός.
Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Κουγιός δηλώνει:
«Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι ο θάνατος της τοπικής βιομηχανίας, ό,τι δηλαδή έχει απομείνει από αυτήν. Αναφορικά θα σας πω ότι εμείς σαν ΒΑΠ έχουμε 30% επιπλέον κόστος παραγωγής σε σχέση με μια αντίστοιχη βιομηχανία που δραστηριοποιείται  στην υπόλοιπη Ελλάδα όχι μόνο λόγο του μεταφορικού, αλλά της έντονης εποχικότητας που επικρατεί στην περιοχή μας».
Ο κ.  Παντελής Κουγιός υπογραμμίζει επίσης  πως όλοι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων δεν έχει κλείσει ακόμη.
Η συνέντευξη του κ. Παντελή Κουγιού, αναλυτικά:
• Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της εταιρείας «ΒΑΠ Π. Κουγιός ΑΒΕΕ» ως  προς την προώθηση των προϊόντων που παράγει εδώ και χρόνια δηλαδή τα αναψυκτικά, οι μπίρες και τα νερά;
Δυστυχώς τα γεγονότα και οι “ειδικές καταστάσεις” που βιώνουμε όλοι μας στην χώρα, δεν  αφήνουν περιθώρια  προβλέψεων  και σχεδίων ανάπτυξης σε κανέναν .Οι επιχειρήσεις είναι στην “εντατική”  και η επιβίωση, είναι η μόνη πολυτέλεια που μας επιτρέπεται να βάζουμε ως στόχο σχετικά με το επόμενο βήμα που εύλογα  με ρωτάτε .Και πιστέψτε με, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν επιχειρηματία , από το να πάψει να οραματίζεται και να δημιουργεί. Η ΒΑΠ παρά την κρίση, διατήρησε τον αριθμό των εργαζομένων της ,δεν προχώρησε σε καμία μείωση μισθών και διατήρησε το κοινωνικό της έργο στα ίδια επίπεδα .Κάθε χρόνο σαν εταιρεία επενδύουμε σε έρευνα και εξοπλισμό για νέα προϊόντα και συσκευασίες όπου βελτιώνεται η θέση μας όχι μόνο στην τοπική αγορά, αλλά μεθοδικά και εκτός του νομού μας .
• Πώς διαμορφώνεται φέτος η ζήτηση στα προϊόντα της εταιρείας «ΒΑΠ Π. Κουγιός ΑΒΕΕ» και  ποια είναι στην κορυφή των προτιμήσεων των Ροδιτών  καταναλωτών;
Σίγουρα η ζήτηση είναι εμφανώς μειωμένη, το εισόδημα του καταναλωτή έχει μειωθεί και το καλάθι της νοικοκυράς έχει μικρύνει σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα .  Αυτό που εμείς κάναμε ήταν να μειώσουμε τις τιμές μας στον καταναλωτή και ταυτόχρονα να αυξήσουμε την ποσότητα που του παρέχουμε. Η πλούσια γκάμα  των προϊόντων μας είναι μια απόλαυση που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα αφήσουμε να θεωρηθούν ως ειδή πολυτελείας . Όλα μας τα προϊόντα έχουν την πλήρη αποδοχή των καταναλωτών, με το Μαγνησιούχο Νερό Απολλώνιο τα τελευταία χρονιά, να έχει μια τεραστία αύξηση στις προτιμήσεις όχι μόνο  στην Ρόδο αλλά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα.
• Τα προϊόντα της εταιρείας τυγχάνουν της αποδοχής και των τουριστικών επιχειρήσεων της Ρόδου και της Κω;
Η τουριστική αγορά και οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι το βασικό κομμάτι της δραστηριότητάς μας. Η συνέπεια στην εξυπηρέτηση, η υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας, σε ανταγωνιστικές τιμές μας καθιστούν στις πρώτες θέσεις των βασικών προμηθευτών των ξενοδοχειακών μονάδων της Ρόδου αλλά  τα τελευταία χρονιά και  στην Κω .Η τροφοδοσία γίνεται από εμάς τους ιδίους ,από προϊόντα που φτιάχνονται στο νησί μας, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας.
• Πώς αντιμετωπίζετε τη δύσκολη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει η οικονομική κρίση και ειδικά η νέα συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων;
Όπως όλοι ,κρατάμε μια στάση αναμονής. Η  συμφωνία κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν έχει ακόμα κλείσει και καλό θα είναι να είμαστε λίγο προσεκτικοί ως προς το περιεχόμενο της και  τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία και  στις επιχειρήσεις. Τη στιγμή αυτή που μιλάμε το κράτος έχει παραλύσει, οι τράπεζες υπολειτουργούν, πρώτες ύλες από το εξωτερικό δεν μπορούν να εισαχθούν   και το κακό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει μέχρι πότε θα κρατήσει αυτή  η κατάσταση.
• Ποια είναι η άποψή σας για την αύξηση του ΦΠΑ και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών από τον Οκτώβριο; Θα επηρεάσουν όλα αυτά την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας;
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών είναι ο θάνατος της τοπικής βιομηχανίας, ό,τι δηλαδή έχει απομείνει από αυτήν .Αναφορικά θα σας πω ότι εμείς σαν ΒΑΠ έχουμε 30% επιπλέον κόστος παραγωγής σε σχέση με μια αντίστοιχη βιομηχανία που δραστηριοποιείται  στην υπόλοιπη Ελλάδα όχι μόνο λόγω του μεταφορικού, αλλά της έντονης εποχικότητας που επικρατεί στην περιοχή μας. Οι νησιωτικές πολιτικές δεν είναι μόνο οι χαμηλοί συντελεστές ,που πλέον έχουν τελειώσει, “νησιωτικές πολιτικές” τελικά  είναι η απένταξη των νησιώτικων επιχειρήσεων από όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα λόγω υψηλού  εισοδήματος.
• Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της εταιρείας «ΒΑΠ Π. Κουγιός ΑΒΕΕ» η οποία  κατάφερε να σταθεί πολύ δυνατά στην αγορά χωρίς επώδυνα μέτρα γεγονός που φαίνεται και από τους ισολογισμούς της;

Χαίρομαι ειλικρινά που είσαστε ενημερωμένη για ισολογισμούς και  αριθμούς. Πιστέψτε με όμως η επιτυχία και η αποτυχία δεν βρίσκεται στους αριθμούς. Οι αριθμοί, όπως μας έδειξε δυστυχώς και η πορεία της χώρας μας, είναι σχετικοί και αξιολογούνται όπως θέλει ο καθένας. Η επιτυχία μιας εταιρείας είναι τα προϊόντα της, είναι οι άνθρωποι της, είναι το ΟΝΟΜΑ της και αυτό που προσφέρει στην κοινωνία που απευθύνεται και ευτυχώς ακόμα αυτό δεν μπορείς να το μετρήσεις με τους ισολογισμούς. Επιτυχία είναι κάθε φορά που βλέπεις ένα μικρό παιδί να ζητά το προϊόν σου και να το απολαμβάνει με ένα χαμόγελο. Επιτυχία είναι να βλέπεις τις συνεργασίες που έχεις με πελάτες να συνεχίζονται από γενιά σε γενιά. Έτσι πρέπει να βλέπουμε όλοι την επιτυχία μας, μέσα από τις συνέργειες, μέσα από αλληλεγγύη, κατανόηση και δοτικοτητα. Και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι κάποιοι έχουν δουλέψει πολύ σκληρά για να φτάσει αυτός ο τόπος στο επίπεδο που έφτασε και είναι υποχρέωσή μας όχι μόνο να τον διατηρήσουμε σ’ αυτό, αλλά να πάμε και  ένα βήμα παραπέρα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ