Συνεντεύξεις

Ελιζα Βοζενμπεργκ: «Η μη εφαρμογή της συμφωνίας θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς»

«Οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτό που ζητούν είναι το νοικοκύρεμα του ελληνικού κράτους και να έχουν απέναντί τους μία σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση με φερέγγυους και αξιόπιστους συνομιλητές».
Την άποψη ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να δουν πρακτικά αποτελέσματα και αν μη τι άλλο συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων  της Ελλάδας για την επίτευξη διαρθρωτικών αλλαγών,  εκφράζει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στη «δ», η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Σχετικά με τις επιπτώσεις από τη μη εφαρμογή της συμφωνίας, η κ. Βόζεμπεργκ δήλωσε:
«Δυστυχώς η μη εφαρμογή της συμφωνίας θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς καθώς το Grexit δεν έχει φύγει από την σκέψη και την θέληση κύκλων που θέλουν την χώρα μας εκτός Ευρωζώνης. Έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες, να εργασθούμε με στόχο ισοδύναμα μέτρα, εφαρμόζοντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε  να επαναδιαπραγματευθούμε κάποια σκληρά σημεία της συμφωνίας».
Σε ερώτηση αν χρειάζεται να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η κ. Βόζεμπεργκ υπογραμμίζει:
«Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι να κυβερνηθεί! Η Βουλή όχι μόνο προσέφερε στον Πρωθυπουργό το σημαντικό όπλο των 251 ψήφων υπέρ της εξουσιοδότησης για τη διαπραγμάτευση, αλλά και ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία τα πρώτα δύο πακέτα των προαπαιτούμενων μέτρων. Είναι αξιοσημείωτο ότι τέτοια αρωγή προσφέρεται σε κυβέρνηση, που εν τοις πράγμασι απώλεσε τη δεδηλωμένη».
Η κ. Βόζεμπερκ αναφέρεται και στο νέο πρόεδρο της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και υπογραμμίζει πως είναι ο πολιτικός που είχε ανάγκη η Νέα Δημοκρατία  για αρχηγό αυτή την περίοδο.
Η συνέντευξή της κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ, αναλυτικά:

• Πώς κρίνετε την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων;
Αναμφισβήτητα έχουμε μια δύσκολη, σκληρή και άδικη συμφωνία.  Και αυτό ήταν το αποτέλεσμα της  «πρώτης φοράς Αριστερά». Πρώτη φορά που η χώρα  βρέθηκε τόσο κοντά στο χείλος του γκρεμού. Πρώτη φορά που μια κυβέρνηση αρνήθηκε τόσο πεισματικά να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να αναλάβει τις ευθύνες της. Μια συμφωνία με μια κυβέρνηση να επικαλείται εκβιασμούς για να δικαιολογήσει τη μνημονιακή της στροφή επινοώντας διεθνείς συνωμοσίες προκειμένου να ηρωοποιηθεί ο Πρωθυπουργός. Μια συμφωνία, που ήταν  αποτέλεσμα μιας εσφαλμένης διαπραγμάτευσης.

• Πιστεύετε πως είναι εφικτό να εφαρμοσθεί μια τόσο σκληρή συμφωνία ειδικά στο σκέλος που αφορά τους πολίτες που έχουν πληρώσει τόσα πολλά στο παρελθόν;
Δυστυχώς η μη εφαρμογή της συμφωνίας θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς καθώς το Grexit δεν έχει φύγει από την σκέψη και την θέληση κύκλων που θέλουν  την χώρα μας εκτός Ευρωζώνης. Έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες, να εργασθούμε με στόχο ισοδύναμα μέτρα, εφαρμόζοντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε  να επαναδιαπραγματευθούμε κάποια σκληρά σημεία της συμφωνίας.

• Είναι πιθανό στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων να δημιουργηθεί και ανάπτυξη στην Ελλάδα;
Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι αυτός. Η ανάπτυξη. Και είναι υποχρέωσή μας να εξηγήσουμε ότι είναι ο μόνος δρόμος.  Η επιβίωση της χώρας μας προϋποθέτει εθνική συνεννόηση για μεταρρυθμίσεις και έναν πολυετή κοινά αποδεκτό σχεδιασμό ως εθνική στρατηγική με σκοπό την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Είναι η μόνη μας ελπίδα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να σταματήσει η εκροή νέων εγκεφάλων στο εξωτερικό και να γίνουμε χώρα που θα παράγει πλούτο.

• Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί τώρα στο ευρωκοινοβούλιο για την  Ελλάδα; Οι εταίροι πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της;
Οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτό που ζητούν είναι το νοικοκύρεμα του ελληνικού κράτους και να έχουν απέναντί τους μία σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση με φερέγγυους και αξιόπιστους συνομιλητές. Το τελευταίο διάστημα βιώσαμε μια περίοδο ιδιαίτερα δραματικών πολιτικών εξελίξεων στην πατρίδα μας και πρωτοφανούς αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας. Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον,  ρόλος μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να προβάλουμε πειστικά τα επιχειρήματά μας απέναντι στις αντίθετες φωνές που ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης και να εξηγήσουμε, γιατί η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και η Ευρώπη φυσική και πολιτική προέκταση της Ελλάδας.  Οι εταίροι θέλουν να δουν πρακτικά αποτελέσματα και αν μη τι άλλο συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για την επίτευξη διαρθρωτικών αλλαγών που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Θα είναι καταστροφή για την χώρα αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

• Υπήρξαν πάντως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πώς μπορεί να περπατήσει ένα τέτοιο σενάριο;
Απορία και έντονο προβληματισμό προκαλεί η συστηματική προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν την επιστροφή σε νέο νόμισμα ως λύτρωση για τον ελληνικό λαό και ως ιδανικό μέσο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας! Προφανώς ορμώμενοι από ιδεοληψίες ή άλλα κίνητρα, παραβλέπουν τις εμπεριστατωμένες απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας των αναλυτών, που συγκλίνουν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα! Η ένταξή μας στην ευρωζώνη ήταν εθνικής σημασίας επιλογή και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει αποφασίσει να είναι η χώρα μας μέλος της ευρωζώνης. Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους ότι μια άλλη επιλογή θα ήταν ολέθρια καταστροφή για την χώρα και τους πολίτες της και πιστεύω ότι είναι καιρός πλέον αυτή η συζήτηση να σταματήσει γιατί προκαλεί ζημία και εξυπηρετεί τις ακραίες φωνές που μας θέλουν εκτός Ευρώπης και ευρωζώνης.

• Πώς έκλεισαν οι 12 μήνες θητείας σας στο ευρωκοινοβούλιο; Σε ποιους τομείς θα δώσετε στο εξής έμφαση;
Τα θέματα με τα οποία έχω ασχοληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο ως επί το πλείστον σχετίζονται με το αντικείμενο των Επιτροπών, στις οποίες συμμετέχω. Είναι κατά κύριο λόγο οι μεταφορές, η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θεμελιώδεις ελευθερίες, το άσυλο, η μετανάστευση και τα δικαιώματα των γυναικών. Ανέδειξα στο Ευρωκοινοβούλιο φλέγοντα ζητήματα για τη χώρα μας, όπως το μείζον που είναι η μετανάστευση,   οι Τουρκικές προκλήσεις εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, η ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, ο ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η ανακοίνωση του σχεδίου δράσης της ΕΕ για το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση της έρευνας και δίωξης των εγκληματικών δικτύων διακίνησης, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι, τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης των μεταναστών εντός ΕΕ, τη βελτίωση της επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου και την κατάρτιση ενός νέου προγράμματος για την ταχύτερη επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Στην ερώτηση που κατέθεσα στην Επιτροπή, ανέδειξα την ανάγκη πρόσθετης οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων προς τη χώρα μας και ιδίως προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.  Η απάντηση της Επιτροπής δικαίωσε την Ελλάδα, εγκρίνοντας το αίτημά μου. Ασφαλώς δεν παρέλειψα να επισημάνω ότι η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης, όχι μόνο γιατί αποτελεί βασική πύλη εισόδου των υπηκόων τρίτων χωρών προς την ΕΕ, αλλά και γιατί είναι η μόνη που βρίσκεται σε αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

• Πιστεύετε πως η Ελλάδα  έχει ανάγκη τώρα μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας καθώς δεν έχουν πάψει και τα σενάρια για τη διεξαγωγή εκλογών;
Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι να κυβερνηθεί! Η Βουλή όχι μόνο προσέφερε στον Πρωθυπουργό το σημαντικό όπλο των 251 ψήφων υπέρ της εξουσιοδότησης για τη διαπραγμάτευση, αλλά και ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία τα πρώτα δύο πακέτα των προαπαιτούμενων μέτρων. Είναι αξιοσημείωτο ότι τέτοια αρωγή προσφέρεται σε κυβέρνηση που εν τοις πράγμασι απώλεσε τη δεδηλωμένη. Τόσο η εξουσιοδότηση όσο και τα μέτρα, ψηφίστηκαν από σύσσωμες τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Ποτέ στο παρελθόν Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε τέτοια κοινοβουλευτική στήριξη, από τόσες πτέρυγες της Βουλής. Αν δημιουργηθεί ανάγκη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας αυτό θα αξιολογηθεί εκείνη την χρονική στιγμή καθώς και το πλαίσιο αυτής.

• H Nέα Δημοκρατία έχει πλέον νέο Πρόεδρο, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ποια είναι η πορεία που θα πρέπει στο εξής να ακολουθήσει το κόμμα για να έρθει πιο κοντά στους πολίτες;
Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ο πολιτικός που είχε ανάγκη η Νέα Δημοκρατία  για αρχηγό αυτή την περίοδο. Αποτελεί ενωτική και δυναμική παρουσία σε  μια περίοδο που και το κόμμα καθώς και η χώρα χρειάζονται.  Ένας άνθρωπος βγαλμένος από την ψυχή της παράταξης, με μακρά διαδρομή που ξεκινά από την ΟΝΝΕΔ μέχρι και την Προεδρία της Βουλής στην πλέον κρίσιμη κοινοβουλευτική περίοδο .  Ήδη ο νέος Πρόεδρος έχει δώσει τα πρώτα δείγματα και για το ιδεολογικό αλλά για το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε η παράταξη της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, όπως είχε πριν 41 χρόνια ορισθεί από τον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Μιχάλης    26.07.2015 19:32

    Και η εφαρμογή της συμφωνίας θα μας οδηγήσει σε φαύλο κύκλο ύφεσης και εκτίναξης του χρέους σε δυσθεώρατα ύψη επάνω από το 200% του ΑΕΠ.

Σχολιασμός άρθρου