Συνεντεύξεις

Όλγα Καρβερβέρη: «Fashion show» απόψε στην πλατεία Δημαρχείου

Η καταξιωμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας, Όλγα Καρβερβέρη, θα παρουσιάσει σήμερα στις 8 το βράδυ την νέα της συλλογή σε μία ξεχωριστή επίδειξη στην Πλατεία Δημαρχείου. Σε συνέντευξή της προς τη «δ» η κυρία Καραβερβέρη μιλά για τη γενέτειρά της, τη Ρόδο, την έμπνευση που αντλεί από το νησί και τονίζει ότι η Ρόδος είναι για εκείνη η «Γη του Ήλιου», όπως ακριβώς έχει ονομάσει και τη συλλογή των νέων της δημιουργιών.
«Πώς θα μπορούσε κάποιος να μην εμπνευστεί από τέτοια ομορφιά; Τα σύμβολα διατηρούν αναλλοίωτη την αξία τους ανά τους αιώνες. Εξάλλου η αγάπη μου για το νησί είναι αδιαμφησβήτητα για μένα πηγή έμπνευσης», αναφέρει η δημιουργός, ενώ αναφέρεται και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μόδας και στο ρόλο της ως πρέσβειρας της OlympicoVision2020.
• Κυρία Καραβερβέρη θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για την νέα σας συλλογή. Τι θα δούμε στο σημερινό fashion show στην πλατεία του Δημαρχείου;
Η νέα συλλογή Helios Land είναι εξ ολοκλήρου εμπνευσμένη από το όμορφο νησί μας! Με ιδέες, από την αναγέννηση της δόξας της αρχαίας Ρόδου την περίοδο του Ιπποτικού της παρελθόντος. Με αέρινα υφάσματα, μεταξωτούς ταφτάδες, υπέροχες δαντέλες. Τα χρώματα του καλοκαιριού κυριαρχούν και αναδεικνύουν τις χειροποίητες πινελιές. Τα σύμβολα της Ρόδου κυριαρχούν στη συλλογή. Απευθύνεται στη σημερινή – σύγχρονη γυναίκα που πιστεύει ότι το στυλ είναι συστατικό της προσωπικότητάς της. Λάμψη, χρώμα, λαμπερές δημιουργίες και μοναδικά νυφικά για στιγμές ξεχωριστές. Αυτή η συλλογή δεν είναι απλά για μένα άλλη μια συλλογή . Είναι δημιουργημένη με πολλή αγάπη και πλημμυρισμένη συναισθήματα..
• Εξηγήστε μας, πώς αποφασίσατε να παρουσιάσετε την νέα σας συλλογή σε αυτό το χώρο;
Για μένα οποιοδήποτε σημείο της Ρόδου είναι κι ένα κομμάτι από την καρδιά μου… κάθε σημείο της είναι μέρος από τις αναμνήσεις μου… Το δημαρχείο θεωρώ ότι είναι ένα εντυπωσιακό εξωτερικά κτήριο, και ο αύλειος χώρος του είναι ιδανικός για να μπορέσει να συντελεστεί μια επίδειξη μόδας. Είναι εύκολα προσβάσιμος και να μην ξεχνάμε την ομορφιά του έναστρου ουρανού της Ρόδου. Ήθελα η επίδειξη να γίνει σε ανοιχτό χώρο οπότε θεώρησα το σημείο ιδανικό. Ελπίζω ότι θα περάσουμε μια όμορφη βραδιά γεμάτη λάμψη και φως.


• Γνωρίζουμε ότι διατηρείτε στενούς δεσμούς με τη γενέτειρά σας. Τι σημαίνει η Ρόδος για εσάς; Αντλείτε έμπνευση από το νησί;
Η Ρόδος είναι για μένα αυτό ακριβώς που λέει και ο τίτλος της Συλλογής. Η Γη του Ήλιου! Μέσα από την συλλογή προσπάθησα να αναδείξω τις ομορφιές, τα χρώματα, τα αρώματα, τις σμαραγδένιες παραλίες της γενέτειράς μου. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να μπορέσω μέσα από αυτή τη συλλογή να μεταδώσω την αγάπη μου για το νησί μου. Πώς θα μπορούσε κάποιος να μην εμπνευστεί από τέτοια ομορφιά; Τα σύμβολα διατηρούν αναλλοίωτη την αξία τους ανά τους αιώνες. Εξάλλου η αγάπη μου για το νησί είναι αδιαμφησβήτητα για μένα πηγή έμπνευσης.
• Μετά την πανδημία και όλους τους περιορισμούς, ο χώρος της μόδας ανακάμπτει; Πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα για τον κλάδο σας στα δύο προηγούμενα χρόνια;
Η πανδημία είναι βέβαιο ότι αλλάζει το τοπίο στη βιομηχανία της μόδας. Υπαγορεύει ελιγμούς επιβίωσης ακόμη και στον λαμπερό κόσμο της μόδας, που δεν έχει μείνει αλώβητος από την οικονομική κρίση. Η πανδημία άλλαξε πολλές συνήθειες, επηρέασε την κουλτούρα των αγορών. Αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας, η μόδα και ο κόσμος της μόδας έπρεπε να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση για να επιβιώσουν. Σήμερα, ο κόσμος, μετά τον covid, όταν αγοράζει κάτι, θέλει να δει αξία σε αυτό και όχι να είναι πράγματα που είναι απλώς τρέχουσα μόδα. Η μόδα έχει μετακινηθεί στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως εκ τούτου, η πανδημία έχει αλλάξει πολλά πράγματα, αν και όχι πάντα με αρνητική έννοια. Κατά την γνώμη του, η Covid-19 θα είναι επιταχυντής της ψηφιοποίησης καθώς μικροί όσο και μεγάλοι οίκοι μόδας κινούνται πλέον μέσω eshop. Βέβαια τις περισσότερες φορές, χρειάζεται μια κρίση για να υπάρξει εξέλιξη. Και η μόδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Μερικές από τις πλέον εμβληματικές τάσεις που κυριάρχησαν για χρόνια, γεννήθηκαν μετά από κάποια κρίση. Ας θυμηθούμε ότι η Coco Chanel άλλαξε για πάντα τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες επειδή τα υφάσματα σπάνιζαν στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Κι εγώ είμαι άνθρωπος που γενικά προσπαθώ να εξελίσσομαι και να μην μένω στάσιμη.
• Τον Απρίλιο του 2020, είχατε αποφασίσει να αναστείλετε την παραγωγή όλων των συλλογών σας και να επικεντρωθείτε στην παραγωγή προστατευτικών μασκών. Πώς πήρατε την απόφαση αυτή;
Προσπάθησα να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις στον αγώνα της Πολιτείας να κερδίσει χρόνο και να εμποδίσει την εξάπλωση της μόλυνσης από τον ιό στην κοινότητα. Σαν άνθρωπος δημιουργώ, σχεδιάζω, παράγω και επιχειρώ. Μέσα, λοιπόν, από την τεχνογνωσία μου, και λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στην χώρα μας ανέστειλα την παραγωγή των συλλογών μου και έστρεψα όλες μου τις δυνάμεις στην παραγωγή βαμβακερών μασκών για να καλύψω το κενό στην ελληνική αγορά. Όπως μεγάλα ονόματα στη βιομηχανία της μόδας παγκοσμίως, έτσι κι εγώ με όλη μου την παραγωγική δυνατότητα προσπάθησα να βοηθήσω στον αγώνα της χώρας μας κατά της πανδημίας.
• Βλέπουμε να γίνονται σημαντικά βήματα στο χώρο της μόδας στην Ελλάδα στα τελευταία χρόνια. Νέοι δημιουργοί μαζί με τους παλαιότερους και έμπειρους επαγγελματίες διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τοπίο. Θα λέγατε, πως πάρα τις όποιες αντιξοότητες η Ελλάδα καταφέρνει να κατακτήσει το δικό της χώρο στην …παγκόσμια βιομηχανία της Μόδας;
Η μόδα αποτελεί μία παγκόσμια βιομηχανία, που μπορεί να χαρακτηριστεί συναρπαστική, δυναμική, γοητευτική και δημιουργική. Στη μόδα δεν υπάρχουν πλέον γεωγραφικά σύνορα. Η παγκοσμιοποίηση, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει το χώρο της μόδας, έχουν συμβάλει στη διεθνοποίησή της. Στην εποχή μας, προκειμένου να αναπτυχθεί μία εταιρεία μόδας, θα πρέπει να διευρύνει τις δραστηριότητές της, εκτός των συνόρων της μέχρι τώρα δραστηριότητάς της. Θεωρώ ότι η βιομηχανία της μόδας στη χώρα μας δεν γνωρίζει την άνθιση και την πορεία που της αρμόζει. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογους σχεδιαστές μόδας πολυτελείας, και αν και είναι ελάχιστες είναι οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, για επέκταση στην παγκόσμια αγορά πολυτελούς μόδας, βλέπουμε σιγά να αλλάζει το κλίμα. Εγώ προσπαθώ να διευρύνω τη δραστηριότητά μου πέρα από τα στενά όρια της Ελλάδας. Επιδιώκω τη συμμετοχή μου σε διεθνείς εκδηλώσεις και έτσι τον Οκτώβριο θα βρίσκομαι και στην Εβδομάδα Μόδας Παρισιού στη Γαλλία.
• Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο σχεδιαστή να εδραιωθεί στο χώρο και αντίστοιχα, πόσο εύκολο ή δύσκολο μπορεί να είναι για ένα καταξιωμένο και ήδη εδραιωμένο επαγγελματία να συνεχίσει μία δημιουργική και επιτυχημένη πορεία;
Θεωρώ ότι είναι εξίσου δύσκολο να εδραιωθεί στο χώρο ένας νέος σχεδιαστής, όσο και να παραμείνει στο χώρο ένας καταξιωμένος και εδραιωμένος επαγγελματίας. Είναι μια συνεχής και αδιάκοπη προσπάθεια και δε σταματάει ποτέ. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και όλα είναι θέμα αγάπης και αφοσίωσης σε αυτό που κάνεις.
• Θα λέγατε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες διαθέτουν …στυλ; Ποια γυναίκα ή ποιον άνδρα θα χαρακτηρίζατε καλοντυμένη/καλοντυμένο;
Στυλ είναι να νιώθεις ελεύθερη και να απογειώνεις κάθε κομμάτι με την προσωπικότητα και το χαμόγελό σου. Είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις πάντα όμορφα, άνετα και, κυρίως, ο εαυτός σου. Καλοντυμένη ή καλοντυμένος είναι η γυναίκα και ο άντρας που περιποιείται τον εαυτό του και ντύνεται σωστά ανάλογα με την περίπτωση Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες διάσημοι ή μη θεωρούνται καλοντυμένοι.
• Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι κυρία Καραβερβέρη;
Οι μελλοντικοί μου στόχοι είναι η επέκταση του brand στο εξωτερικό. Η εξωστρέφεια είναι ένας βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο χτίζεται το brand Olga Karaververis. Έχει δουλειά αυτός ο στόχος αλλά εάν δεν στοχεύσουμε στο μέλλον τότε πού;
• Κλείνοντας θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο σας ως πρέσβειρα της OlympicoVision2020.
Η Olympico Vision είναι για μένα ένα Εθνικό όραμα. Θεωρώ ότι η πρότασή της για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα με διαφορετική διοργανώτρια χώρα κάθε φορά είναι μια πρόταση μονόδρομος και δικαιωματικά ανήκει στην πατρίδα μας, χωρίς όμως να προσπαθήσει να τους φυλακίσει στα στενά σύνορά της. Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια την οποία θα προσπαθήσω κι εγώ από την μεριά μου να την στηρίξω με τις δικές μου δυνάμεις. Εξάλλου με την πρόεδρο της Olympico κα Θεοτόκη Τιτή Ντολαπτσή μας συνδέει μια αγνή και ειλικρινής φιλία πολλών χρόνων και αμοιβαία εκτίμηση. Είναι μια προσπάθεια που αξίζει όλοι να αγκαλιάσουμε γι’ αυτό και σας καλώ να μπείτε στο www.olympicovision.com και να δώσετε την θετική σας ψήφο στην διαδικτυακή ψηφοφορία.

Σύντομο Βιογραφικό
H Olga Karaververis, είναι μια από τις σημαντικότερες σχεδιάστριες μόδας της γενιάς της. Το απαράμιλλο ταλέντο, η μοναδική αίσθηση, η δημιουργικότητα και η μεγάλη αγάπη για τη μόδα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Σπούδασε στη σχολή μόδας Euro Academy Fashion School of Art & Design of PanSik Scuola Di Moda Italia και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η απόλυτη έμπνευση ήταν, και πάντα θα είναι, η γυναίκα. Με τη μοναδική της αίσθηση του στυλ, επιλέγει τα υφάσματα και τα δαντέλες ένα προς ένα, με μεγάλη προσοχή και έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια.
Οι δημιουργίες της έχουν ένα μοναδικό χαρακτήρα, εκφράζοντας την αισθητική, τον αισθησιασμό και την ποιότητα. Οι συλλογές Haute couture της Olga Karaververis προτιμώνται από ξεχωριστούς πελάτες και διάσημες Ελληνίδες της ShowBiz. Κάθε δημιουργία ξεχωρίζει για την ελαφρότητα και την κομψή της γραμμή. Η αφοσίωση στη χειροτεχνία είναι εμφανής με ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες και την αρμονία των γραμμών.
H πολυτέλεια και η υψηλή αισθητική, τα χρόνια εμπειρίας και η άριστη εξυπηρέτηση είναι συνώνυμα με το όνομα Olga Karaververis.
H Όλγα Καραβερβέρη συμμετέχει κάθε χρόνο με συλλογές που συζητιούνται πολύ, στο Athens Xclusive Designers week, με αναφορές στην Ιταλική Vogue και το γαλλικό Deux, ενώ το Οκτώβριο θα συμμετέχει στην Εβδομάδα Μόδας Παρισιού στη Γαλλία.
Από τον Μάρτιο του 2022 είναι πρέσβειρα του οράματος της Olympico Vision καθώς ως γνήσια Ελληνίδα με αγνή αγάπη για την πατρίδα μας, επιδιώκει την ανάδειξη της Ελλάδας παντού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου