Συνεντεύξεις

Κώστας Χρυσοχοϊδης: «Το τουριστικό 2022 αναδεικνύεται ως το νέο μας ορόσημο στο Νότιο Αιγαίο»

Η Κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε άμεση μείωση του ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα, δηλώνει μεταξύ άλλων στην «δημοκρατική» ο κ. Κώστας Χρυσοχοϊδης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης, υδατοδρομίων, κρουαζιέρας, ακτοπλοΐας και αερομεταφορών με αφορμή τις αυξήσεις στην ενέργεια.
Επίσης μιλάει για την τουριστική σεζόν που μπήκε πολύ δυναμικά σε όλα τα επίπεδα, για την Κρουαζιέρα που αναμένεται να έχει την καλύτερη της χρονιά στα τελευταία δέκα χρόνια (!) ενώ για την θητεία του Γιώργου Χατζημάρκου στην ΠΝΑι, τονίζει πως είναι η πιο μεταμορφωτική θητεία που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος.
• Κύριε Χρυσοχοΐδη, οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα, δεν έχουν… οροφή. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και ως χώρα και σαν καταναλωτές (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες κ.λπ.);
Γι’ αυτό που πρέπει πλέον να μιλάμε λέγεται ενεργειακή κρίση. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και των πετρελαιοειδών παραγώγων δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας και των μεταφορών. Αυτό σε συνάρτηση με τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί την τέλεια συνθήκη για, την αν μη τι άλλο διατήρηση των τιμών όλων των μορφών ενέργειας σε υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που θεωρείται περίοδος χαμηλότερης ζήτησης.
Με τις παρούσες γεωπολιτικές καταστάσεις αλλά και τη δυσμενή, σε επιμέρους περιοχές, περαιτέρω επιδείνωση σχέσεων όπως πχ τα Ελληνοτουρκικά, της Κίνας με την Ταιβάν αλλά και με την Αυστραλία δημιουργεί απαισιόδοξα μηνύματα για ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των τιμών. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πανδημία επιτάχυνε, και διευκόλυνε θα έλεγα, την παρούσα κατάσταση.
Όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έστω και μέσα στον μικρόκοσμο που ζούμε.
Εμείς σαν καταναλωτές πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση και να κάνουμε λελογισμένη χρήση πάσης φύσεως ενεργειακού προϊόντος.
Οι επιχειρήσεις να βρουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας γρήγορα. Από την άλλη, η Κυβέρνηση πέραν των επιδομάτων και των κουπονιών που σαφέστατα βοηθάει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα πρέπει να προβεί σε άμεση μείωση του ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα. Αυτή θα ήταν μια άμεση οριζόντια παρέμβαση και θα απάλυνε το βαρύ κόστος που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ακόμα και δυσβάσταχτο.
Και επειδή πρέπει σαν λογικοί πολίτες να σκεφτόμαστε και το γενικότερο καλό της Πατρίδας μας, πιστεύω ότι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει γιατί τα προϋπολογισμένα έσοδα από τα καύσιμα ήταν λιγότερα από αυτά που μπαίνουν αυτή τη στιγμή στα ταμεία του Κράτους
• Φέτος, παρά τα προβλήματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πολυ-επίπεδη κρίση, η τουριστική σεζόν ξεκίνησε δυναμικά. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, τόσο για την επιμήκυνση, όσο και για τα έσοδα;
Είναι αλήθεια. Η σεζόν μπήκε πολύ δυναμικά σε όλα τα επίπεδα, αφού παρατηρούνται τόσο μεγαλύτερες τουριστικές ροές σε συνδυασμό με υψηλές πληρότητες όσο και αυξήσεις στις κρατήσεις τουλάχιστον για τη Ρόδο.
Το τουριστικό 2022 αναδεικνύεται από την μέχρι τώρα πορεία του ως το νέο μας ορόσημο στο Νότιο Αιγαίο.
Και αυτό δεν είναι υπερβολή, αφού η φετινή σεζόν βρίσκεται σταθερά πάνω από το ιστορικό ρεκόρ του 2019 σε ένα ποσοστό της τάξης του 9%. Ξέρετε αυτό δεν είναι αυτονόητο ούτε δεδομένο.
Υπάρχουν κορυφαίοι παγκόσμιοι προορισμοί που δεν έχουν φτάσει ακόμα τις επιδόσεις που είχαν προ πανδημίας. Όσο για την επιμήκυνση, η σεζόν ήδη ξεκίνησε νωρίτερα -στις 27 Μαρτίου είχαμε τις πρώτες απευθείας διεθνείς αφίξεις. Η δε ζήτηση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και της Ρόδου συγκεκριμένα είναι εξαιρετικά υψηλή, οπότε έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Άλλωστε, η αγορά υπακούει στους δικούς της κανόνες και η υψηλή ζήτηση είναι από τους πιο καθοριστικούς εν προκειμένω.
Το 2021 υπήρξε για το Νότιο Αιγαίο μια χρονιά, όπου κατέκτησε όλες τις πρωτιές πανελλαδικά στους δείκτες του τουρισμού, με βάση και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του πολύ σημαντικού για την τοπική οικονομία δείκτη της δαπάνης ανά επισκέπτη και ανά διαμονή, καταγράφοντας το υψηλότερο οικονομικό αποτύπωμα στην Ελλάδα. Ακολούθως, και τους πρώτους μήνες του 2022, οι τιμές στη Ρόδο παρουσιάζουν αύξηση που αγγίζουν και το 20%, οπότε εκτιμώ με ασφάλεια ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για μια σεζόν με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα όσον αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό.
• Η κρουαζιέρα, δείχνει να παίρνει τον… καλό δρόμο το 2022 και με αισιόδοξες προοπτικές για το 2023. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε εκτός από τις υποδομές; Το Home Port είναι ένα εφικτό ενδεχόμενο;
Το 2022 γράφουμε ιστορία και στην κρουαζιέρα, αφού η Ρόδος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου, αναμένεται να έχει την καλύτερη της χρονιά στα τελευταία δέκα χρόνια. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022 έχουν προγραμματιστεί προσεγγίσεις, οι οποίες, μέχρι και τον μήνα Μάιο, είναι διπλάσιες σε σχέση με τις προσεγγίσεις στο αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Αύξηση σημειώνει και ο αριθμός των επιβατών, κατά 26%, παρά το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνουν, τόσο η πανδημία που παραμένει όσο και η ακρίβεια και οι οικονομικές δυσκολίες. Άλλωστε, για την κρουαζιέρα, πολιτική απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου υπήρξε η εκπόνηση ειδικής στρατηγικής που επεξεργάζεται ήδη ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας «Κ2» και βαίνει προς την ολοκλήρωσή της.
Τα αποτελέσματα έρχονται βάσει σχεδίου, στρατηγικής και αποφάσεων και αυτό είναι κάτι που αυτή η Περιφερειακή αρχή υπηρετεί πιστά, οπότε μόνο αισιοδοξία έχουμε και για το μέλλον της κρουαζιέρας στη Ρόδο.
• Η περιφερειακή αρχή, παρέδωσε ένα ακόμη έργο πνοής (την γέφυρα Κρεμαστής), αποδεικνύοντας πως παρά τα εμπόδια και τις αντιξοότητες, παράγει έργο και εξασφαλίζει κονδύλια. Πώς κρίνετε την πορεία μέχρι τώρα και με ποιες προοπτικές για το άμεσο μέλλον;
Η θητεία του Γιώργου Χατζημάρκου είναι η πιο μεταμορφωτική θητεία που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί ή να συμφωνεί μαζί του σε επιμέρους θέσεις, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει ούτε πόσο πολύ και σκληρά εργάζεται ούτε πόσο έργο και πρόοδο αφήνει στα νησιά μας.
Η Γέφυρα της Κρεμαστής είναι μαζί τέλος και αρχή. Τέλος, γιατί με την κορδέλα των εγκαινίων αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την Ρόδο κόψαμε κάθε σύνδεση με το χθες της αδράνειας, της απραξίας, της μιζέριας και της αδιαφορίας. Αρχή γιατί από αυτή την νέα Γέφυρα ξεκινά η πορεία προς το μέλλον που μας αξίζει.
Καθαρό και ασφαλές νερό, φωτισμός στο οδικό δίκτυο, μεγάλα έργα υποδομής όπως η γέφυρα του Μάκκαρη και η νέα γέφυρα της Κρεμαστής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε λύσεις σε ανοικτές πληγές δεκαετιών.
Επόμενος μεγάλος σταθμός σε αυτή την ξέφρενη πορεία των αποτελεσμάτων, το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, για το οποίο εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και πολύ άμεσα δημοπρατείται. Με καινοτόμα πιλοτικά προγράμματα, που ξεκινούν στην χώρα πρώτα από αυτή τη γωνιά της, για την ηλεκτροκίνηση στη Χάλκη και στην Αστυπάλαια, τη διαχείριση μηδενικών αποβλήτων στην Τήλο, το RHODESCO-LAB που θα καταστήσει την Ρόδο τον πρώτο παγκόσμιο βιώσιμο τουριστικό προορισμό, σε συνεργασία με τον όμιλο TUI, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας, γίνεται συνώνυμο της καινοτομίας.
Ενώ, κατέστη παράδειγμα διαχείρισης κρίσεων διεθνώς με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, ένα σχέδιο του Γιώργου Χατζημάρκου που υπαγορεύθηκε από την φροντίδα του για τον τόπο, το καλοκαίρι του 2020 μπροστά σε μια νέα τρομακτική πραγματικότητα για το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου εν μέσω πανδημίας, και που υιοθετήθηκε πρόθυμα από όλους τους φορείς, την τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, επιτυγχάνοντας ένα απαράμιλλο πραγματικά επίπεδο συνεργασίας.
Η γεμάτη επιτυχίες πορεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «φωνάζει» ότι εδώ έχει εφαρμοστεί ένα πολύ αποτελεσματικό σχέδιο, καταβάλλεται μεγάλος κόπος και σημαντική δουλειά που ως στόχο έχει το αποτέλεσμα, από ανθρώπους που νοιάζονται. Οι νησιώτες δεν πρέπει να συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου