Συνεντεύξεις

Γιάννης Χατζής, Πρόεδρος Π.Ο.Ξ.: «Το 2023 φαίνεται ότι θα αποτελέσει νέο ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό»

Ο Γιάννης Χατζής ανήκει στην νέα γενιά των Ρόδιων ξενοδόχων, στη γενιά εκείνη που παίρνει τη σκυτάλη από την «παλιά φρουρά» για να οδηγήσει τον (ελληνικό) τουρισμό σε νέες επιτυχίες, υπερνικώντας τις όποιες προκλήσεις ανακύπτουν κάθε φορά. Καταρτισμένος επαγγελματίας με φρέσκιες ιδέες, έχει δώσει ήδη σημεία γραφής ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στα κεντρικά όργανα του ξενοδοχειακού κλάδου.
Πρόσφατα αναδείχθηκε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων-ΠΟΞ και στην πρώτη του συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στη «δ» μετά την εκλογή του, δίνει το στίγμα των προτεραιοτήτων του, τονίζοντας ότι ο εκσυγχρονισμός και η εξωστρέφεια αποτελούν τα κύρια ζητούμενα.
«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων οφείλει να συνεχίσει να κάνει τις παρεμβάσεις της και να υποστηρίζει τα μέλη της, ώστε να δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις που δεν θα αποκλείουν ξενοδοχεία από το στοίχημα της νέας εποχής», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του νέου προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γιάννη Χατζή:
• Κύριε Χατζή, Εκλεχθήκατε πρόσφατα στη θέση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Tι σημαίνει για εσάς η ανέλιξή σας στην υψηλότερη θέση ενός συνδικαλιστικού οργάνου που εκπροσωπεί 55 ενώσεις ξενοδόχων σε όλη την Ελλάδα;
Είναι για μένα μεγάλη τιμή και ευθύνη να ηγούμαι του πανελλήνιου συνδικαλιστικού βραχίονα των ξενοδόχων. Στην χώρα μας, υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των περιοχών τόσο στο είδος της πελατείας όσο και των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Αδιαμφισβήτητα αυτή είναι η ομορφιά και το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Παρόλα αυτά η δουλειά μας είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς μέσα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων πρέπει να αφουγκραζόμαστε και να εκπροσωπούμε κάθε Έλληνα Ξενοδόχο με μια ενιαία φωνή.
Αισθάνομαι τυχερός, καθώς στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας υπάρχουν εξαίρετοι επιχειρηματίες, άνθρωποι με βαθιά γνώση των κλαδικών θεμάτων και των ιδιαιτεροτήτων των επιμέρους προορισμών. Συνεπώς είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα και να παραδώσουμε έργο που να αφορά όλες τις περιοχές της πανέμορφης χώρας μας.


• Η Ρόδος βίωσε μία μεγάλη κρίση στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Που κατά τη γνώμη σας οφείλεται η γρήγορη ανάκαμψη του ροδιακού τουρισμού μετά τις πυρκαγιές;
Αυτό που ζήσαμε όλοι κατά την διάρκεια των πυρκαγιών ήταν πολύ έντονο. Το διαδίκτυο κατακλίστηκε με εικόνες που πιστεύαμε ότι θα έχουν μακρόχρονο αντίκτυπο στην εικόνα του προορισμού μας. Παρόλα αυτά, η ανταπόκριση της κοινωνίας, της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα ήταν τόσο εντυπωσιακή όσο και αποτελεσματική. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ, στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 2,400,000 αεροπορικές αφίξεις στο ενιάμηνο το οποίο αποτελεί αύξηση 2,3% από το προηγούμενο έτος.
Σε γενικές γραμμές το 2023 φαίνεται ότι θα αποτελέσει νέο ορόσημο για τον Ελληνικό Τουρισμό. Είναι απαραίτητο να υπογραμμίσουμε ότι η αύξηση εσόδων δεν μεταφράζεται με αναλογικότητα σε βελτιώσεις εταιρικών καθαρών θέσεων καθώς αφενός, τα λειτουργικά έσοδα και τα λειτουργικά έξοδα είναι πληθωρισμένα με διαφορετικούς δείκτες, και αφετέρου, υπάρχει τεράστια προσφορά νέων κλινών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης δεν κατανέμεται ισόρροπα σε όλους τους προορισμούς της χώρας.
• Έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση μια σειρά από μέτρα (βλ Rodos Pass) για την ..ανακούφιση της Ρόδου. Ποια από τα μέτρα υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης;
Η Ρόδος πράγματι βίωσε μια μεγάλη περιπέτεια στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο κατάφερε, με προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων να βγει πιο δυνατή από αυτή. Η αλληλεγγύη και η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτα στοιχεία του προορισμού μας. Οι συμπολίτες μας, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, με τη συμβολή της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, παρέδωσαν μαθήματα Ελληνικής Φιλοξενίας. Τα αποτελέσματα αυτής της κοινής προσπάθειας αποδείχθηκαν η καλύτερη διαφήμιση για το νησί μας. Η αλληλεγγύη και η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά του προορισμού και το αποδείξαμε.
Η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων για τη στήριξη των κατοίκων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Όμως, ορισμένα από τα μέτρα αυτά είτε παρουσίαζαν πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή τους, είτε απουσίαζαν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που είχαν προβλεφθεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με αφορμή και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου που έπληξαν τη Θεσσαλία, επισήμανε εγκαίρως τα προβλήματα αυτά. Παράλληλα κατέθεσε τις προτάσεις της για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης που θα πρέπει να εφαρμόζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Ενδεικτικά, πέρα από τις αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κλπ, προτείναμε την πρόβλεψη της δυνατότητας χορήγησης πιστωτικού σημειώματος αντί επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης κρατήσεων. Προτείναμε επίσης την εφαρμογή ενός ειδικού καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων με τη μορφή επιχορήγησης. Παράλληλα τονίσαμε τη σημασία που έχουν τα στοχευμένα προγράμματα προβολής.
Το βασικότερο είναι, να γίνει αντιληπτό ότι από τις φυσικές καταστροφές επηρεάζεται αρνητικά το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε πληγείσες περιοχές και όχι μόνο όσες καταγράφουν υλικές ζημιές.

• Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η διεθνής έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο. Ποιες οι ενδείξεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2024; Ποιες είναι οι προοπτικές για τη Ρόδο συγκεκριμένα;
Η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή και αξιόπιστο μεσογειακό προορισμό με ισχυρό brand και εξαιρετικό value for money. Αυτό αποδείχθηκε φέτος όπου πολλές περιοχές της χώρας κατέγραψαν αξιόλογη αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού και των εσόδων. Υπάρχει δυναμικό ενδιαφέρον από τη βρετανική αγορά για την Ελλάδα το 2024 και αυτό αποδεικνύεται τόσο με τη διψήφια αύξηση των προ-κρατήσεων όσο και με την αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων. Παρά την ήπια ύφεση που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες, είμαι αισιόδοξος τόσο για την χώρα μας όσο και για την Ρόδο ειδικότερα. Παρόλα αυτά, η σύγχρονη ιστορία μας έχει διδάξει ότι η ζήτηση στον τουρισμό είναι πολύ ελαστική σε εξωγενείς παράγοντες και συνεπώς είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.
• Ποιες είναι οι προκλήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου (και γενικότερα του τουρισμού) που αναζητούν άμεσα λύσεις;
Έχουμε δουλειά καθώς τα θέματα είναι πολλά και απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά. Παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση από το Υπουργείο Οικονομικών και στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έχουμε δηλώσει ότι δεν συναινούμε σε καμία αύξηση τέλους ή φόρου που επιβαρύνει το τουριστικό μας προϊόν και πλήττει δυσανάλογα την ανταγωνιστικότητά μας. Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι σημαντικό που υπάρχει επιτέλους, έστω και με σχεδόν δέκα χρόνια καθυστέρηση, πολιτική βούληση να ρυθμιστεί η ανεξέλεγκτη αυτή δραστηριότητα. Ωστόσο, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις. Είδαμε πολλές πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ να παίρνουν πολύ γενναία μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων που έχει η συγκεκριμένη δραστηριότητα τόσο σε επίπεδο στεγαστικής συνοχής όσο και σε επίπεδο αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων. Η Ομοσπονδία μας θα καταθέσει προτάσεις άμεσα για τη βελτίωση του πλαισίου.
Θα πρέπει να θέσουμε εκ νέου τις προτεραιότητες μας έτσι ώστε να καταφέρουμε να κλείσουμε τις χρονίζουσες εκκρεμότητες του κλάδου. Η Ελληνική Κυβέρνηση, εξαιτίας των αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων που επηρεάζουν την ελληνική πραγματικότητα, επικαλείται την ανεπάρκεια δημοσιονομικού χώρου και την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό καθιστά δύσκολες τις διαπραγματεύσεις σε πολλές κατηγορίες θεμάτων, παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα μας. Επίσης θα αναδείξουμε αφενός ότι κάποια μέτρα δεν διεκδικούν δημοσιονομικό χώρο (π.χ. χρήσεις γης) ενώ κάποια άλλα θα συνδράμουν ανταποδοτικά στην αύξηση του ΑΕΠ στο άμεσο μέλλον (π.χ. μείωση συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή).


• Ποιοι είναι οι στόχοι της ΠΟΞ; Ποιο το προσωπικό σας στοίχημα;
Η σπουδαία ιστορία της Ελληνικής Ξενοδοχίας καθώς και η συνδρομή της στην κοινωνική συνοχή της χώρας θα πρέπει να αποτελέσουν πυξίδα για την επόμενη μέρα. Με απόλυτο σεβασμό στην παρακαταθήκη της Ομοσπονδίας θέλουμε να επενδύσουμε στον εκσυγχρονισμό και την εξωστρέφεια.
Ο κλάδος μας έχει τεράστια ανομοιογένεια καταλυμάτων. Όλα ανεξαρτήτως περιοχής, κατηγορίας και δυναμικότητας, καλούνται να ανταποκριθούν με επιτυχία στα μεγάλα σύγχρονα ζητούμενα της βιωσιμότητας, της μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος, της εξοικονόμησης ενέργειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, τουριστικής εκπαίδευσης και εξέλιξης των ανθρώπων που εργάζονται στον κλάδο, της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της προσέλκυσης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.
Η Ελλάδα αριθμεί πάνω από 10,000 ξενοδοχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει οικογενειακό χαρακτήρα. Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε καταφέρει, με τις συνεχείς αναφορές στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας, να εντάξουμε το θέμα αυτό στον δημόσιο διάλογο. Σε πρόσφατη εκδήλωση που παρευρεθήκαμε, ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη δέσμευσης κεφαλαίων από το ΤΑΑ για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη χειμερινών προορισμών και μικρότερων νησιών.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων οφείλει να συνεχίσει να κάνει τις παρεμβάσεις της και να υποστηρίζει τα μέλη της ώστε να δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις που δεν θα αποκλείουν ξενοδοχεία από το στοίχημα της νέας εποχής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου