ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aιχμές Μητσοτάκη για νέα κόμματα: Πρωτοεμφανιζόμενοι ή επανεμφανιζόμενοι πρωταγωνιστές με άλλο προσωπείο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Πα­ρα­τεί­νε­ται η επι­δό­τη­ση στο diesel και τον Ιού­λιο, με στόχο τη δια­τή­ρη­ση χα­μη­λών τιμών στην αγορά.
  • Τέλη Ιου­νί­ου θα κα­τα­βλη­θεί εφά­παξ ενί­σχυ­ση 150 ευρώ για κάθε παιδί σε οι­κο­γέ­νειες.
  • Ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης ανα­φέρ­θη­κε στην πο­λι­τι­κή αστά­θεια και την «πο­λι­τι­κή Βαβέλ» που επι­κρα­τεί στην αντι­πο­λί­τευ­ση.
  • Τό­νι­σε τη ση­μα­σία της στα­θε­ρό­τη­τας και της σι­γου­ριάς για τους πο­λί­τες εν μέσω διε­θνών και εσω­τε­ρι­κών κρί­σε­ων.

Ανα­κοί­νω­σε, πα­ράλ­λη­λα, ότι πα­ρα­τεί­νε­ται και τον Ιού­λιο η επι­δό­τη­ση στο diesel, ενώ τέλη Ιου­νί­ου θα κα­τα­βλη­θεί η εφά­παξ ενί­σχυ­ση των οι­κο­γε­νειών με 150 ευρώ για κάθε παιδί

Ανα­φο­ρά στα νέα κόμ­μα­τα έκανε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης κατά τη συ­νε­δρί­α­ση του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου το πρωί της Τρί­της το­νί­ζο­ντας ότι «οι πο­λί­τες αντι­λαμ­βά­νο­νται τη ση­μα­σία της στα­θε­ρό­τη­τας και σι­γου­ριάς εν μέσω αβε­βαιό­τη­τας». Ο πρω­θυ­πουρ­γός έκανε λόγο για «πο­λι­τι­κή Βαβέλ», σχο­λιά­ζο­ντας τα κόμ­μα­τα της Μα­ρί­ας Κα­ρυ­στια­νού και του Αλέξη Τσί­πρα.

Ει­δι­κό­τε­ρα, ο πρω­θυ­πουρ­γός ανέ­φε­ρε ότι «εξαγ­γέλ­λο­νται νέα κόμ­μα­τα με πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νους ή επα­νεμ­φα­νι­ζό­με­νους πρω­τα­γω­νι­στές που φο­ρούν άλλο προ­σω­πείο ενώ είναι ήδη γνω­στοί από τη δη­μό­σια πα­ρου­σία τους». Και πρό­σθε­σε: «Θε­σμι­κές, υπο­τί­θε­ται, δυ­νά­μεις χά­νουν τη σο­βα­ρό­τη­τα και την αξιο­πι­στία τους, σε μία πο­λι­τι­κή Βαβέλ με κοινό τόπο την κα­ταγ­γε­λία της κυ­βέρ­νη­σης – πα­ρά­δειγ­μα το ΠΑΣΟΚ που δεν υπερ­ψή­φι­σε την πα­ρα­μο­νή Στουρ­νά­ρα στην ΤτΕ».

«Στη­ρί­ζου­με τα ει­σο­δή­μα­τα σε έκτα­κτες κρί­σεις»

Στη συ­νέ­χεια ανα­φέρ­θη­κε στις ενι­σχύ­σεις που έρ­χο­νται «εμείς στη­ρί­ζου­με τα ει­σο­δή­μα­τα σε έκτα­κτες κρί­σεις και προ­ω­θού­με αλ­λα­γές που πα­γιώ­νουν την πρό­ο­δο της χώρας και ανα­κοί­νω­σε πως η επι­δό­τη­ση του Diesel επε­κτεί­νε­ται και για τον Ιού­νιο, με 15 λεπτά, κάτι που θα κρα­τή­σει τις τιμές φθη­νό­τε­ρα κατά 30 λεπτά σε σχέση με τον Μάρ­τιο. Ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοί­νω­σε πως τέλη Ιου­νί­ου θα κα­τα­βλη­θεί η εφά­παξ ενί­σχυ­ση των οι­κο­γε­νειών με 150 ευρώ για κάθε παιδί».

Τέλος, ο πρω­θυ­πουρ­γός κα­τέ­λη­ξε «οι πο­λί­τες αντι­λαμ­βά­νο­νται τη ση­μα­σία της στα­θε­ρό­τη­τας και σι­γου­ριάς εν μέσω αβε­βαιό­τη­τας – αυτό ήταν και το μή­νυ­μα των εκλο­γών στην Κύπρο».

Ανα­λυ­τι­κά η το­πο­θέ­τη­ση Μη­τσο­τά­κη

«Καλή σας ημέρα, κυ­ρί­ες και κύ­ριοι συ­νά­δελ­φοι. Έχου­με μια πλού­σια ατζέ­ντα σή­με­ρα στο Υπουρ­γι­κό, το οποίο, όμως, δυ­στυ­χώς για ακόμα μία φορά διε­ξά­γε­ται σε εξαι­ρε­τι­κά αβέ­βαιες διε­θνείς συν­θή­κες, με τις συ­νέ­πειες από την κρίση στο Ιράν να εξα­κο­λου­θούν να σκιά­ζουν την πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μία, προ­κα­λώ­ντας μία πα­ρα­τε­τα­μέ­νη, θα έλεγα, αβε­βαιό­τη­τα, η οποία μόνο καλό δεν κάνει.

Ενώ και στην εσω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή σκηνή, ει­δι­κά στην αντι­πο­λί­τευ­ση, θα έλεγα ότι τα πράγ­μα­τα γί­νο­νται ακόμα πιο σύν­θε­τα, από πα­ράλ­λη­λες εξε­λί­ξεις των τε­λευ­ταί­ων ημε­ρών.

Από τη μία πλευ­ρά εξαγ­γέλ­λο­νται νέα κόμ­μα­τα, τα οποία, όμως, φαί­νε­ται να επα­να­λαμ­βά­νουν πα­λιές λο­γι­κές, με πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νους ή επα­νεμ­φα­νι­ζό­με­νους πρω­τα­γω­νι­στές, οι οποί­οι φο­ρούν ένα άλλο προ­σω­πείο όταν είναι ήδη γνω­στοί από τη δη­μό­σια πα­ρου­σία τους, είστε στο άμεσο είτε στο απώ­τε­ρο πα­ρελ­θόν.

Και από την άλλη, βέ­βαια, θε­σμι­κές -υπο­τί­θε­ται- δυ­νά­μεις εμ­φα­νί­ζο­νται να χά­νουν ολο­έ­να και πε­ρισ­σό­τε­ρο τη σο­βα­ρό­τη­τα και την αξιο­πι­στία τους, σε μία πο­λι­τι­κή Βαβέλ, η οποία έχει έναν μόνο κοινό τόπο, και αυτός είναι η κα­ταγ­γε­λία της κυ­βέρ­νη­σης.

Για πα­ρά­δειγ­μα, θα έχου­με σή­με­ρα την ευ­και­ρία να επι­κυ­ρώ­σου­με την ανα­νέ­ω­ση της θη­τεί­ας του Γιάν­νη Στουρ­νά­ρα στην Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος. Το ΠΑΣΟΚ χθες δεν υπερ­ψή­φι­σε, κι όμως ήταν το ίδιο το οποίο συμ­με­τέ­χο­ντας σε μία κυ­βέρ­νη­ση τον είχε το­πο­θε­τή­σει στη θέση αυτή.

Είναι ένα πρό­σω­πο το οποίο έχει εμπει­ρία, έχει διε­θνή απο­δο­χή, βο­ή­θη­σε την Ελ­λά­δα να μεί­νει στο ευρώ, έγινε μά­λι­στα και το ίδιο στό­χος μίας σκευω­ρί­ας, της σκευω­ρί­ας Novartis, δίπλα σε στε­λέ­χη της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, δίπλα σε στε­λέ­χη του ΠΑΣΟΚ.

Πρό­κει­ται, πράγ­μα­τι, για φαι­νό­με­να ανα­ντί­στοι­χα, θα έλεγα, της κρι­σι­μό­τη­τας των και­ρών, γι’ αυτό και η δική μας απά­ντη­ση δεν μπο­ρεί να είναι άλλη και πρέ­πει να είναι διπλή: να εξα­κο­λου­θού­με να στη­ρί­ζου­με τα ει­σο­δή­μα­τα απέ­να­ντι σε έκτα­κτες κρί­σεις και, βέ­βαια, να προ­ω­θού­με τις με­γά­λες αλ­λα­γές οι οποί­ες προ­ω­θούν την πο­ρεία προ­ό­δου της πα­τρί­δας μας.

Έτσι, και σε συ­νεν­νό­η­ση με το Υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών, θα πα­ρα­τεί­νου­με την επι­δό­τη­ση του diesel στο δί­κτυο με 15 λεπτά. Είναι μία πα­ρέμ­βα­ση που προ­βλέ­πε­ται ότι θα κρα­τή­σει το πε­τρέ­λαιο κί­νη­σης φθη­νό­τε­ρο κατά 30 λεπτά σε σχέση με αυτό που ήταν τον Μάρ­τιο.

Ενώ θα πρέ­πει να θυ­μί­σου­με ότι έχου­με ήδη απο­φα­σί­σει και θα κα­τα­βλη­θεί στα τέλη Ιου­νί­ου η εφά­παξ ενί­σχυ­ση των οι­κο­γε­νειών, ύψους 150 ευρώ για κάθε παιδί, χωρίς μά­λι­στα καμία ει­δι­κή αί­τη­ση και με βάση πολύ διευ­ρυ­μέ­να ει­σο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια, τα οποία κα­λύ­πτουν άνω του 80% των νοι­κο­κυ­ριών της επι­κρά­τειας. Σχε­δόν ένα εκα­τομ­μύ­ριο οι­κο­γέ­νειες με παι­διά θα ωφε­λη­θούν από το μέτρο αυτό.

Αξί­ζει να θυ­μί­σου­με ότι, μέχρι στιγ­μής, τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυ­βέρ­νη­ση για να αντι­με­τω­πί­σει την ενερ­γεια­κή κρίση ξε­περ­νούν τα 800 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Είναι, όμως, το απο­τέ­λε­σμα μιας συ­νε­τής πο­λι­τι­κής που με­τα­φρά­ζει το πλε­ό­να­σμα της οι­κο­νο­μί­ας σε ένα συ­νε­χές μέ­ρι­σμα προς την κοι­νω­νία. Προ­φα­νώς όχι αυτό το οποίο θα θέ­λα­με, αλλά σί­γου­ρα αυτό το οποίο μπο­ρού­με.

Βα­δί­ζο­ντας, όμως, σε έναν δρόμο που θα επι­τρέ­πει η φρο­ντί­δα για την βελ­τί­ω­ση της κα­θη­με­ρι­νής ζωής να μπο­ρεί να γί­νε­ται ολο­έ­να και με­γα­λύ­τε­ρη. Και, νο­μί­ζω, είναι ένας δρό­μος στα­θε­ρό­τη­τας και σι­γου­ριάς, τη ση­μα­σία των οποί­ων είμαι βέ­βαιος ότι αντι­λαμ­βά­νο­νται και οι πο­λί­τες εν μέσω τόσης αβε­βαιό­τη­τας γύρω μας.

Θα έλεγα ότι αυτό ήταν και το πολύ εν­δια­φέ­ρον μή­νυ­μα το οποίο εκ­πέμ­φθη­κε και από τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στην Κύπρο. Ξέρω ότι αρ­κε­τά από τα στε­λέ­χη μας βρέ­θη­καν στη Με­γα­λό­νη­σο για να στη­ρί­ξουν το αδελ­φό κόμμα, τον Δη­μο­κρα­τι­κό Συ­να­γερ­μό.

Και εκεί εκ­δη­λώ­θη­καν πολ­λές, θα έλεγα, από­πει­ρες λαϊ­κι­σμού, δήθεν αντι­συ­στη­μι­σμού, γκά­λοπ τα οποία προ­έ­βλε­παν τον πο­λυ­κερ­μα­τι­σμό, τη δρα­μα­τι­κή πτώση των πα­ρα­δο­σια­κών πο­λι­τι­κών δυ­νά­με­ων. Τε­λι­κά, όμως, οι πο­λί­τες, οι ψη­φο­φό­ροι της Κύ­πρου είχαν άλλη άποψη.

Νο­μί­ζω ότι, βλέ­πο­ντας από κοντά και τη συ­νο­λι­κή αστά­θεια του διε­θνούς πε­ρι­βάλ­λο­ντος, εμπι­στεύ­θη­καν για ακόμη μια φορά τον Δη­μο­κρα­τι­κό Συ­να­γερ­μό, πε­ριο­ρί­ζο­ντας σε πολύ χα­μη­λό­τε­ρα πο­σο­στά από τα προ­βλε­πό­με­να τους κάθε λογής δη­μα­γω­γούς.

Ερ­χό­μα­στε τώρα στα δικά μας και στην πολύ πλού­σια ατζέ­ντα του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου. Να ξε­κι­νή­σω με το νο­μο­σχέ­διο του Υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας για την αρχή της ίσης αμοι­βής για ίση ερ­γα­σία. Είναι μία αρχή που ναι μεν κα­το­χυ­ρώ­νε­ται και συ­νταγ­μα­τι­κά και ευ­ρω­παϊ­κά, όμως υπάρ­χει ακόμα μι­σθο­λο­γι­κό χάσμα, το οποίο είναι υπαρ­κτό και στη χώρα μας, όπως είναι υπαρ­κτό και στην Ευ­ρώ­πη. Είναι ένα κενό το οποίο πρέ­πει πια ορι­στι­κά να εξα­λει­φθεί.

Στο εξής λοι­πόν -θα μας τα πει πιο ανα­λυ­τι­κά η Νίκη- οι ερ­γο­δό­τες θα πρέ­πει να γνω­στο­ποιούν τις απο­λα­βές για κάθε θέση, χωρίς να ζη­τούν συ­γκε­κρι­μέ­να γυ­ναί­κα ή άντρα υπο­ψή­φιο, παρά μόνο να προσ­διο­ρί­ζουν τα προ­σό­ντα τα οποία απαι­τού­νται.

Ταυ­τό­χρο­να, επι­χει­ρή­σεις με πάνω από 100 απα­σχο­λού­με­νους, όπως και δη­μό­σιοι φο­ρείς, θα κα­τα­θέ­τουν τα­κτι­κά στοι­χεία για τυχόν δια­φο­ρές στις αμοι­βές με­τα­ξύ των δύο φύλων, και αν υπάρ­χουν αδι­καιο­λό­γη­τες απο­κλί­σεις, θα πρέ­πει να ανα­προ­σαρ­μό­ζουν τη μι­σθο­λο­γι­κή τους δομή.

Και κάτι ακόμα, το οποίο δεν αφορά μόνο το Υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας αλλά αφορά και το Υπουρ­γείο Υγεί­ας: στο ίδιο νο­μο­σχέ­διο η πρό­θε­ση της κυ­βέρ­νη­σης είναι να πε­ρι­λά­βει την έντα­ξη όλων των νο­ση­λευ­τών, των οδη­γών των πλη­ρω­μά­των των ασθε­νο­φό­ρων, του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, στην κα­τη­γο­ρία των βα­ρέ­ων και αν­θυ­γιει­νών επαγ­γελ­μά­των. Κάτι το οποίο ση­μαί­νει προ­φα­νή οφέλη ως προς τη συ­ντα­ξιο­δό­τη­ση τους.

Είναι ένα, νο­μί­ζω, αί­τη­μα πολ­λών ετών, δε­κα­ε­τιών, το οποίο θα υλο­ποι­ή­σει αυτή η κυ­βέρ­νη­ση και νο­μί­ζω ακόμα μια δέ­σμευ­ση που θα μπο­ρού­με, αφού το έχου­με νο­μο­θε­τή­σει, να πούμε ότι «το εί­πα­με και το κά­νου­με».

Το επό­με­νο θέμα μας είναι η Κοινή Αγρο­τι­κή Πο­λι­τι­κή 2028 – 2034. Έχω ζη­τή­σει από τον υπουρ­γό Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης να μας κάνει μια πα­ρου­σί­α­ση, με­τα­φέ­ρο­ντάς μας και την ευ­ρω­παϊ­κή του εμπει­ρία για το πώς προ­δια­γρά­φο­νται δια­πραγ­μα­τεύ­σεις οι οποί­ες θα είναι εκ των πραγ­μά­των σύν­θε­τες.

Για ένα πράγ­μα νο­μί­ζω ότι εί­μα­στε απο­λύ­τως βέ­βαιοι -νο­μί­ζω ότι εδώ εκ­φρά­ζω και τις από­ψεις της πλειο­ψη­φί­ας των ευ­ρω­παϊ­κών χωρών-, ότι δεν πρό­κει­ται να δε­χθού­με πε­ρι­κο­πή των πόρων, ούτε όσον αφορά την Κοινή Αγρο­τι­κή Πο­λι­τι­κή ούτε όσον αφορά τις πο­λι­τι­κές Συ­νο­χής και ούτε, προ­φα­νώς, κά­ποια ανα­κα­τα­νο­μή που θα εντεί­νει τις ανι­σό­τη­τες με­τα­ξύ των κρα­τών μελών.

Θέ­λου­με απλο­ποί­η­ση των κα­νό­νων χρη­μα­το­δό­τη­σης, θέ­λου­με ευ­ε­λι­ξία με βάση τις εθνι­κές ιδιαι­τε­ρό­τη­τες. Νο­μί­ζω ότι και τα θέ­μα­τα αυτά ανα­δει­κνύ­ουν από τώρα την τε­ρά­στια ση­μα­σία της ελ­λη­νι­κής προ­ε­δρί­ας στην Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, η οποία θυ­μί­ζω ότι ξε­κι­νά τον Ιού­λιο του 2027 και, κατά πάσα πι­θα­νό­τη­τα, κα­νο­νι­στι­κά θα κλη­θεί να αντι­με­τω­πί­σει πάρα πολ­λές από τις εκ­κρε­μό­τη­τες οι οποί­ες θα αφο­ρούν την ορι­στι­κο­ποί­η­ση του νέου ευ­ρω­παϊ­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού.

Μια ξε­χω­ρι­στή ανα­φο­ρά στο νέο πλαί­σιο του Υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης για τη διευ­κό­λυν­ση των ξένων άμε­σων επεν­δύ­σε­ων, με ει­δι­κά κί­νη­τρα για στρα­τη­γι­κούς το­μείς: τη βιο­μη­χα­νία, την έρευ­να, την άμυνα, την υγεία.

Θέ­λου­με επεν­δύ­σεις με υψηλή προ­στι­θέ­με­νη αξία, με ποιο­τι­κή τε­χνο­γνω­σία, με με­τα­φο­ρά τε­χνο­γνω­σί­ας. Έχου­με ήδη κάνει ένα ση­μα­ντι­κό βήμα: έχου­με μειώ­σει το επεν­δυ­τι­κό κενό με την Ευ­ρώ­πη άνω του 50%. Υπάρ­χει ακόμα δρό­μος να δια­νύ­σου­με και γι’ αυτό η διαρ­κής προ­σέλ­κυ­ση ποιο­τι­κών επεν­δύ­σε­ων βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο της οι­κο­νο­μι­κής αλλά και της ανα­πτυ­ξια­κής μας πο­λι­τι­κής.

Θα υπάρ­χει, βέ­βαια, και η τα­κτι­κή πα­ρου­σί­α­ση πια από τον Ανα­πλη­ρω­τή Υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών για την πρό­ο­δο του Τα­μεί­ου Ανά­καμ­ψης. Μπαί­νου­με πια για τα καλά στην τε­λι­κή ευ­θεία. Είναι μια ευ­και­ρία, κυ­ρί­ες και κύ­ριοι Υπουρ­γοί, ο κα­θέ­νας ξε­χω­ρι­στά να προ­βάλ­λει το ση­μα­ντι­κό έργο το οποίο έχει επι­τευ­χθεί, ως απο­τέ­λε­σμα της χρη­μα­το­δό­τη­σης του Τα­μεί­ου Ανά­καμ­ψης.

Είναι πολλά τα οφέλη για την ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία, και σε πολλά δια­φο­ρε­τι­κά επί­πε­δα, τα οποία αξί­ζουν να προ­βλη­θούν. Και βέ­βαια, έχω ζη­τή­σει και από τα συ­ναρ­μό­δια Υπουρ­γεία, με την ολο­κλή­ρω­ση του Τα­μεί­ου Ανά­καμ­ψης, να κά­νουν μία συ­νο­λι­κή απο­τί­μη­ση του οφέ­λους για την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία. Νο­μί­ζω ότι θα είναι και ο κα­λύ­τε­ρος τρό­πος να απο­δεί­ξου­με ότι τε­λι­κά αυτή η πολύ ση­μα­ντι­κή πρό­σθε­τη χρη­μα­το­δό­τη­ση που έλαβε η ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία επ’ αφορ­μή της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης του Covid, τε­λι­κά αξιο­ποι­ή­θη­κε προς όφε­λος της κοι­νω­νί­ας και όλων των Ελ­λή­νων πο­λι­τών.

Έχου­με ακόμα μία πρω­το­βου­λία, από το Υπουρ­γείο Δι­καιο­σύ­νης, που εν­σω­μα­τώ­νει και διευ­ρύ­νει όλες τις δυ­να­τό­τη­τες του εξω­δι­κα­στι­κού συμ­βι­βα­σμού. Είναι προ­βλέ­ψεις που αφο­ρούν εκα­τομ­μύ­ρια πο­λί­τες.

Και έχου­με, βέ­βαια, και την υιο­θέ­τη­ση του Κα­νο­νι­σμού του ΑΙ, του ΑΙ Act, που αφορά την τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη, ένα σύν­θε­το νο­μο­θέ­τη­μα το οποίο κα­λεί­ται να ισορ­ρο­πή­σει ανά­με­σα στα προ­φα­νή οφέλη της τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης, αλλά και στην προ­στα­σία και στους κα­νό­νες που θα πρέ­πει να διέ­πουν τη χρήση της και θα δια­σφα­λί­ζουν τα δι­καιώ­μα­τα όλων από την κακή χρήση της τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης.

Να θυ­μί­σω ότι η Ελ­λά­δα είναι μια από τις πρώ­τες χώρες που δια­θέ­τει μία Εθνι­κή Στρα­τη­γι­κή για την τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη. Θέλω να το­νί­σω ότι ήδη αξιο­ποιού­με την τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη σε πολλά δια­φο­ρε­τι­κά επί­πε­δα και θέλω να θυ­μί­σω αυτό το οποίο είχα πει και σε προη­γού­με­νο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο: το θεωρώ απα­ραί­τη­το ο κα­θέ­νας και η κα­θε­μία από εσάς να έχετε έναν του­λά­χι­στον σύμ­βου­λο ο οποί­ος θα ασχο­λεί­ται απο­κλει­στι­κά με θέ­μα­τα τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης, διότι είναι μία ορι­ζό­ντια τε­χνο­λο­γι­κή επα­νά­στα­ση, η οποία μπο­ρεί να εφαρ­μο­στεί σε όλα τα πεδία άσκη­σης δη­μό­σιας πο­λι­τι­κής.

Ανα­μέ­νου­με, αγα­πη­τέ Δη­μή­τρη, και τα εγκαί­νια στο Λαύ­ριο του νέου υπε­ρυ­πο­λο­γι­στή, του «Δαί­δα­λου», που και αυτός χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το Τα­μείο Ανά­καμ­ψης. Νο­μί­ζω ότι είναι μία πολύ ση­μα­ντι­κή υπο­λο­γι­στι­κή προ­σθή­κη στις δυ­να­τό­τη­τες και του ελ­λη­νι­κού Δη­μο­σί­ου, αλλά και των ελ­λη­νι­κών startup επι­χει­ρή­σε­ων.

Δεν θα επε­κτα­θώ πε­ρισ­σό­τε­ρο. Θα πω μόνο, γιατί αξί­ζει να το ανα­φέ­ρου­με, ότι σή­με­ρα κα­τα­τί­θε­ται στη Βουλή το νο­μο­σχέ­διο για το άσυλο, το οποίο έχει συ­ζη­τη­θεί πολ­λές φορές. Ο υπουρ­γός Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης με άλλη ιδιό­τη­τα είχε παί­ξει έναν κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο στο να πε­τύ­χου­με αυτή την πολύ ση­μα­ντι­κή συμ­φω­νία.

Έχει δια­τά­ξεις οι οποί­ες είναι καλό να τις γνω­ρί­ζου­με όλοι, ως προς την τα­χύ­τε­ρη δια­δι­κα­σία απο­νο­μής ασύ­λου, τη γρή­γο­ρη έκ­δο­ση απο­φά­σε­ων απόρ­ρι­ψης, τη διεύ­ρυν­ση της δυ­να­τό­τη­τας διοι­κη­τι­κής κρά­τη­σης σε πε­ρι­πτώ­σεις που η διοί­κη­ση το κρί­νει αυτό απα­ραί­τη­το έως ότου εκ­δο­θεί μία από­φα­ση ασύ­λου, με τη δη­μιουρ­γία return hubs, δομών επι­στρο­φής σε τρί­τες χώρες.

Είναι μία σειρά από πολύ ση­μα­ντι­κές πα­ρεμ­βά­σεις, οι οποί­ες πρέ­πει να νο­μο­θε­τη­θούν, διότι το νέο Σύμ­φω­νο για το άσυλο τί­θε­ται σε ισχύ την 12η Ιου­νί­ου του 2026».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.