Ρεπορτάζ

Ελεγκτικό Συνέδριο: Ερευνα σε δημόσια έργα στην Ρόδο με επίκεντρο το έργο ύδρευσης στον Αρχάγγελο!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα σε δημόσια έργα που ολοκληρώθηκαν από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, ιδιαίτερης σημασίας και κόστους και στην κατάσταση αυτών σήμερα ως και την συντήρηση τους.

Ο επίτροπος έχει αποστείλει αρμοδίως έγγραφα με τα οποία ζητεί να του γνωστοποιηθούν στοιχεία για να διενεργήσει έλεγχο παγίων έργων κατόπιν εντολής του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ άλλων σε δύο έργα στον Αρχάγγελο και συγκεκριμένα στο διαβόητο έργο ύδρευσης που δεν άντεξε 10 χρόνια και στο παλαιοντολογικό μουσείο που δεν λειτούργησε ενώ θα ερευνηθεί δεόντως και η εργολαβία και η κατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου της Καλλιθέας.
Η προστασία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε δημόσιους φορείς, όπως οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιβάλλει τη θέσπιση ειδικών διαδικασιών καταγραφής και προφύλαξής τους.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο μέσω των Υπηρεσιών Επιτρόπων ερευνά ειδικότερα αν οι δημόσιοι φορείς προβαίνουν στις αναγκαίες νομικές ή υλικές ενέργειες για τη διαφύλαξη των παγίων τους.
Η προστασία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων του είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημοσίου φορέα. Καθώς όμως η δημόσια περιουσία δεν ανήκει σε ιδιώτη, που, κατά τεκμήριο, ξέρει και μπορεί να προστατεύει ό,τι του ανήκει, αλλά σε έναν απρόσωπο δημόσιο φορέα, που μάλιστα δεν επιβιώνει όπως μια ιδιωτική επιχείρηση από την κερδοφορία των περιουσιακών του στοιχείων, η προστασία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε δημόσιους φορείς, όπως οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιβάλλει τη θέσπιση ειδικών διαδικασιών καταγραφής και προφύλαξής τους.
Η περίπτωση του έργου ύδρευσης στον Αρχάγγελο είναι χαρακτηριστική.
Hταν 14 Αυγούστου του 2010 όταν την επικαιρότητα είχε απασχολήσει η πρόταση γάμου που έκανε μπροστά σε 3.000 θεατές στον Αρχάγγελο ο γνωστός τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος στην αγαπημένη του Υβόννη.
Μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη τόσο στον Αντώνη Ρέμο όσο και στην Υβόννη Μπόζνιακ, όταν, όπως έγραφαν τότε οι lifestyle ιστοσελίδες, στην κεντρική πλατεία του Αρχαγγέλου στη Ρόδο ο Αντώνης Ρέμος με μια αγκαλιά λουλούδια έκανε πρόταση γάμου από μικροφώνου στην αγαπημένη του, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κόσμου που είχε κατακλύσει τον χώρο.
Η συγκεκριμένη ημέρα είχε όμως χαρακτηριστεί «ιστορική» για τον δήμο Αρχαγγέλου όχι για τη συγκεκριμένη πρόταση γάμου αλλά για το ό,τι η συναυλία είχε γίνει για να εορταστούν τα εγκαίνια του έργου της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης.
Επρόκειτο για έργο ζωής για όλους τους κατοίκους της περιοχής και ένα μεγάλο στοίχημα, που κερδήθηκε για το δήμο Αρχαγγέλου, μετά από πολλούς και επώδυνους αγώνες.
Στο έργο, που ήταν η πιο σημαντική υποδομή στον Αρχάγγελο, αναφέρθηκε τότε σε διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο δήμαρχος Αρχαγγέλου κ. Αλέκος Παπουράς.
Με φωτογραφικό υλικό το οποίο έδειχνε πως οι κάτοικοι του δήμου Αρχαγγέλου για χρόνια έπιναν νερό από σκουριασμένους σωλήνες που περνούσαν και μέσα από λύματα, απέδειξε πόσο σημαντικό ήταν το έργο αυτό, πρωτίστως, για την υγεία των πολιτών.
“Καταλαβαίνετε τι σημαίνει στους χαλεπούς καιρούς της οικονομίας μας, να ολοκληρώνεται ένα έργο που κόστισε 12 εκατομμύρια ευρώ και εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, προκειμένου να είναι δυνατή η υλοποίησή του”, είπε ο κ. Παπουράς κάνοντας και ιστορική αναδρομή σε όσα προηγήθηκαν της υλοποίησης του μεγάλου έργου ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 80, όταν έκανε την εμφάνισή της στο δήμο Αρχαγγέλου η ασθένεια της ηπατίτιδας.
Τότε ήταν υπουργός Υγείας ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς που με παρότρυνση του αείμνηστου καθηγητή καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινού έστειλε κλιμάκιο επιστημόνων, για να ερευνήσουν την έκταση που είχε πάρει τότε η νόσος.
Τελικώς ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Πάχτας εξασφάλισε τη χρηματοδότησή του και τελικώς το έργο υλοποιήθηκε.
48 χιλιόμετρα, δικτύου ύδρευσης δύο δεξαμενές χωρητικότητας 1.100 κυβικών και 40 χιλιόμετρα αποχετευτικού δικτύου με 3.200 τ.μ. όμβρια και 2.500 συνδέσεις εγκαινιάσθηκαν το 2010.
To διαβόητο αυτό έργο ύδρευσης δεν άντεξε όμως 10 χρόνια….
Πρέπει να είναι και το μόνο έργο ύδρευσης παγκοσμίως που ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε και παρελήφθη αφού δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για να διαπιστωθεί, πλέον, από την νέα διοίκηση της ΔΕΥΑ Ρόδου, όπως δήλωσε δημοσίως ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης κ. Γιώργος Υψηλάντης ότι «αποτελεί μνημείο κακοτεχνίας και όχι μόνο και έκτοτε έχει στοιχίσει στη ΔΕΥΑΡ πακτωλό χρημάτων για την καθημερινή συντήρηση και επισκευή των βλαβών του, έχει στοιχίσει άπειρες ποσότητες πόσιμου νερού που χάνονται στο πουθενά, έχει στοιχίσει απίστευτες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που σπαταλιέται άσκοπα και τέλος έχει στοιχίσει στους Αρχαγγελίτες απίστευτη ταλαιπωρία και λειψυδρία, χρόνια τώρα.
Η αντικατάστασή του είναι μονόδρομος».
Από επίσημα στοιχεία προκύπτει ειδικότερα ότι για το συγκεκριμένο έργο παράγονται και στέλνονται καθημερινά στις δεξαμενές Αρχαγγέλου περίπου 6.000 μ3 νερού κι απ’ αυτά τιμολογούνται (καταγράφονται στα υδρόμετρα) περίπου 1.200 μ3. Δηλαδή το 80% σχεδόν του παραγόμενου νερού χάνεται σε διαρροές, θραύσεις αγωγών ή νεροκλοπή. Αδιανόητο!
Κάθε μέρα επισκευάζονται 4-5 βλάβες, δηλαδή έχουν ξοδευτεί, ήδη, όλα αυτά τα χρόνια, πιο πολλά απ’ όσα θα ξοδέψει η επιχείρηση για να αλλάξει όλο το δίκτυο.
Τα ψηλά σημεία του χωριού δεν είχαν νερό, σχεδόν ποτέ.
Η «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Κοινότητας Αρχαγγέλου Δήμου Ρόδου» με προϋπολογισμό 4.450.000,00 χωρίς τον ΦΠΑ, είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου