Ρεπορτάζ

Η «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – VAST-MAKE I.K.E.» επικρατέστερος ανάδοχος του έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στον Αρχάγγελο

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ρόδου εγκρίθηκε το υπ’ αριθμ. 15163/2021 πρακτικό του διαγωνισμού «Αντικατάσταση Δικτύου Υδρευσης της Κοινότητας Αρχαγγέλου» συνολικού προϋπολογισμού 4.450.000 € πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ και επειδή ο μέσος όρος των εκπτώσεων είναι 26,64 % απαιτεί από την Ένωση Ο.Φ. «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – VAST-MAKE I.K.E.» την αιτιολόγηση της χαμηλής προσφοράς της πριν ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος της δημοπρασίας.
Η αιτιολόγηση θα κατατεθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 εργάσιμων ημερών από την σχετική πρόσκληση.
Στον διαγωνισμό που διεξήχθη συμμετείχαν ειδικότερα οι ακόλουθες εργοληπτικές επιχειρήσεις:
1 ΠΙ ΕΝΤ ΣΙ ΝΤΙΒΕΛΟΠΜΕΝΤ ΤΕΧΝΙΚΗ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. “P & C DEVELOPMENT S.A.”
2 “Ν.& Κ. ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” με δ.τ. “ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.”
3 ΤΕΔΡΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕ δ.τ. TEDRA
4 Ένωση Ο.Φ. «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – VAST-MAKE I.K.E.»
5 ΛΕΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. “ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ ΑΤΕ”
6 ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
7 ΕΡΓΩΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ
Θυμίζουμε ότι το έργο αφορά σε αντικατάσταση άλλου που παρά τις βραδύγδουπες ανακοινώσεις και τα πολυτελή εγκαίνια του από τον τραγουδιστή Αντώνη Ρέμο την 14η Αυγούστου του 2010, δεν «άντεξε» 10 έτη!!
Οι κάτοικοι του δήμου Αρχαγγέλου για χρόνια έπιναν νερό από σκουριασμένους σωλήνες που περνούσαν και μέσα από λύματα.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80, όέκανε την εμφάνισή της στον δήμο Αρχαγγέλου η ασθένεια της ηπατίτιδας. Τότε ήταν υπουργός Υγείας ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς που με παρότρυνση του αείμνηστου καθηγητή καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινού έστειλε κλιμάκιο επιστημόνων, για να ερευνήσουν την έκταση που είχε πάρει τότε η νόσος.
Τελικώς, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Πάχτας εξασφάλισε τη χρηματοδότησή του και τελικώς το έργο υλοποιήθηκε.
48 χιλιόμετρα, δικτύου ύδρευσης δύο δεξαμενές χωρητικότητας 1.100 κυβικών και 40 χιλιόμετρα αποχετευτικού δικτύου με 3.200 τ.μ. όμβρια και 2.500 συνδέσεις εγκαινιάσθηκαν το 2010.
To διαβόητο αυτό έργο ύδρευσης δεν άντεξε όμως 10 χρόνια….
Πρέπει να είναι και το μόνο έργο ύδρευσης παγκοσμίως που ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε και παρελήφθη αφού δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για να διαπιστωθεί, πλέον, από τη νέα διοίκηση της ΔΕΥΑ Ρόδου, όπως δήλωσε δημοσίως ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης κ. Γιώργος Υψηλάντης ότι «αποτελεί μνημείο κακοτεχνίας, και όχι μόνο, και έκτοτε έχει στοιχίσει στη ΔΕΥΑΡ πακτωλό χρημάτων για την καθημερινή συντήρηση και επισκευή των βλαβών του, έχει στοιχίσει άπειρες ποσότητες πόσιμου νερού που χάνονται στο πουθενά, έχει στοιχίσει απίστευτες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που σπαταλιέται άσκοπα και τέλος έχει στοιχίσει στους Αρχαγγελίτες απίστευτη ταλαιπωρία και λειψυδρία, χρόνια τώρα.
Από επίσημα στοιχεία προκύπτει ειδικότερα ότι για το συγκεκριμένο έργο παράγονται και στέλνονται καθημερινά στις δεξαμενές Αρχαγγέλου περίπου 6.000 μ3 νερού κι απ’ αυτά τιμολογούνται (καταγράφονται στα υδρόμετρα) περίπου 1.200 μ3. Δηλαδή το 80% σχεδόν του παραγόμενου νερού χάνεται σε διαρροές, θραύσεις αγωγών ή νεροκλοπή. Αδιανόητο!
Κάθε μέρα επισκευάζονται 4-5 βλάβες, δηλαδή έχουν ξοδευτεί, ήδη, όλα αυτά τα χρόνια, πιο πολλά απ’ όσα θα ξοδέψει η επιχείρηση για να αλλάξει όλο το δίκτυο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου