Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Πάππου: «Ζήτημα επιβίωσης η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έθεσε εκ νέου τις προτάσεις για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας στα νησιά μας

Την επιτακτική ανάγκη της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, προτείνοντας μάλιστα την επέκταση του μέτρου και σε άλλες περιοχές με παρόμοια γεωγραφικά χαρακτηριστικά, έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.κ. Αδωνι Γεωργιάδη και Χάρη Θεοχάρη, στο πλαίσιο της κατάθεσης προτάσεων για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία του Covid-19.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και με την συμμετοχή προέδρων των Επιμελητηρίων της χώρας, ο κ. Γιάννης Πάππου έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών, τονίζοντας ότι πρόκειται για καίριας σημασίας απόφαση, που αφορά στην επιβίωση των νησιών.

«Για να καταστεί ελκυστικό και ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν και να τονωθεί η οικονομία των νησιών, είναι απαραίτητο να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και η μείωση της φορολογίας να μην αφορά μόνο την φετινή τουριστική περίοδο», ανέφερε στον κ. Χάρη Θεοχάρη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, καταθέτοντας μάλιστα την καινοτόμο πρόταση το μέτρο των μειωμένων συντελεστών, όχι μόνο να επανέλθει όπου ίσχυε αλλά να επεκταθεί και σε περιοχές που έχουν τις ίδιες ανάγκες οι οποίες προκύπτουν εκ της γεωγραφικής τους θέσης.

«Είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι για τα Δωδεκάνησα, και κυρίως για τα πολλά μικρά νησιά του νομού που η μόνη πηγή εσόδων προέρχεται αποκλειστικά από τον τουρισμό, δεν τίθεται μόνο θέμα προσαρμογής στην επόμενη ημέρα αλλά θέμα επιβίωσης. Αν τα νησιά μας δεν καταφέρουν να καταστούν ανταγωνιστικά, απέναντι σε προορισμούς ανταγωνιστικών χωρών που ήδη κερδίζουν έδαφος λόγω χαμηλότερης φορολογίας, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, που έχει επικρατήσει στην περιοχή μας, επιβάλλει την αναθεώρηση της φορολόγησης όλου του τουριστικού πακέτου, προϊόντων και υπηρεσιών», ανέφερε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Γιάννης Πάππου.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ζήτησε την στήριξη των καταστημάτων εποχικής λειτουργίας όπως είναι τα εποχικά μίνι-μάρκετ, παντοπωλεία και καταστήματα τουριστικών ειδών τα οποία παραμένουν κλειστά λόγω μη ύπαρξης αντικειμένου. Όπως εξήγησε, το πρόβλημα το δημιουργεί ο συσχετισμός του ΚΑΔ με σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ που λειτουργούν σε δωδεκάμηνη βάση. Η επαναλειτουργία πολλών εποχικών καταστημάτων είναι αβέβαιη διότι βρίσκονται είτε σε απομακρυσμένες περιοχές είτε εντός ξενοδοχειακών μονάδων που πιθανόν να μην επαναλειτουργήσουν γι αυτό και είναι απαραίτητη η οικονομική τους στήριξη, καθώς πρόκειται κατά κανόνα για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, η παράλειψή των οποίων από τα μέτρα στήριξης είναι άδικη και το πιθανό κλείσιμό τους θα έχει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Κατά την ενημέρωση του υπουργού Τουρισμού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει στα νησιά μας η κατάταξή τους στη χαμηλότερη βαθμίδα ασφαλείας για διακοπές στην μετά κορωνοϊό εποχή, γεγονός που αναπόφευκτα θα λειτουργήσει αρνητικά ως προς την προσέλκυση επισκεπτών, γι αυτό και ζήτησε την επαναξιολόγησή τους, αφού προηγουμένως ενισχυθούν οι υποδομές υγείας, βάσει των οποίων γίνεται η κατηγοριοποίηση. Μάλιστα, ο κ. Πάππου, υπογράμμισε στον κ. Θεοχάρη, ότι μεγάλοι tour operators έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους, για τις χαμηλές βαθμίδες ασφαλείας στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου καθώς λειτουργούν αποτρεπτικά για τις κρατήσεις ακόμα και επαναλαμβανόμενων επισκεπτών.

Το ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών και της ανάγκης να μειωθεί η φορολογία στα νησιά, σε προϊόντα και υπηρεσίες, κυριάρχησε στην τηλεδιάσκεψη του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη, καθιστώντας σαφές πως πρόκειται για πολιτική απόφαση που θα δώσει προοπτική επιβίωσης στη νησιωτική μας Ελλάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου