Εκτεταμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των παιδικών χαρών των Δήμων και την εναρμόνισή τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, δεδομένου ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία καθιστά απαγορευτική για τις τοπικές αρχές την ανάληψη του κόστους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, έχουν ετοιμαστεί μελέτες και φάκελοι για 44 παιδικές χαρές σε όλο το νησί, προκειμένου να υποβληθούν αμέσως μόλις ανοίξει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, τον Ιούλιο.
Σε πρώτη φάση οι Δήμοι καλούνται να υποβάλουν τεχνικά δελτία για την καταγραφή των αναγκών τους, μέχρι τις 31 Μαΐου.
Στη Ρόδο, στα τελευταία χρόνια, οι παιδικές χαρές έχουν μειωθεί και είναι ελάχιστες πλέον οι επιλογές των γονιών, που για  να καλύψουν την ανάγκη των παιδιών τους για ψυχαγωγία θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιωτικούς πολυχώρους βάζοντας το χέρι στην τσέπη, αν εξαιρέσει κανείς την παιδική χαρά που βρίσκεται στην περιοχή της Ανάληψης και που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας ολόκληρης πόλης!
Να σημειωθεί ότι από το 2014 έως σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών έχει χορηγήσει περίπου 395 «ειδικά σήματα καταλληλόλητας λειτουργίας» σε παιδικές χαρές ανά την επικράτεια. Ωστόσο, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από όλους τους συναρμόδιους φορείς, ΟΤΑ, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οικείες Επιτροπές Ελέγχου Παιδικών Χαρών (ΕΕΠΧ), καθώς και το υπουργείο, ο ρυθμός διάθεσης των σημάτων είναι χαμηλός και αυτό αποδίδεται στην ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία που μεσολάβησε τα τελευταία έτη.
Το υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αναψυχή όλων των πολιτών, που επισκέπτονται τις παιδικές χαρές και προάγοντας την ψυχαγωγία των νηπίων και των μικρών παιδιών, αλλά και της ευαίσθητης ηλικιακής ομάδας των προεφήβων και των εφήβων και αφουγκραζόμενο, παράλληλα, το αίτημα των ΟΤΑ για χρηματοδότηση, στέκεται αρωγός στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κατάλληλους και ασφαλείς χώρους παιχνιδιού, με τον εκσυγχρονισμό των παιδικών τους χαρών, εναρμονίζοντάς τες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Στο πνεύμα αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει την πρωτοβουλία εξεύρεσης πόρων και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ΟΤΑ να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση στην καταγραφή των αναγκών των παιδικών χαρών τους, προκειμένου σε δεύτερη φάση να διερευνηθεί η δυνατότητα εκπόνησης ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τις παιδικές χαρές, με γνώμονα την άμεση, νόμιμη και πιστοποιημένη λειτουργία τους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ