Ειδήσεις

Oι λεπτές ισορροπίες στην εξέγερση των δημάρχων-Στην πτέρυγα των “σκληρών” ο Χατζηδιάκος

Οι δήμαρχοι και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης επανήλθαν στο πολιτικό προσκήνιο με αφορμή την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ στην ΤτΕ για την κάλυψη έκτακτων ταμειακών αναγκών του ελληνικού κράτους.

Στον χώρο των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και κυρίως των δημάρχων καταγράφηκαν ομαδοποιήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα που άνοιξε η ΠΝΠ, όμως υπήρξε ένας κοινός παρονομαστής: η συντριπτική πλειοψηφία αντιτάχθηκε στην εφαρμογή της ΠΝΠ παρά τις διακυμάνσεις που επικράτησαν στο εσωτερικό της ΚΕΔΕ, υπερασπίζοντας το «αυτοδιοίκητο» των δήμων και την έννοια της «τοπικής» διοίκησης.

Οι «αυτοδιοικητικοί» διατηρούν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, ο οποίος πέραν των πολιτικών αντιθέσεων και της κομματικής τους προέλευσης υπακούει στην παράδοση που έχουν διαμορφώσει οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης κυρίως μετά τη μεταπολίτευση.
Οι «φυλές» των δημάρχων μπορεί να διαφοροποιούνται όσον αφορά την προσέγγιση της ΠΝΠ, αλλά όλοι όμως έχουν ταχθεί κατά της επιβολής της συγκεκριμένης λύσης, ακόμα και όσοι προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουν εκπαιδευτεί να ελίσσονται προκειμένου να αποφύγουν τις μετωπικές συγκρούσεις, ξέρουν πότε να ανεβάζουν τους τόνους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τις κακοτοπιές» σημειώνει στο «Εθνος της Κυριακής» παλαιός δήμαρχος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η μεγαλύτερη αγωνία των δημάρχων ήταν να μη θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη μη καταβολή μισθών και συντάξεων σε περίπτωση οικονομικού αδιεξόδου.
Oι λεπτές ισορροπίες στην εξέγερση των δημάρχων

Σκληρή ανακοίνωση
Ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί μια λύση κοινώς αποδεκτή για το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος τάχθηκε εξαρχής κατά της ΠΝΠ εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του. Ως παλαιός -πλέον- αυτοδιοικητικός, ο Γ. Πατούλης εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης αρχικά, αλλά παράλληλα κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την περασμένη Τετάρτη προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα και να δοθούν εξηγήσεις για την κυβερνητική απόφαση. Δεν δίστασε μάλιστα να συμφωνήσει με τον «διαχρονικό» αντίπαλο των δημάρχων, τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλο, όταν αυτός πρότεινε κοινές κινητοποιήσεις δημάρχων – εργαζομένων για την ΠΝΠ.

Οταν την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν θα συμπεριληφθούν τα ανταποδοτικά τέλη στα διαθέσιμα των δήμων έκανε λόγο για νίκη της λογικής και της Αυτοδιοίκησης. Ο Γ. Πατούλης διαθέτει σημαντική εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς διανύει την τρίτη θητεία του στη θέση του δημάρχου στον Δήμο Αμαρουσίου. Επίσης κατέχει και τη θέση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ομως ο Γ. Πατούλης έχει δημιουργήσει… οικογενειακή παράδοση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η σύζυγός του Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη έχει εκλεγεί πρώτη δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Πεύκης. Η σύζυγος του δημάρχου Αμαρουσίου, που έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα με τις στιλιστικές επιλογές της, έχει σταθεί στο πλευρό του συζύγου της στην πορεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντλώντας σημαντική εμπειρία στη διαχείριση των τοπικών θεμάτων.

ΟI «ΦΙΛΑ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΟΙ»
Αντιτάσσονται στη νομοθετική πράξη, αλλά δεν λένε «όχι»
Ο δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας, που έχει εκλεγεί με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, καυτηρίασε την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει τα αποθεματικά των ΟΤΑ χωρίς προηγούμενο διάλογο με τους αιρετούς. Ψήφισε λευκό στην ψηφοφορία της ΚΕΔΕ μαζί με τα άλλα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας να καταψηφίσει την πρόταση της ΚΕΔΕ.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο οποίος δεν συμμετέχει στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, σε δηλώσεις του είπε ότι θα δώσει τα διαθέσιμα του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδας αφού έχει παραστεί εθνική ανάγκη, καυτηριάζοντας την ενέργεια της κυβέρνησης να φέρει το θέμα στη Βουλή με ΠΝΠ.
Αντίστοιχα ο μοναδικός αιρετός στη χώρα που εμφανίζεται να συναινεί στη δέσμευση των αποθεματικών των ταμείων του δήμου του είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος έχει εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ.
Σε δημόσιες δηλώσεις του έχει τονίσει ότι εάν η κυβέρνηση θέλει τα χρήματα που έχει διαθέσιμα ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να τα πάρει, αναφέροντας ότι δεν έχει νόημα να οδηγηθεί η χώρα στα βράχια και ο Δήμος Καλαμάτας να κρατήσει τα 15 εκατ. ευρώ που έχει στα ταμεία του.

Η ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΩΝ «ΣΚΛΗΡΩΝ»
Θα επιμείνουν μέχρι τέλους να μη δοθεί ούτε ευρώ
Στην αντιμετώπιση της ΠΝΠ ξεχώρισε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ η πτέρυγα των «σκληρών» δημάρχων που υπερασπίστηκαν το αυτοδιοίκητο των δήμων και έκαναν λόγο για συνταγματική εκτροπή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα επιμείνουν μέχρι τέλους στην απόφαση να μη δοθεί ούτε ευρώ στην ΤτΕ προς εφαρμογήν της ΠΝΠ. Εχουν έναν ευρύ κύκλο επιρροής σε αυτοδιοικητικά στελέχη ανά την επικράτεια και έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες.
Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και μέλος της ΕΕ της ΚΕΔΕ, Απ. Κοιμήσης, με τη γνωστοποίηση της ΠΝΠ έκανε λόγο για «ωμή παραδοχή χρεοκοπίας της χώρας». Είναι από τα παλαιότερα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει διατελέσει μέλος του πάλαι ποτέ κραταιού «πράσινου» τομέα Αυτοδιοίκησης. Ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ΚΕΔΕ, όπου ηγείται της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα». Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ είχε πει στον Δ. Μάρδα: «Αν η χώρα πάει σε χρεοκοπία να μας το πείτε να σας δώσουμε τα ασημικά».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό πυκνώνει τις παρεμβάσεις του. Από τη Βιέννη όπου βρισκόταν τις κρίσιμες ημέρες αναφερόμενος στην ΠΝΠ έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή» και ενημέρωσε σχετικά τους δημάρχους των πρωτευουσών της ΕΕ σε συνέδριο όπου παρευρέθηκε. Εξίσου «σκληρός» εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Αργους – Μυκηνών και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Αργολίδας Δ. Καμπόσος, ο οποίος στην τοποθέτησή του στην ΚΕΔΕ συνέδεσε τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου με την κατάθεση της ΠΝΠ λέγοντας ότι η Αυτοδιοίκηση καταργείται σε μια συμβολική μέρα. Στην πτέρυγα των «σκληρών» ανήκουν ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού Ν. Σαράντης και ο δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος.

ΟΙ «ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ»
Στάση αναμονής μέχρι την εφαρμογή του νόμου
Παρά το γεγονός ότι υπερψήφισαν την πρόταση της ΚΕΔΕ να μη μεταφερθούν τα διαθέσιμα των ΟΤΑ στην ΤτΕ όπως προβλέπει η ΠΝΠ, μια ομάδα δημάρχων εμφανίστηκε πιο διαλλακτική όσον αφορά την εφαρμογή της στον βαθμό που θα γίνει νόμος του κράτους.
Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης κατέθεσε ενστάσεις σχετικά με τη μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ διερωτώμενος: «Η κυβέρνηση παίρνει όλα τα ταμειακά αποθέματα, 1,2 δισ. ευρώ, στραγγίζει τους δήμους, δεν θα μπορούμε να λειτουργούμε και βάζουν ένα πρόσημο ότι θα τα βάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα παίρνετε επιτόκιο 2,5%. Εγώ που παίρνω 5,85% επιτόκιο τι θα πω στους δημότες μου;».
Σε συνεντεύξεις του όμως ξεκαθάρισε ότι «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι διοικητική πράξη, αν επικυρωθεί όμως από τη Βουλή και γίνει νόμος εμείς δεν πρόκειται να πάμε κόντρα στον νόμο, δεν είμαστε ούτε τρομοκράτες ούτε μπαχαλάκηδες. Δυστυχώς θα δώσουμε τα χρήματα, αλλά εκείνο που θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι ότι αν ανακάμψει η Ελλάδα να μας γυρίσουν τα χρήματα πίσω και όχι να μείνει στο διηνεκές».
Στην ίδια γραμμή κινείται και ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός, ο οποίος εκλέχτηκε με τη στήριξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την ίδια στάση θα κρατήσει και ο δήμαρχος Νίκαιας ? Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, ο οποίος ακολουθεί μοναχική πορεία εντός της ΚΕΔΕ, καθώς και ο δήμαρχος Περιστερίου Αν. Παχατουρίδης, ο οποίος δεν τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου