Ειδήσεις

Διάγνωση του καρκίνου μέσω… smartphone!

Ως διαγνωστικό εργαλείο του καρκίνου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα smartphone, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες. Χάρη σε μια συσκευή που ανέπτυξαν και «κουμπώνει» στο κινητό, το smartphone θα μπορεί εύκολα και γρήγορα μέσω της κάμερας να ανιχνεύει τη νόσο μέσα σε δύο μόλις λεπτά ακόμη και στο σπίτι του χρήστη.
Το καινοτόμο σύστημα διάγνωσης, ικανό να ανιχνεύει πέραν του καρκίνου και άλλες νόσους όπως π.χ. ο HIV και ο Εμπολα, βασίζεται στην ανάλυση δείγματος αίματος ή ιστού του χρήστη και πραγματοποιείται με τη βοήθεια της κάμερας του κινητού.

Το μυστικό, όπως εξηγούν οι ειδικοί από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, κρύβεται στον συνδυασμό της υψηλής ανάλυσης της κάμερας που διαθέτουν τα περισσότερα smartphones της αγοράς και των μικρών σφαιριδίων που χρησιμοποιεί το καινοτόμο διαγνωστικό σύστημα και τα οποία είναι ικανά να προσδένονται σε καρκινικά κύτταρα.

Η διαδικασία
Οπως προαναφέρθηκε, η συσκευή «κουμπώνει» επάνω στην κάμερα και ο χρήστης εισάγει π.χ. δείγμα αίματός του τρυπώντας το δάχτυλό του. Αμέσως μετά οι μπίλιες αναλαμβάνουν δράση: προσδένονται στα καρκινικά κύτταρα αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το φως «ταξιδεύει» μέσα από το δείγμα.

Τα κακοήθη κύτταρα συχνά παράγουν μόρια τα οποία τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υγιή, με αποτέλεσμα να είναι ανιχνεύσιμα με τη βοήθεια αντισωμάτων. Προσδένοντας συγκεκριμένα αντισώματα στις ειδικές μπίλιες, εκείνες είναι σε θέση να «μαγνητίζουν» τα καρκινικά κύτταρα που εντοπίζονται στο δείγμα αίματος ή ιστού. Με τη βοήθεια της συνοδευτικής εφαρμογής για smartphones ο χρήστης μπορεί να αποστείλει τη φωτογραφία που έχει τραβήξει σε ένα κεντρικό σύστημα που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές. Στη συνέχεια και μέσα σε διάστημα 45 λεπτών λαμβάνει τα αποτελέσματα της εξέτασής του.

Ελπιδοφόρες μελλοντικές εφαρμογές

Για την ώρα οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει τη συσκευή τους για την ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας χρησιμοποιώντας δείγματα επιχρίσματος που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια τεστ Παπ. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το σύστημα, γνωστό και ως digital defraction diagnosis ή αλλιώς D3 (σε ελεύθερη μετάφραση, ψηφιακή διάγνωση με τη βοήθεια της περίθλασης του φωτός), μπορεί να προσαρμοστεί για την ανίχνευση και άλλων μορφών της νόσου. Εχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές για τη διάγνωση λεμφωμάτων.

Σύμφωνα με τον δρα Ραλφ Βάισλεντερ, βιολόγο συστημάτων από το Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης, το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και άλλων νοσημάτων όπως π.χ. ο Εμπολα, ο HIV, η φυματίωση κ.ά.

«Οραματιζόμαστε ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις θα κάνουν το σύστημα D3 ένα εναλλακτικό εργαλείο διάγνωσης διαφόρων μορφών καρκίνου (π.χ., του τραχήλου της μήτρας, του μαστού και λεμφώματος) αλλά και λοιμωδών νοσημάτων, ενώ θα μπορούσε να έχει ευρεία εφαρμογή σε υπαίθρια ιατρεία, κινητές κλινικές, ακόμη και στο οικιακό περιβάλλον» εξηγούν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου