Ρεπορτάζ

Η κίνηση στην αγορά της Ρόδου προβληματίζει τους εμπόρους

Παράταση στην εκπτωτική περίοδο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, δίνει η τροπολογία που κατέθεσε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, θα ακολουθήσει σχετική Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει και τις τελικές λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι ο εμπορικός κόσμος έχει ζητήσει την παράταση των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, καθώς λόγω των έκτακτων συνθηκών υπάρχει συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων αδιάθετου αποθέματος, ειδικά στα προϊόντα μόδας.
Στην Ρόδο, η κατάσταση στην αγορά δεν παρουσιάζει τάσεις βελτίωσης. Παρά το γεγονός πως τις πρώτες δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση στις αγορές, λόγω του προηγούμενου παρατεταμένου λοκντάουν, αυτή η περίοδος που διανύουμε δεν είναι πολύ καλή.
«Δυστυχώς, η κίνηση στην αγορά της Ρόδου έχει επιστρέψει στα παλιά κακά αποτελέσματα. Υπάρχει μικρή κίνηση καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν αγοραστική δύναμη και δίνουν προτεραιότητα στα απαραίτητα, όπως τα είδη τροφίμων. Τα καταστήματα του λιανεμπορίου είναι σχεδόν… άδεια όλη την μέρα και κλείνουν πριν τις 8 το βράδυ. Βοηθούντος του καιρού, υπάρχει κίνηση στην πόλη αλλά ο κόσμος δεν αγοράζει. Η κατάσταση εξελίσσεται αρνητικά γι αυτό και οι εκπτώσεις, εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν την αγορά στο να μπορέσει να παρουσιάσει τάσεις βελτίωσης. Η αλήθεια είναι όμως, πως δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες πλέον…», δήλωσε στην «δημοκρατική» ο γ.γ. του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σπανός.
Είναι γεγονός πάντως πως η κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού με τα απανωτά λοκντάουν, το ‘ακορντεόν’ στο λιανεμπόριο και την εστίαση κλειστή, επιφέρει τεράστιες ζημιές, τόσο στην αγορά όσο και στην οικονομία.
Από την άλλη, οι καταναλωτές στη Ρόδο δεν έχουν αγοραστική δύναμη, καθώς δεν έχουν εργαστεί εδώ κι ένα χρόνο.
Η τουριστική σεζόν ήταν πολύ περιορισμένη ενώ τα επιδόματα δεν βοηθούν παρά μόνο για την επιβίωση.
«Πάρα πολύς κόσμος έχει να εργαστεί έναν χρόνο. Οι επαγγελματίες ζουν με δανεικά και επιστρεπτέες προκαταβολές και οι εργαζόμενοι με επιδόματα. Τα αποθεματικά δεν είναι αρκετά για να βοηθήσουν την αγορά και τα νοικοκυριά και υπάρχει σοβαρή πλέον, έλλειψη ρευστότητας. Ευελπιστούμε να φτάσουμε σιγά σιγά προς την νέα τουριστική περίοδο με βασική προϋπόθεση την καλή επιδημιολογική εξέλιξη του ιού στο νησί. Εάν μέχρι το Πάσχα τα καταφέρουμε, θα έχουμε ένα… παράθυρο αισιοδοξίας για να δούμε με άλλο μάτι την επόμενη μέρα. Ελπίζουμε, επίσης να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια και να έχει συνέχεια καθώς ήδη πολλά καταστήματα, κλείνουν» τόνισε ο κ. Σπανός.
Να σημειωθεί ότι οι… ουρές έξω από τα πολυκαταστήματα στο κέντρο της πόλης, δεν είναι πια καθημερινό φαινόμενο ενώ προβληματισμός κυριαρχεί σχετικά με το χωροταξικό.
«Σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων επειδή υπάρχει μια παρανόηση. Τα άτομα που μπορούν να βρίσκονται μέσα σε ένα κατάστημα είναι ένας, ανά 25τ.μ. Και βάσει αυτού θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα όπου να αναφέρεται η χωρητικότητα των καταστημάτων –δηλαδή πόσοι πελάτες μπορούν να εισέρχονται», εξήγησε ο κ. Σπανός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου