Ρεπορτάζ

Αναταραχή στον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου με τη σκέψη για νομιμοποίηση των μικροπωλητών

Ν. Κουκούλης: «Υπάρχει οριστική δικαστική απόφαση που ορίζει την άμεση απομάκρυνσή τους από το Νεώριο»

Κάθετα αντίθετα είναι τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου με τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να νομιμοποιήσει τη δραστηριότητα των μικροπωλητών στο πάρκο της πλατείας Νεωρίου. Απεναντίας μάλιστα η απερχόμενη διοίκηση είναι διατεθειμένη να έρθει σε κόντρα με το Δήμο, καθώς οι πάγκοι έχουν μετατραπεί σε καταστήματα και η όλη δραστηριότητα δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις οργανωμένες αγορές της Νέας Αγοράς και της παλιάς πόλης.
Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική», δεν υπάρχουν πάγκοι. Υπάρχουν σταθερές, μεγάλες μεταλλικές κατασκευές που θυμίζουν παραγκούπολη. Σχεδόν όλες οι κατασκευές είναι θεμελιωμένες στο έδαφος γεγονός που από μόνο του αφαιρεί τον προσδιορισμό «κινούμενος πάγκος» που προαπαιτείται για να δοθεί οποιαδήποτε άδεια. Είναι επίσης τραγική η αδιαφορία όλων απέναντι στην ασχήμια που εμφανίζει το πάρκο, που βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της Ρόδου.
«Δεν θα επιτρέψουμε να νομιμοποιηθεί μια δραστηριότητα που λειτουργεί ενάντια στο υγιές εμπόριο», δήλωσε χθες προς τη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Κουκούλης. Ο ίδιος ήταν εμφανώς δυσαρεστημένος από τη διαπίστωση ότι στο δήμο γίνονται συσκέψεις και σε αυτές δεν καλούνται οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκούλη, η δραστηριότητα των μικροπωλητών στο Νεώριο είναι παράνομη. «Υπάρχει δικαστική απόφαση, η οποία μάλιστα είναι οριστική, σύμφωνα με την οποία οι μικροπωλητές πρέπει να απομακρυνθούν από το συγκεκριμένο σημείο. Η απόφαση υπάρχει, όμως δεν έχει βρεθεί δημοτική αρχή για να την εφαρμόσει».
Το όλο θέμα είναι σοβαρό και εγγίζει την καρδιά του εμπορίου. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι καταστηματάρχες, οι περισσότεροι από τους οποίους χρυσοπληρώνουν ενοίκια για να μπορούν να διατηρήσουν μια επιχείρηση σε κεντρικό σημείο. Πληρώνουν φόρους, πληρώνουν υπαλληλικό προσωπικό, τέλη και αρκετές άλλες υποχρεώσεις. Μάλιστα πληρώνουν και αρκετά λεφτά κάθε χρόνο προκειμένου να αξιοποιήσουν ένα μέτρο δρόμου μπροστά από τα καταστήματά τους για να βγάλουν μια βιτρίνα και να εκθέσουν εμπόρευμα.
Την ίδια στιγμή, χωρίς μισθώματα, χωρίς σοβαρές υποχρεώσεις, με όλο το δρόμο στη διάθεσή τους, οι συγκεκριμένοι μικροπωλητές αποκομίζουν πολλαπλάσια κέρδη. Κερδίζουν και είναι λογικό να κερδίζουν διότι βρίσκονται στο πιο κεντρικό σημείο του νησιού, έχουν περιορισμένα έξοδα και το χειμώνα ουδείς τους ενοχλεί για τις παράγκες που εγκαταλείπουν σε κοινή θέα.
Βέβαια, οι μικροπωλητές υποτίθεται είναι πρόσωπα αναξιοπαθούντα, πολύτεκνα, που συγκεντρώνουν μια σειρά από προϋποθέσεις για να κερδίσουν τη θέση. Στο πάρκο του Νεωρίου είχαν αρχικώς εγκατασταθεί 15 μικροπωλητές και ακολούθως έγιναν 30. Εάν τελικώς η δημοτική αρχή θέλει να υποστηρίξει τους ανθρώπους αυτούς είναι απολύτως σεβαστό. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να τηρηθούν τρεις συνθήκες:
Α) Πόσοι από τους μικροπωλητές, που είναι εγκατεστημένοι στο συγκεκριμένο σημείο, είναι πράγματι αναξιοπαθούντες;
Β) Γιατί θα πρέπει να επικρατεί αυτή η ασχήμια στο χώρο;
Γ) Γιατί θα πρέπει το στατικό εμπόριο να είναι για άλλη μια φορά το θύμα της κοινωνικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο δήμος;
Τα θέματα αυτά θα αναλυθούν εκτενώς τις επόμενες ημέρες και από τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τη δημοτική αρχή. Ως άμεση ενέργεια, θα είναι να αποσταλεί επιστολή προς τον δήμαρχο και προς κάθε αρμόδιο, όπου θα αναλύονται οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στην αγορά. Ακολούθως σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα ζητηθεί από τη δημοτική αρχή να αναιρέσει την πρόθεσή της να νομιμοποιήσει τους μικροπωλητές στη συγκεκριμένη θέση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου οδηγείται σε εκλογές. Οι εκλογές συζητείται να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, σε ημερομηνία που ακόμα δεν έχει αποφασισθεί. Ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Κουκούλης είναι αποφασισμένος να «κλείσει» το θέμα «Νεώριο» προτού παραδώσει τα ηνία στη νέα διοίκηση του συλλόγου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου