ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών των εργοδοτών πρός το ΙΚΑ

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛ.

Νέα ευνοική ρύθμιση για τις οφειλές των ερδο­γο­τών στο ΙΚΑ προ­τεί­νουν οι εργα­ζό­με­νοι στο ΙΚΑ με ανοιχτή επι­στολή τους πρός τον πρω­θυ­πουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Οπως ανα­φέ­ρουν «εν όψει των συζη­τή­σεων της κυβέρ­νη­σης με την τρόικα, επα­να­φέ­ρουμε το θέμα της ρύθ­μι­σης οφειλών των επι­χει­ρή­σεων, το οποίο άμεσα πρέπει να επα­νέλ­θει στο τραπέζι της δια­πραγ­μά­τευ­σης.

Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, δια­χρο­νικά, ήταν αντί­θετη στις χαρι­στι­κές ρυθ­μί­σεις του παρελ­θό­ντος. Σήμερα όμως, δια­πι­στώ­νουμε από τις υπη­ρε­σίες, την από­γνωση όσων οφεί­λουν, που συγ­χρό­νως έχουν πεισθεί, ότι οι ευκαι­ρια­κές ρυθ­μί­σεις έχουν τελειώ­σει, και απει­λού­με­νοι από ανα­γκα­στικά μέτρα, συλ­λή­ψεις κ.α., δηλώ­νουν, ότι μια ευνοϊ­κό­τερη ρύθμιση, θα γίνει αιτία, για ένταξη τους σ΄αυτήν και συνε­πούς παρα­κο­λού­θη­σης της.

Αυτό επι­βε­βαιώ­νε­ται και από την αύξηση είσπρα­ξης των καθυ­στε­ρού­με­νων οφειλών το 2013, κατά 30% σε σχέση με το 2010, παρά το μικρό εύρος των εντα­χθέ­ντων (68.000 περίπου), σε σχέση με το συνολο των οφει­λε­τών 355.000 περίπου».

Στα πλαίσια αυτά, προ­τεί­νουμε την παρα­κάτω ρύθμιση των καθυ­στε­ρού­με­νων οφειλών, η οποία είναι εφικτή, και θα επι­φέ­ρει σημα­ντικά απο­τε­λέ­σματα στην εισροή εσόδων στο ΙΚΑ. Συγκε­κρι­μένα:

1. Συνο­λική κεφα­λαιο­ποί­ηση όλων των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών, μέχρι 31.12.13 και ταυ­τό­χρονο «πάγωμα» αυτών των οφειλών μέχρι 31.12.14.

2. Κατα­βολή από 1.2.14 ανελ­λι­πώς των μηνιαίων τρε­χου­σών εισφο­ρών και επι­πλέον μηνιαία κατα­βολή του 1% της κεφα­λαιο­ποι­η­μέ­νης οφειλής στις 31.12.13, με ανώτατο μηνιαίο όριο, τις 20.000€ και κατώ­τατο τα 200€.

3. Συνο­λική εξό­φληση της υπό­λοι­πης οφειλής με ισό­πο­σες μηνιαίες δόσεις, από 1.1.15 έως 31.12.20, σε 72 δόσεις.

Εκτί­μηση μας είναι ότι η συμ­φω­νία με την Τρόικα, και η θεσμο­θέ­τηση μιας τέτοιας ρύθ­μι­σης, θα απο­δώ­σει μόνο στο ΙΚΑ περίπου 300-400 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ το 2014 περισ­σό­τερα από το 2013, καλύ­πτο­ντας μεγάλο μέρος του χρη­μα­το­δο­τι­κού κενού του ταμείου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.