ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακρίβεια: Ποιοι μικραίνουν τις συσκευασίες για να μην αυξήσουν τιμές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σούπερ μάρκετ

Συ­ζη­τή­σεις που φέρ­νουν στην επι­φά­νεια ένα τέ­χνα­σμα μεί­ω­σης της πε­ριε­κτι­κό­τη­τας των συ­σκευα­σιών τρο­φί­μων βρί­σκο­νται αυτή την πε­ρί­ο­δο σε εξέ­λι­ξη επί στρογ­γυ­λής τρα­πέ­ζης επι­μέ­ρους διοι­κη­τι­κών συμ­βου­λί­ων επι­χει­ρή­σε­ων και ει­δι­κό­τε­ρα σε κα­τη­γο­ρί­ες όπως είναι τα γα­λα­κτο­κο­μι­κά και τα τυ­ρο­κο­μι­κά προ­ϊ­ό­ντα. Η συ­ζή­τη­ση αυτή ετέθη στο τρα­πέ­ζι, καθώς όπως ανα­φέ­ρουν στο Capital.gr, πηγές της αγο­ράς προ­ερ­χό­με­νες από δια­φο­ρε­τι­κές γα­λα­κτο­βιο­μη­χα­νί­ες, μία τέ­τοια κί­νη­ση θα μπο­ρού­σε να απο­τε­λέ­σει δρα­στι­κή λύση εξι­σορ­ρό­πη­σης του αυ­ξη­μέ­νου κό­στους και των ανα­τι­μή­σε­ων που εν τέλει με­τα­κυ­λύ­ο­νται στα ράφια ή στα ψυ­γεία των σού­περ μάρ­κετ.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό για πα­ρά­δειγ­μα το γε­γο­νός, ότι μία από τις με­γά­λες βιο­μη­χα­νί­ες γά­λα­κτος βρί­σκε­ται σε αρ­κε­τά προ­χω­ρη­μέ­νο στά­διο δια­βου­λεύ­σε­ων στο εσω­τε­ρι­κό της, υπό την προ­ο­πτι­κή να με­τα­βά­λει τη συ­σκευα­σία των 1.000 γραμ­μα­ρί­ων στη φέτα, σε συ­σκευα­σία των 800 γραμ­μα­ρί­ων, αντι­σταθ­μί­ζο­ντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αύ­ξη­ση του κό­στους. Ταυ­τό­χρο­να και άλλη με­γά­λη γα­λα­κτο­βιο­μη­χα­νία βρί­σκε­ται σε ανά­λο­γο κύκλο συ­ζη­τή­σε­ων, επί­σης με επί­κε­ντρο τη φέτα και αντι­κεί­με­νο τη σμί­κρυν­ση της συ­σκευα­σί­ας πώ­λη­σης του προ­ϊ­ό­ντος που πα­ρά­γει.

Στο τρα­πέ­ζι και η “συρ­ρί­κνω­ση” σε συ­σκευα­σί­ες για­ουρ­τιού

Στο πλαί­σιο των συ­ζη­τή­σε­ων έχει έρθει στο προ­σκή­νιο και το για­ούρ­τι υπό το εν­δε­χό­με­νο μεί­ω­σης συ­σκευα­σιών από συ­γκε­κρι­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση του κλά­δου της γα­λα­κτο­βιο­μη­χα­νί­ας από το κε­σε­δά­κι των 200 γραμ­μα­ρί­ων που κυ­κλο­φο­ρεί σή­με­ρα στην αγορά, στα 170 ή στα 150 γραμ­μά­ρια. Ση­μειώ­νε­ται πά­ντως ότι αυτές οι κι­νή­σεις με­λε­τώ­νται προς το παρόν από με­μο­νω­μέ­νες επι­χει­ρή­σεις και όχι από το σύ­νο­λο των επι­χει­ρή­σε­ων του κλά­δου, ως μέτρο αντι­με­τώ­πι­σης των αυ­ξη­μέ­νων εξό­δων και των ανα­τι­μή­σε­ων που απο­τυ­πώ­νο­νται στα προ­ϊ­ό­ντα τους στα τε­λι­κά ση­μεία πώ­λη­σης. Ωστό­σο απο­τε­λούν εν­δει­κτι­κές ενέρ­γειες αφε­νός του προ­βλη­μα­τι­σμού που υφί­στα­ται για την αντι­με­τώ­πι­ση του αυ­ξη­μέ­νου κό­στους στην εφο­δια­στι­κή αλυ­σί­δα, αφε­τέ­ρου της ήδη βε­βα­ρη­μέ­νης κα­τά­στα­σης στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό των κα­τα­να­λω­τών, που απο­τυ­πώ­νε­ται και με ταυ­τό­χρο­νη μεί­ω­ση της κα­τα­νά­λω­σης στα σού­περ μάρ­κετ.

Από τα 250 ευρώ ο τόνος στα 520 το σκλη­ρό σι­τά­ρι για τα ζυ­μα­ρι­κά

Υψη­λό­βαθ­μο στέ­λε­χος βιο­μη­χα­νί­ας με δρα­στη­ριό­τη­τα στον κλάδο των ζυ­μα­ρι­κών ανέ­φε­ρε από την πλευ­ρά του στο Capital.gr ότι ο ση­μα­ντι­κό­τε­ρος πα­ρά­γο­ντας κό­στους για τη δική του επι­χεί­ρη­ση είναι δευ­τε­ρευό­ντως η ενέρ­γεια, κατά κύριο λόγο όμως, πα­ρά­γο­ντα επι­βά­ρυν­σης απο­τε­λεί το σκλη­ρό σι­τά­ρι, η τιμή του οποί­ου ανά τόνο αυ­ξή­θη­κε από τα 250 ευρώ πριν από ένα χρόνο, σε πάνω από 520 ευρώ ανά τόνο αυτή τη στιγ­μή. Στη συ­νέ­χεια το συ­νο­λι­κό κό­στος πα­ρα­γω­γής για τη με­τα­τρο­πή του σε σι­μι­γδά­λι έχει ως απο­τέ­λε­σμα να αγ­γί­ζει και να υπερ­βαί­νει τα 700 ευρώ ανά τόνο, ποσό στο οποίο προ­στί­θε­νται οι αυ­ξή­σεις στα υλικά συ­σκευα­σί­ας, με­τα­φο­ρών και ενέρ­γειας.

Το ίδιο πρό­σω­πο ανα­φέ­ρει ότι μέχρι στιγ­μής έχει πε­ρά­σει στο ράφι των ζυ­μα­ρι­κών στα ελ­λη­νι­κά ση­μεία λια­νι­κής πώ­λη­σης τρο­φί­μων, με­σο­σταθ­μι­κή αύ­ξη­ση κατά πε­ρί­που 10%. Επι­ση­μαί­νει ότι η αύ­ξη­ση αυτή είναι συ­γκρα­τη­μέ­νη σε σχέση με την συ­νο­λι­κή ει­κό­να της βιο­μη­χα­νί­ας ζυ­μα­ρι­κών, προ­μη­νύ­ο­ντας ότι θα έρθει και δεύ­τε­ρο κύμα αυ­ξή­σε­ων στη συ­γκε­κρι­μέ­νη κα­τη­γο­ρία τρο­φί­μων κατά το προ­σε­χές χρο­νι­κό διά­στη­μα.

“Βαρύ” το ενερ­γεια­κό κό­στος για τις αλυ­σί­δες σού­περ μάρ­κετ

Σε ό,τι αφορά τα σού­περ μάρ­κετ, πηγές της αγο­ράς κά­νουν λόγο για μεί­ω­ση πω­λή­σε­ων, που με­σο­σταθ­μι­κά αγ­γί­ζει πο­σο­στό 12%-13% κατά τις πρώ­τες τρεις εβδο­μά­δες του Ια­νουα­ρί­ου. Η ει­κό­να αυτή έρ­χε­ται μά­λι­στα σε συ­νέ­χεια του Δε­κεμ­βρί­ου του 2021, κατά τον οποίο η εται­ρεία με­τρή­σε­ων αγο­ράς, NielsenIQ ανέ­φε­ρε ότι η πτώση πω­λή­σε­ων για το σύ­νο­λο των σού­περ μάρ­κετ στην Ελ­λά­δα ήταν στο -1%, σε έναν μήνα που αντι­κα­το­πτρί­ζει το 10% των συ­νο­λι­κών πω­λή­σε­ων της χρο­νιάς, και σε αυτόν πο­ντά­ρουν ση­μα­ντι­κά για την αύ­ξη­ση της αγο­ρα­στι­κής κί­νη­σης όλες οι αλυ­σί­δες.

Οι επι­χει­ρή­σεις σού­περ μάρ­κετ πιέ­ζο­νται ση­μα­ντι­κά από το ενερ­γεια­κό κό­στος, που απο­τε­λεί την κύρια πα­ρά­με­τρο επι­βά­ρυν­σης των λει­τουρ­γι­κών τους εξό­δων. Επι­χει­ρή­σεις σού­περ μάρ­κετ ανα­φέ­ρουν ότι το πλήγ­μα που δέ­χτη­καν τα κέρδη τους εντός του 2021 λόγω του αυ­ξη­μέ­νου κό­στους ενέρ­γειας ανήλ­θε σε πε­ρί­που 20%, ενώ ανα­μέ­νουν αυτό το πο­σο­στό ακόμα και να δι­πλα­σια­στεί εντός του 2022.

Από την πλευ­ρά τους οι κα­τα­να­λω­τές οδη­γού­νται σε προ­τε­ραιο­ποί­η­ση των αγο­ρών τους, επι­βα­ρυ­νό­με­νοι ήδη με αυ­ξη­μέ­νους λο­γα­ρια­σμούς ενέρ­γειας και ευ­ρύ­τε­ρα αυ­ξη­μέ­νο κό­στος δια­βί­ω­σης λόγω των πλη­θω­ρι­στι­κών πιέ­σε­ων που απο­τυ­πώ­νο­νται εντο­νό­τε­ρα από τον Νο­έμ­βριο και ύστε­ρα.

Πηγή capital.gr

Του Γιώρ­γου Λα­μπί­ρη

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.