Ειδήσεις

«Βερεσέ» προμηθεύεται πολύς κόσμος τα φάρμακά του!

To… τεφτέρι κρατούν δίπλα από τις ταμειακές τους μηχανές οι φαρμακοποιοί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, που μέχρι πρόσφατα ήταν απολύτως τυπικοί στις πληρωμές τους και σήμερα αναγκάζονται να παίρνουν «βερεσέ» τα φάρμακά τους, με την ελπίδα ότι στο τέλος του μήνα θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Σχεδόν όλα τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, διατηρούν βιβλία, όπου γράφουν τις οφειλές των πελατών τους, και όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Φουτούλης είναι αδύνατον να βρει κανείς φαρμακείο στο οποίο να μην υπάρχει πελάτης που να χρωστά.
Οι φαρμακοποιοί μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν ακόμα και… δόσεις για όσους δεν έχουν να πληρώσουν άμεσα όλο το ποσό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα χρωστούμενα μπορεί να φτάνουν και το τρίμηνο ή το εξάμηνο.
Μετά και την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κυρίως σε ό,τι αφορά τους χρόνια πάσχοντες που χρειάζονται πολλά και ακριβά σκευάσματα για τη θεραπεία τους, όπου η συμμετοχή τους και μόνο, αγγίζει ή και ξεπερνά τα 100 ευρώ το μήνα. «Τα φαρμακεία πλέον δουλεύουν με βερεσέ. Συνταξιούχοι, περιμένουν να πάρουν την σύνταξή τους για να μας πληρώσουν την συμμετοχή τους που φτάνει το 50%, 60% και 70%. Εμάς πλέον μας χρωστούν και οι πολίτες και το κράτος. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε διαφορετικά, δεν μπορούμε να πούμε όχι στον άνθρωπο που έχει ανάγκη τα φάρμακά του. Οι συνταξιούχοι μόλις μας πληρώσουν, παίρνουν τα φάρμακα του επόμενου μήνα. Είμαστε δηλαδή μονίμως, τουλάχιστον, έναν μήνα μέσα. Υπάρχουν όμως και πελάτες που είναι άνεργοι και χρειάζονται τα φάρμακά τους, δεν μπορείς να τους τα στερήσεις. Το τεφτέρι υπάρχει στα φαρμακεία και μεγαλώνει κάθε μήνα», δηλώνει στην «δ», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης.
Οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να διευκολύνουν όσους αδυνατούν να πληρώσουν άμεσα όλο το ποσό κάνοντας δόσεις ή σε κάποιες περιπτώσεις ζητώντας τους να δώσουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να μην εξαφανιστούν. Τα ποσά που γράφονται στα τεφτέρια, κυμαίνονται από 10 έως και 400 ευρώ!
Σύμφωνα με τον κ. Ν. Φουτούλη πάντως, η οικονομική στενότητα αναγκάζει πολλούς ακόμη και να μειώνουν τη δοσολογία ή και να κόβουν εντελώς τα φάρμακα.
«Πολλοί ασθενείς δεν παίρνουν όλα τα φάρμακα που γράφει ο γιατρός αραιώνοντας τη δοσολογία, για να διαρκέσουν μεγαλύτερο διάστημα! Υπάρχουν και περιπτώσεις που παίρνουν δύο έως τέσσερα φάρμακα, για παράδειγμα για την πίεση, το σάκχαρο και το στομάχι, και επιλέγουν μόνοι τους τι θα περικόψουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους», λέει ο κ. Ν. Φουτούλης
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα, με θέμα “Η Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα (2010 – 2014): Σε πορεία Ιδιωτικοποίησης και Περιοριστικής Διανομής”, που έγινε από ομάδα ειδικών, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Αθανάσιο Βοζίκη, έδειξε μεταξύ άλλων ότι το 2009, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό πλήρωνε το 19% των δαπανών για φάρμακα, ποσοστό που το 2014 εκτοξεύτηκε στο 44%!

Η μέση συμμετοχή ασφαλισμένου ανά συνταγή αυξήθηκε, από 6,58 ευρώ το 2011, σε 10,87 ευρώ το 2014 (αύξηση 65,2% σε απόλυτες τιμές).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου