Θα έχει διάρκεια το θολό τοπίο που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και της Ενωσης Ξενοδόχων Ροδου, με αφορμή την ανάγκη υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό φαίνεται ότι τώρα θα δείξει μία ακόμα επίπτωση η οποία μέχρι πρότινος δεν ήταν ορατή.
Πιο συγκεκριμένα, οι ξενοδόχοι φέτος φαίνονται απρόθυμοι να δεχθούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, που να περιλαμβάνει έστω κι ένα ελάχιστο ποσοστό αυξήσεων στις αμοιβές. Η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, καθώς και όλων των λοιπών άμεσων και έμμεσων φόρων δεν τους αφήνει περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις μισθών πάνω από τα περυσινά επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, μη έχοντας άλλο μέσο επιβίωσης θα είναι αδύνατο να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, εάν δεν υπάρχει μια ενιαία σύμβαση εργασίας που θα τους διασφαλίζει τουλάχιστον τα βασικά. Σημειώνεται ότι ο κλάδος των εποχικά εργαζομένων έχει δεχθεί τεράστιες απώλειες εισοδημάτων, καθώς  οι συνολικές ημέρες απασχόλησης έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό και το επίδομα ανεργίας έχει χαθεί για τους περισσοτέρους.
Πάντως η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τις εξελίξεις μέχρι τα άκρα. Επιχείρημα στη φαρέτρα των συνδικαλιστών θα είναι και η καλή πορεία του τουριστικού ρεύματος προς το νησί, γεγονός που απαιτεί από το σύνολο του προσωπικού διαρκή και σκληρή δουλειά.
Η συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Ρόδου υπογράφεται κάθε δύο χρόνια και συνήθως οι δύο πλευρές καταλήγουν σε συμφωνία κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αυτή τη φορά η συμφωνία θα αργήσει να έρθει και την πλήρη ευθύνη φέρει αποκλειστικά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Το τελευταίο έχει αποδείξει ότι εργάζεται μεθοδικά ώστε να καταστρέψει τον μοναδικό αναπτυξιακό πνεύμονα της χώρας και να μετατρέψει σε ψωμόδουλους τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους εργοδότες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ