Ειδήσεις

Τα «δίχτυα Φάντασμα» από το βυθό της Τελένδου και Καλύμνου μετατρέπονται σε μπλουζάκια και μαγιό

Άλλη μία και τελευταία για το 2015 δράση ανάσυρσης ”διχτυών φάντασμα” –GhostFishing πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στην Τέλενδο και το ακρωτήρι Πνημένος στην Κάλυμνο, από μέλη του Buck Institute for DiversEducation – BIDE.
Πρόκειται για μία παγκόσμια δράση με τίτλο Healthy Seas – Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα, κατά την οποία χιλιάδες εγκαταλελειμμένα δίχτυα συγκεντρώνονται προκειμένου να μετατραπούν σε κάλτσες, μαγιό, μπλουζάκια ακόμα και χαλιά.
Χαλιά, κάλτσες, μπλουζάκια, μαγιό και άλλα είδη καθημερινής χρήσης θα παραχθούν σε μονάδες ανακύκλωσης της Σλοβενίας και της Σμύρνης από το νάιλον στους 1,5 τόνους «δίχτυα φάντασμα» που ανασύρθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου από τον βυθό (15-35 μ.) της Καλύμνου.
Τις δράσεις στην Ελλάδα συντονίζει το MEDASSET, ενώ το τμήμα καταδύσεων συντονίζεται από το BIDE, το καταδυτικό κέντρο Sea Breaze και τον εκπαιδευτή καταδύσεων Σπύρο Κόλλα.
Κατά την παραμονή της στο νησί της Καλύμνου η ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει 250 περίπου κιλά την πρώτη μέρα και πάνω από 1.200 κιλά δίχτυα φάντασμα την δεύτερη, από βάθη 15 – 35μ.
Πολύτιμη και καταλυτική ήταν η φιλοξενία και η υποστήριξη του καταδυτικού κέντρου Diver’s Island Kalymnos και του διευθυντή του Μιχάλη Κουμπάρου.
Οι δύτες που έλαβαν μέρος ήταν οι:
Αναστασία Μαρίνα Τεντόμα
Αλέξανδρος Μαρτίνος
Δημήτρης Κουδούνας
Κώστας Καλπαξίδης
Σπύρος Κόλλας
Υποστήριξή: Μιχάλης Κουμπάρος Παντελής Γάτης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου